Ekologia Ile osób przeszło już na dietę roślinną i dlaczego? Czy kultura żywienia się zmieniła?01 listopada 2021 Ekologia Ile osób przeszło już na dietę roślinną i dlaczego? Czy kultura żywienia się zmieniła?01 listopada 2021Przeczytaj także Ekologia Alergia na smog. Alergicy kichają przez niego 3 razy bardziej, a zmiany klimatu wydłużają pylenie Smog uprzykrza życie 99% mieszkańców miast, a także mniejszych miejscowości, w których również występuje problem zanieczyszczeń powietrza. Smog wzmacnia też reakcje alergiczne na pylące drzewa. Krakowscy naukowcy mówią, że smog może trzykrotnie zaostrzyć alergie. Ekologia 3 przełomowe technologie, które wykorzystują dwutlenek węgla Chociaż dwutlenek węgla nie cieszy się współcześnie dobrą, opinią to może stwarzać wiele możliwości. Ten gaz cieplarniany może służyć taniemu i wydajnemu magazynowaniu energii, da się wyprodukować na jego bazie diamenty albo niskoemisyjne paliwo. Jak to możliwe? Oferta żywności roślinnej zawsze była bogata, ale obecnie liczba produktów i dań wegańskich, jest większa niż kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu. Coraz bardziej zmieniają się także nasze obyczaje, a pytania o globalne znaczenie wegetarianizmu i weganizmu stają się coraz bardziej aktualne. Ilu wegan jest obecnie w Europie i na świecie, co jedzą i dlaczego decydują się dietę roślinną? Spis treści Europa: liczba wegan się podwoiłaWezwanie do zmian. Roślinne jedzenie kluczowe w strategii “Od pola do stołu”Co chcą jeść weganie?ZdrowoEuropa: liczba wegan się podwoiłaW 2020 roku na całym świecie liczba wegan wyniosła blisko 80 mln. Tylko w ciągu ostatnich czterech lat liczba wegan w Europie podwoiła się z 1,3 miliona do obecnie szacowanych 2,6 mln osób. Dodatkowo uważa się, że prawie jedna trzecia wszystkich Europejczyków nie utożsamia się już z “pełnowartościową dietą mięsożerców”. Co to oznacza?Szacuje się, że obecnie liczba wegan w Europie podwoiła się, natomiast o 20% zwiększyła się liczba osób na tzw. diecie fleksitariańskiej. Jest ona równoznaczna z ograniczaniem spożycia mięsa na rzecz dan roślinnych. Badanie to zostało przeprowadzone przez berlińską sieć supermarketów roślinnych Veganz. Zbadano zmieniające się postawy żywieniowe u ponad 2600 osób w Niemczech, Austrii, Szwajcarii, Belgii, Francji, Portugalii i Danii. W badaniu nie pojawiła się jednak Holandia, która ma znaczny wpływ na podniesienie wskaźnika wegan w Europie.Dlaczego w Holandii jest najwięcej wegan?Przegląd 7 krajów Europy ze względu na dietę wegańską mieszkańców, fot. veganz.com Wezwanie do zmian. Roślinne jedzenie kluczowe w strategii “Od pola do stołu”Europejska Unia Wegetarian (EVU) wezwała teraz Komisję Europejską do umieszczania jasnych zasad znakowania żywności wegetariańskiej i wegańskiej. Minęło 10 lat od uchwalenia rozporządzenia w sprawie informacji o żywności dla konsumentów roślinnego jedzenia. Dzięki odpowiedniemu znakowaniu żywności i określaniu ich odżywczych składników, produkty te łatwo wyodrębnić od innych, np. mniej zdrowych alternatyw. Europejska Unia Wegetarian to głos wielu Europejczyków, którzy wybierają wegetariańskie i wegańskie produkty zamiast żywienia odzwierzęcego.Ronja Berthold z EVU uważa, że temat aktualizacji etykietowania żywności wegetariańskiej i wegańskiej może być „dobrze zintegrowany z unijną strategią „Od pola do stołu”. Strategia ta ma na celu wprowadzenie bardziej zrównoważonego systemu żywnościowego, z uwzględnieniem zmiany diety na roślinną. Jest to korzystne dla zdrowia ludzi, zwierząt, zachowania iwielu roślin i drzew, ale i również dla zagrożonej ociepleniem klimatu planety.Co chcą jeść weganie?Według badania Veganz jednym z kluczowych obszarów, w których firmy spożywcze mogłyby czerpać zyski, są zamienniki mięsnych i mlecznych produktów: kiełbasy i sery na bazie roślin. Ankieta Veganz wykazała, że prawie połowa wszystkich wegańskich Europejczyków (45,5%) chciałaby zobaczyć więcej wegańskich alternatyw dla kurczaków, kiełbas, parówek i wędlin na sklepowych półkach. Pierwsza wegańska restauracja we Francji nagrodzona gwiazdką MichelinJednak głównymi składnikami diety wegańskiej nie są gotowe, czy przetworzone dania, a strączki (ciecierzyca, soja, rozmaite fasole), wszystkie odmiany ryżu, świeże warzywa i owoce, zboża, kasze i glony.ZdrowoWgląd w naukę o sposobach odżywiania pozwolił na radykalną przemianę diety bez obaw o jej ewentualne skutki uboczne. Dzisiaj niedobór witamin nie jest głównym problemem. Ogrom artykułów spożywczych i suplementów, przekracza nawet popyt na nie. Ludzie, zwierzęta, las i klimat. Poprzyj roślinny traktat– Dlatego warto, by ci, którzy decydują się na stosowanie diet roślinnych, wiedzieli, jak je zbilansować i jak monitorować stan zdrowia. Lekarze i dietetycy z kolei muszą wiedzieć, w jaki sposób rozmawiać z pacjentami, bo straszenie rzekomo tragicznymi skutkami rezygnacji ze spożywania mięsa w 2019 roku może skończyć się utratą autorytetu – pisała w swojej książce o diecie roślinnej, Iwona KIbil dietetyczka, autorka książki “Wege. Dieta roślinna w praktyce”.Na długo przed odkryciem witamin, czyli ok. XIX wieku, szwajcarscy lekarze odkryli, że jedzenie surowe, niepoddane obróbce termicznej, nieprzetworzone i nierafinowane wykazało właściwości regeneracyjne i lecznicze. Terapia takim jedzeniem miała rezultaty w leczeniu w samoleczeniu chorych i przywracaniu im sił oraz energii. źródło: veganz.com, greenqueen.com.hk, veganfoodandliving.com, mat. własneArtykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.