Pierwsza wegańska restauracja we Francji nagrodzona gwiazdką Michelin

Pierwsza wegańska restauracja we Francji nagrodzona gwiazdką Michelin

Bonjour! Po raz pierwszy w historii wegańska, francuska restauracja otrzymała upragnioną gwiazdkę Michelin. Nagrodzono nią gastronomię ONA (Origine Non-Animale). Do tej pory takie wyróżnienie otrzymało 7 wegetariańskich lokali na świecie, w tym dwa europejskie.

Szczęście ludzi i smak roślin

W poniedziałek Michelin opublikował informację o podarowaniu gwiazdki francuskiej, wegańskiej restauracji. Skrót Origine Non-Animale oznacza „pochodzenie wolne od zwierząt”. Ta wyjątkowa restauracja znajduje się w Arès, niedaleko Bordeaux w południowo-zachodniej Francji, a jej założycielką jest Claire Vallée, 41-letnia była archeolog, która została weganką po odbyciu podróży do Tajlandii. 

Oprócz gwiazdki, która jest symbolem doskonałego jedzenia, ONA uzyskała też zieloną gwiazdę, symbolizująca etycznie prowadzony biznes.

Zadowolona szefowa kuchni

Będziemy kontynuować tę ścieżkę. Ta gwiazdka jest nasza: moja i twoja. To sukces, który na stałe wprowadzi wegańską gastronomię do hermetycznego kręgu francuskiej i światowej kuchni […] Spełniaj swoje marzenia! – napisała na fanpage’u lokalu Claire Vallée po otrzymaniu gwiazdki.

Jedno z dań

Niełatwa droga, ale doskonałe menu

Claire Vallée wspomniała mediom, że jej droga do otwarcia lokalu nie była usłana różami. Trudno było jej uzyskać pożyczkę od banku, który komentował odmowę “brakiem perspektyw dla wegetarianizmu”. Jak widać, instytucja minęła się z prawdą. 

Otwarta w 2016 roku ONA oferuje minimalistyczne, choć niezwykłe, roślinne menu, w którym znajdują się fioletowe wodorosty dulse, borowiki, seler, czy fasolka tonka. A wszystko to w akompaniamencie wyjątkowych trunków: cydru, czy bursztynowego piwa. W lokalu można zamówić 4-daniowy lunch (Market Menu) za 24 euro lub 7-daniowy obiad w cenie 59 euro (Gourmet Menu). Na razie niestety lokal pozostaje zamknięty z powodu zakazu prowadzenia gastronomii w czasie pandemii.

Michelin wyróżnia

Przewodnik Michelin powstał we Francji pod koniec XIX wieku. Firma produkująca opony z biegiem czasu uzyskała miano przewodnika po świecie gastronomii. Hierarchia jednej, dwóch lub trzech gwiazdek została ustalona w 1936 roku. Od tego czasu system Michelin obejmuje swoim programem ponad 30 000 restauracji w co najmniej 30 krajach. Francuski przewodnik po restauracjach obdarzał dotychczas inne roślinne restauracje, ale ONA jest pierwszym francuskim, czyli regionalnym lokalem z tym wyróżnieniem.

7 restauracji roślinnych nagrodzonych gwiazdką

Wśród innych, wyróżnionych wege lokali znajdują się kuchnie z całego globu:

  • King’s Joy, Pekin
  • Wujie (Huangpu), Szanghaj
  • Fu He Hui, Szanghaj
  • Tian, Wiedeń
  • Daigo, Tokio
  • NIX, Nowy Jork
  • Joia, Mediolan

Mamy nadzieję, że Francuzi docenią ogromny potencjał diety roślinnej i stanie się tu ona równie sławna, jak doskonałe wina Bordeaux. Bon Appétit!

źródło: Michelin, www.clairevallee.com