Ekologia Chcą powrotu owadów do miast 01 czerwca 2021 Ekologia Chcą powrotu owadów do miast 01 czerwca 2021 Przeczytaj także Ekologia Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Niedawno naukowcy zaproponowali alternatywne do fotosyntezy, czyli elektro-rolnictwo. Metoda ta ma zastąpić fotosyntezę – nie wymaga światła, a do tego radykalnie ogranicza ilość ziemi potrzebnej do upraw. Ekologia Czy chrząszcze będą rozkładać plastik? Naukowcy odkryli, że larwy pewnego gatunku chrząszcza żywią się… plastikiem. Czy to oznacza, że problem plastiku i jego recyklingu zostanie rozwiązany? Deweloperzy prześcigają się zdobywaniu terenów pod swoje inwestycje, często zabierając przestrzeń do życia innych mieszkańcom. Na szczęście ludzie wciąż pamiętają o tych małych stworzeniach i… budują dla nich domy i hotele. Wszystko po to, by owady miały swoje miejsce i żyły wśród nas jak najdłużej. Reklama Miasto przyjazne owadom W Płocku już w 2019 r. powstał pierwszy hotel dla owadów. Miejsce to miało być schronieniem dla biedronek, trzmieli i pszczół. Wokół posadzono rośliny, których nektar jest ich pożywieniem. Deweloperzy budują osiedle dla owadów Na tym miasto nie poprzestało. W ubiegłym roku włodarze postawili pierwszy hotel dla owadów. Stanął on na Podolszycach Południe, a jego kształt miał nawiązywać do ikony miasta – trzech wież na Wzgórzu Tumskim. Zdaje się, że w plebiscycie na najbardziej przyjazne owadom miasto, Płock walczy o pierwsze miejsce. Wraz z końcem maja pojawiły się bowiem nowe miejsca dla owadów. Miasto postanowiło wykorzystać do tego stare, spróchniałe drzewa z parku Rybaki, znajdujące się przy schodach w kierunku Alei Władysława Broniewskiego. Fot. tp.com.pl Owadzi hotel stworzony został bezkosztowo, wystarczyło wywiercenie dziur. Akademickie podejście Pracownicy Uniwersytetu Łódzkiego także sprzyjają owadom. Na zielonym dachu Wydziału Zarządzania zbudowany został hotel dla owadów. Wzorowany jest na projektach starych barci do hodowli pszczół. Do budowy użyto samych naturalnych materiałów: drewna, łodyg forsycji i maliny oraz pędów traw. Uczelnia już w 2015 roku stworzyła zielony dach, na którym rosną kwitnące zioła i trawy, które przyciągają wiele pożytecznych owadów. – Na naszym Wydziale rozumiemy wagę działań proekologicznych i promujących ideę zrównoważonego rozwoju, dlatego chętnie włączamy się w tego typu inicjatywy – nie tylko w ramach projektów naukowych i badawczych. Tym bardziej cieszy mnie to, że jest to wspólne przedsięwzięcie społeczności Wydziału Zarządzania UŁ – mówi prof. Tomasz Czapla, dziekan Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego. Źródło: tp.com.pl, whitemad.pl, lodz.naszemiasto.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.