Dzień wegetarian: najlepsze belgijskie przepisy i roślinny challenge

Jesteś ciekaw, jak wygląda wegetarianizm na świecie? Poznaj belgijsko-roślinny punkt widzenia, zainstaluj edukacyjną aplikację i wypróbuj TOP 10 roślinnych przepisów według brukselskiej organizacji Ethic Vegetarian Alternative (EVA). 11 stycznia to Dzień Wegetarian.

Dla kogo wege bigos?

Raporty Precision Nutrition i The Vegan Society przewidują, że na globie stopniowo będzie przybywać roślinożerców, zmaleje ilość zjadaczy mięsa, a odzwierzęce produkty zastąpi mięso laboratoryjne. A co z klimatem? Dieta wegetariańska i globalne ocieplenie są ze sobą ściśle związane – każdy z łańcucha tego przemysłu (razem z transportem) odpowiada za 30% wszystkich światowych emisji gazów cieplarnianych. Najwięcej wegetarian jest w Indiach i w Izraelu,  a jeszcze w zeszłym roku najbardziej wegańskim (pod względem ilość roślinnych jadłodajni i restauracji) była nasza stolica, Warszawa.

Bruksela, czy brukselka?

Czwartkowe obiady europejskich intelektualistów przybrały w Belgii nową formę. W mieście Gandawa (region Flandrii), co tydzień obchodzi się… wegetariańskie czwartki. To pierwsze miasto na świecie, które uznało oficjalnie w swoim kalendarzu Dzień wegetarianizmu. Takie celebracje trwają nieprzerwanie od 2009 roku, a poprzez zmniejszenie spożycia mięsa, miasto czyni duży krok w dążeniu do neutralności dla klimatu. Ponadto niższe spożycie mięsa doskonale wpisuje się w politykę zdrowotną miasta Gandawa, które propaguje dobrostan zwierząt i eko styl życia. 

I am vegan

Jesteś na wege diecie i ciekawi Cię, ile zwierząt mogłeś uratować dzięki niej? Aplikacja I’m vegan podpowie Ci, ile litrów wody zaoszczędziła Ziemia dzięki Twoim roślinnym wyborom oraz, w jakim stopniu zredukowała się ilość gazów cieplarnianych, emitowanych do atmosfery. Aplikacja dostępna jest w sklepie Google Play.

Wizja przyszłości

Jeśli wegetarianizm, to jaki? Jest wiele form tej diety. Jedne zakładają wyłącznie jedzenie owoców i nasion (frutarianizm), warzyw, samych surowych produktów roślinnych (raw), weganizm, czy laktowegetarianizm (spożywa się produkty roślinne i nabiał). Co ważne, to nazewnictwo nie służy stygmatyzacji, czy podkreślaniu przynależności do konkretnej grupy. Diety roślinne mają szereg korzyści, a ich nazwanie pomaga roślinożercom odnaleźć pożywienie, jakie chcą jeść.

Już teraz na naszych oczach dzieją się historyczne zmiany w żywieniu. Oprócz tego, że coraz więcej ludzi skłania się w stronę ekologicznej i roślinnej żywności, niedługo przemysł mięsny może zostać zagrożony mięsem wyprodukowanym bez udziału zwierząt. 

Świat oparty na roślinach

Do zmiany diety potrzebna jest głównie motywacja. Bez niej trudno będzie się obejść w tym procesie. Obecnie możemy liczyć na ogromne wsparcie, nie tylko płatnych porad dietetyków, ale i bezpłatnych programów zachęcających do wegetarianizmu na wiele sposobów.

Tymczasem belgijska organizacja EVA podaje na swojej stronie, najlepsze i najchętniej przygotowywane roślinne przepisy w 2020 roku. Brzmią i wyglądają wspaniale! Zachęcamy do przejrzenia strony EVA.

  1. Tofu w kremowym sosie z grzybami
  2. Pudding z jabłkiem 
  3. (Najprostsze) wegańskie naleśniki na świecie
  4. Gulasz wegetariański
  5. Syrop z czarnego bzu
  6. Marokański tadżin z ciecierzycą
  7. Roślinna Lasagne
  8. Gulasz piwny
  9. Hummus
  10. Chili sin carne
Gulasz piwny, źródło evavzw.be