Ekologia Chcą powrotu owadów do miast01 czerwca 2021 Ekologia Chcą powrotu owadów do miast01 czerwca 2021Przeczytaj także Ekologia Polska uczelnia dała dobry przykład i przeniosła 10-letnie drzewo w nową lokalizację Akademia Górniczo-Hutnicza w Krakowie przesadziła kolejne drzewo. Tym razem blisko dziesięcioletni platan klonolistny został przeniesiony do Hali Sportowej, która zostanie oddana do użytku w tym roku. Zobacz zdjęcia z tego wyjątkowego wydarzenia, Ekologia Mąka ze świerszcza domowego. Unia Europejska dała zielone światło Od 24 stycznia w sklepach znajdziemy żywność, która zawiera mąkę ze świerszcza domowego w liście składników. Unia Europejska pozwoliła na jej stosowanie przy produkcji chleba, makaronów, pizzy, ciastek i innych produktów na bazie mąki. Deweloperzy prześcigają się zdobywaniu terenów pod swoje inwestycje, często zabierając przestrzeń do życia innych mieszkańcom. Na szczęście ludzie wciąż pamiętają o tych małych stworzeniach i… budują dla nich domy i hotele. Wszystko po to, by owady miały swoje miejsce i żyły wśród nas jak najdłużej. Miasto przyjazne owadomW Płocku już w 2019 r. powstał pierwszy hotel dla owadów. Miejsce to miało być schronieniem dla biedronek, trzmieli i pszczół. Wokół posadzono rośliny, których nektar jest ich pożywieniem. Deweloperzy budują osiedle dla owadówNa tym miasto nie poprzestało. W ubiegłym roku włodarze postawili pierwszy hotel dla owadów. Stanął on na Podolszycach Południe, a jego kształt miał nawiązywać do ikony miasta – trzech wież na Wzgórzu Tumskim. Zdaje się, że w plebiscycie na najbardziej przyjazne owadom miasto, Płock walczy o pierwsze miejsce. Wraz z końcem maja pojawiły się bowiem nowe miejsca dla owadów. Miasto postanowiło wykorzystać do tego stare, spróchniałe drzewa z parku Rybaki, znajdujące się przy schodach w kierunku Alei Władysława Broniewskiego.Fot. tp.com.pl Owadzi hotel stworzony został bezkosztowo, wystarczyło wywiercenie dziur.Akademickie podejściePracownicy Uniwersytetu Łódzkiego także sprzyjają owadom. Na zielonym dachu Wydziału Zarządzania zbudowany został hotel dla owadów. Wzorowany jest na projektach starych barci do hodowli pszczół. Do budowy użyto samych naturalnych materiałów: drewna, łodyg forsycji i maliny oraz pędów traw. Uczelnia już w 2015 roku stworzyła zielony dach, na którym rosną kwitnące zioła i trawy, które przyciągają wiele pożytecznych owadów. – Na naszym Wydziale rozumiemy wagę działań proekologicznych i promujących ideę zrównoważonego rozwoju, dlatego chętnie włączamy się w tego typu inicjatywy – nie tylko w ramach projektów naukowych i badawczych. Tym bardziej cieszy mnie to, że jest to wspólne przedsięwzięcie społeczności Wydziału Zarządzania UŁ – mówi prof. Tomasz Czapla, dziekan Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego.Źródło: tp.com.pl, whitemad.pl, lodz.naszemiasto.plArtykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.