Biomasa Biopaliwo z pomarańczy. Sewilla walczy z marnowaniem 01 kwietnia 2021 Biomasa Biopaliwo z pomarańczy. Sewilla walczy z marnowaniem 01 kwietnia 2021 Przeczytaj także Biomasa Brykiet z łusek słonecznika i biomasa: czy to bardziej ekologiczna alternatywa dla pelletu? Znaczenie biomasy w Polsce rośnie, a w zaktualizowanym Krajowym Planie Energii i Klimatu (KPEiK) została wskazana jako kluczowy element stabilności systemu energetycznego. Jej popularność stawia jednak nowe wyzwania – rosnące ceny pelletu i kotłów oraz ryzyko nadmiernej eksploatacji lasów. Na rynku pojawiają się jednak różne ekologiczne alternatywy, które mają na celu wsparcie gospodarki o obiegu zamkniętym. Biomasa Wzrost biomasy w polskim ciepłownictwie. Szansa dla transformacji czy zagrożenie dla lasów? Polska stawia na biomasę jako jedno z kluczowych źródeł ciepła w transformacji energetycznej. Wzrost liczby instalacji opalanych biomasą napędzają dotacje rządowe i unijne cele klimatyczne. Eksperci ostrzegają jednak, że bez jasnych zasad pozyskiwania surowca i kontroli nad jego pochodzeniem, „zielone” ciepło może przynieść straty dla lasów, przemysłu i bilansu węglowego kraju. Zimą w Hiszpanii trwa sezon na pomarańcze. Część jest eksportowana i wykorzystywana np. do produkcji marmolady. Pozostała niestety się marnuje. Dlaczego? Owoce w tym czasie mają gorzki smak i Hiszpanie po prostu ich nie jedzą. Reklama Spis treści ToggleWalka z marnowaniemPomarańcze dają mocNic się nie zmarnujeBiopaliowo energią przyszłości Walka z marnowaniem Widok drzew pomarańczowych, które zimą uginają się od ciężaru owoców w Hiszpanii jest czymś normalnym. W Sewilli rośnie 48 tysięcy drzew. W sezonie zimowym dają one ok. 5,7 mln kilogramów… niechcianych owoców. Wiele z nich zalega na chodnikach i ulicach miasta więc najzwyczajniej się marnuje. Władze postanowiły działać i walczyć z marnowaniem pomarańczy w bardzo innowacyjny sposób. Pomarańcze dają moc Miejska spółka wodociągowa Emasesa uruchomiła pilotażowy projekt, w ramach którego wykorzystuje niechciane owoce do produkcji biopaliwa. Jak to działa? Sok powstały z owoców jest ekstrahowany, a skórka kompostowana jako nawóz do celów rolniczych. W wyniku procesu fermentacji beztlenowej, któremu poddawany jest sok, powstaje bogaty w metan biogaz. Biogaz natomiast jest wykorzystywany jako paliwo do produkcji energii elektrycznej. Celem firmy jest wprowadzenie nadwyżki energii z powrotem do sieci energetycznej. Z powstałej bioenergii Emasesa chce uruchomić jedną z miejskich oczyszczalni wody. Biopaliwa z alg Nic się nie zmarnuje Emasesa zatrudniła ok. 200 pracowników do zbierania pomarańczy, a także ustawiła około 340 pojemników w całym mieście. Mieszkańcy Sewilli mogą umieszczać w pojemnikach pomarańcze i inne materiały organiczne, które można wykorzystać do produkcji biogazu. Z przeprowadzonych prób wynika, że gdyby wszystkie cytrusy w mieście zostały poddane recyklingowi, a energia ponownie wprowadzona do sieci, wystarczyłaby do zasilania 73 tys. domów. – Nie chodzi tylko o oszczędzanie pieniędzy. Pozostawione pomarańcze są problemem dla miasta, a my wytwarzamy wartość dodaną z odpadów – powiedział Benigno López, szef działu ochrony środowiska w Emasesa. Biopaliowo energią przyszłości Biopaliwa są wartościowym surowcem. Te, wytwarzane w procesie fermentacji uwalniają minimalne ilości dwutlenku węgla. Do ich produkcji mogą być wykorzystane różnorodne odpady np. kartony czy olej. źródło: emasesa.com, springwise.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.