Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Czy Cambridge będzie wegański? Studenci są za usunięciem produktów zwierzęcych z uniwersyteckich stołówek 

Czy Cambridge będzie wegański? Studenci są za usunięciem produktów zwierzęcych z uniwersyteckich stołówek 

Studenci Uniwersytetu Cambridge chcą rozpocząć rozmowy ws. wykluczenia produktów pochodzenia zwierzęcego z menu wszystkich stołówek. Jednak nie wszyscy są przychylni temu pomysłowi… Czy słusznie?

Reklama

Studenci Cambridge chcą wegańskiego menu

W 2016 roku kafeterie Uniwersytetu w Cambridge usunęły z menu jagnięcinę oraz wołowinę, czyli najbardziej emisyjne produkty pochodzenia zwierzęcego. Jednak dla studentów uczelni to wciąż za mało, aby realizować zrównoważoną politykę i zmniejszać wpływ na środowisko. Niedawno zaproponowali, aby uniwersyteckie stołówki sprzedawały jedynie roślinne produkty. Za tym rozwiązaniem zagłosowało aż 72% przedstawicieli studentów Cambridge. Nikt nie wstrzymał się od głosu. Teraz związek przejdzie do rozmów z usługami cateringowymi uniwersytetu.

–        To wspaniałe, że związek studentów Cambridge przekazał nasz wniosek o współpracę z uniwersytetem w celu wdrożenia sprawiedliwego i zrównoważonego systemu cateringu roślinnego. Usuwając produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu, uniwersytet może znacznie zmniejszyć swój wpływ na środowisko i pokazać światu swoje zaangażowanie w zrównoważony rozwójpowiedział William Smith, student i członek kampanii Plant-Based Universities.

Zdaniem studentów wprowadzenie całkowicie roślinnego menu jest konieczną odpowiedzią na kryzys klimatu i bioróżnorodności biologicznej. Inicjatywa była wspierana przez organizację Animal Rebellion.

Warto dodać, że głosowanie studentów to dopiero pierwszy etap wprowadzania zmian. Prawo do usunięcia produktów pochodzenia zwierzęcego ze stołówek mają wyłącznie władze uniwersyteckie.

Sceptyczne opinie

Zaangażowanie studentów w usunięcie produktów pochodzenia zwierzęcego ze stołówek spotkało się z wątpliwościami. Jedną z nich podzielił się pracownik Uniwersytetu Cambridge dr Christ Smith. Wykładowca stwierdził, że dieta wegańska prowadzi do wycieńczenia organizmu, a w rezultacie słabszych wyników w nauce. Mężczyzna dodał, że studenci powinni przyjrzeć się odkryciom Karola Darwina, dawnego studenta Cambridge i mięsożercy.

Struktury naszych zębów, a także blisko spokrewnionych z nami zwierząt, świadczą wiele na ten temat, mówiąc nam , że jesteśmy przystosowani do spożywania szeregu produktów spożywczych, w tym mięsa, a nie tylko orzechów, quornu [substytut mięsa popularny w UK – przyp. red.]  i komosy ryżowejskomentował w artykule opublikowanym w The Telegraph.

To oczywiście skrajny przykład i nie mówię, że przejście na weganizm niesie ze sobą wszystkie te zagrożenia, jednak jedzenie tego, co jest rażąco nienaturalną dietą, z pewnością nie jest wolne od ryzyka. Tak, większość z nas na Zachodzie prawdopodobnie je trochę za dużo mięsa, ale wielu z tych, którzy nieświadomie wchodzą na ścieżkę diety wegańskiej, cierpią potem na niedobór szeregu kluczowych witamin i żelaza, potencjalnie obniżając swoją sprawność poznawczą i fizyczną dodaje.

Czy dieta wegańska jest zdrowa?

Dr Chris Smith poruszył ważne wątpliwości, które dotyczą wielu osób zastanawiających się nad wykluczeniem z diety produktów odzwierzęcych. Z jednej strony jest w tym trochę prawdy – źle zbilansowana dieta roślinna, zresztą tak jak każda inna, może przynieść złe skutki dla organizmu. Czy to oznacza, że powinniśmy zrezygnować z diety wegańskiej? Nie do końca. 

Jak wynika z badań American Dietetic Association wykluczenie produktów pochodzenia zwierzęcego z diety jest bezpieczne dla człowieka na każdym etapie rozwoju organizmu. Co więcej, może to przynieść korzyści w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób, m.in. choroby niedokrwiennej serca, cukrzycy czy nowotworów. Co więcej, osoby wykluczające mięsa mają niższy poziom cholesterolu, niższe ciśnienie krwi, a także mniejszą wagę ciała. 

Twierdzenie, że dieta wegańska nie dostarcza wystarczającej ilości białka, żelaza czy wapnia to jedne z największych mitów. Produktami bogatymi w białka są chociażby rośliny strączkowe np. w 100 g soi znajduje się aż 37 g białka (dla porównania: 100 g kurczaka zawiera ok. 18 g białka). Te same produkty są w stanie dostarczyć również odpowiednią ilość żelaza oraz wapnia. Jedyną witaminę, którą powinien suplementować każdy, kto postanowił zrezygnować z mięsa to witamina B12. 

Źródła: cambridge-news.co.uk, ncez.pzh.gov.pl

Fot. główna: Canva 

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.