Prawa zwierząt Zrezygnujmy z jedzenia zwierząt. Wirusy i pandemie zaczynają się tam, gdzie trwa masowa hodowla 18 listopada 2020 Prawa zwierząt Zrezygnujmy z jedzenia zwierząt. Wirusy i pandemie zaczynają się tam, gdzie trwa masowa hodowla 18 listopada 2020 Przeczytaj także Prawa zwierząt 16 zagrożonych gatunków siewek. Nowe dane Czerwonej listy zwierząt IUCN Nowe dane Czerwonej księgi gatunków zagrożonych pokazują spadek populacji siewek na całym świecie. Zgodnie z najnowszymi danymi przeklasyfikowano 16 gatunków siewek do kategorii wyższego zagrożenia wyginięciem. Prawa zwierząt Niedźwiedzie polarne są coraz bardziej narażone na choroby w związku ze zmianami klimatu Niedźwiedzie polarne należą do gatunku, który szczególnie trudno znosi zmiany wynikające z postępującego globalnego ocieplenia. Powierzchnia ich bytowania stale się kurczy, lodowce topnieją, a polowanie jest utrudnione. Według najnowszych badań rośnie również liczba chorób, na które są narażone, w związku ze zmianą nawyków żywieniowych. Organizacja pozarządowa ProVeg i ONZ informują: otwórzmy oczy, nie pomijajmy kluczowego problemu świata, jakim jest masowa hodowla i spożywanie zwierząt, bo ma to zasadniczy związek z rozwojem wielu wirusów i pandemii. Wyniki analiz zawarto w obszernym raporcie FOOD & PANDEMICS REPORT. Reklama Podobny wniosek wysnuły już jakiś czas temu inne organizacje i fundacje prozwierzęce. Apelowały wówczas o zwrócenie uwagi na konsumpcyjny tryb życia, w którym ofiarami są zwierzęta. ProVeg wraz ze wsparciem Programu Środowiskowego ONZ stworzył raport, w którym czytamy między innymi o kontrowersyjnej decyzji duńskiego rządu dotyczącej zabicia kilkunastu milionów norek z powodu rozwoju wirusa na fermach. Patrycja Homa z ProVeg Polska potwierdza, że mutacje wirusów na fermach zwierząt będą się pojawiały i to w najmniej oczekiwanych momentach. Z kolei Musonda Mumba, szefowa Wydziału Ekosystemów Lądowych Programu Środowiskowego ONZ, mówiła o tym, jak łatwo w dzisiejszych czasach roznoszą się wirusy pomiędzy ludźmi a zwierzętami. Źródło: proveg.com Los ludzi i los zwierząt Na początku raportu znajdziemy wypowiedź Petera Singera, pisarza, ekologa i aktywisty, który zaczął szerzyć wśród ludzi świadomość o losie zwierząt hodowlanych już w latach 70. Singer, będący autorem bestsellerowych książek takich jak Wyzwolenie zwierząt, mówi we wstępie do raportu o globalnym ociepleniu wynikającym w dużej mierze z nadmiernej hodowli przemysłowej zwierząt. Eliminacja mięsa z diety człowieka może też przysłużyć się przetrwaniu naszego gatunku. Singer wspomina rok 2000, kiedy wybuchła epidemia ptasiej grypy. Potem, kilka lat później świat usłyszał o wirusie świńskiej grypy, która kosztowała życie ponad setek tysięcy osób. Wreszcie koronawirus – zabija przede wszystkim ludzi. A ci, którzy przeżyli, pozbawiają życia zwierzęta. Nie ma wątpliwości, że większość chorób zakaźnych u ludzi ma charakter odzwierzęcy. – Teraz wiemy, że to (zabijanie zwierząt) jest nieetyczne, ponieważ stanowi również poważne zagrożenie dla naszego przetrwania – napisał Peter Singer. Hodowle śmierci źródło: proveg.com Wirusy ewoluują na farmach przemysłowych, ponieważ panują tam idealne warunki do ich przenoszenia. Często zabrudzone klatki i zanurzone w swoich odchodach zwierzęta zyskują odporność na środki przeciwdrobnoustrojowe, a stąd krótka droga do rozwoju pandemii, przyznała Jens Tuider, dyrektor ProVeg International. Warto wiedzieć, że w przyspieszonej hodowli zwierząt i ptaków stosuje się w ponad 70% przypadków antybiotyki. Te z kolei obniżają skuteczność antybiotyków u ludzi. Przypomnijmy sobie, jakie zatrważające warunki zastano niedawno na fermie lisów w Polsce. Uratowano niewielką część z nich, z czego reszta ciał rozkładała się w klatkach, w których przebywały jeszcze inne żywe lub półżywe zwierzęta. Dramat lisów na fermie pod Krotoszynem! Zdesperowane zjadały siebie nawzajem Jens Tuider dodała, że istnieje cała masa powodów, etycznych, zdrowotnych, ekologicznych i środowiskowych, aby odejść od przemysłowej hodowli zwierząt. – Możemy być świadkami jeszcze bardziej niszczycielskich skutków, niż sam COVID-19 – dodała. Raport FOOD & PANDEMICS REPORT to zbiór ogromnej ilości opracowań przygotowanych przez Program Środowiskowy ONZ, Uniwersytet w Cambridge oraz WWF. Cieszy fakt, że wśród naukowców i środowisk akademickich coraz częściej można spotkać się z konsekwentną opinią – musimy zmienić globalny system żywnościowy i skończyć z tak ogromną i okrutną skalą przemysłowej hodowli. Pomoże to nie tylko zapobiec pandemiom, ale i uratuje przed cierpieniem miliardową w skali roku ilość zwierząt. Zachęcamy do przeanalizowania tego obszernego i niezmiernie ważnego raportu – link. źródło: proveg.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.