Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Veggie Challenge: 30 dni z dietą roślinną

veggie

Veggie Challenge: 30 dni z dietą roślinną

Troska o zwierzęta, środowisko naturalne, własne zdrowie. Są różne powody, dla których wybieramy dietę wegańską. Chcesz spróbować? Podejmij wyzwanie w ramach międzynarodowego wydarzenia Veggie Challenge i ogranicz konsumpcję produktów odzwierzęcych przez 30 dni. Początek nowego roku to dobry moment.

CFF OPP Baner poziom mobile450 x 250CFF OPP Baner poziom 6.03.2023 1
Reklama

Weź udział w wyzwaniu

Veggie Challenge rozpoczyna się 1 stycznia i odbywa się za darmo online. Aby wziąć w nim udział, wystarczy się zarejestrować na stronie: www.veggiechallenge.pl. Uczestnicy wyzwania każdego dnia będą otrzymywać newsletter zawierający proste przepisy, informacje i porady dotyczące roślinnego stylu życia. Dostaną także dostęp do grupy na Facebooku, gdzie mogą dzielić się opiniami i wzajemnie wspierać w wytrwaniu. W przypadku pytań i wątpliwości poradą służy Veggie Challenge Coach – można się z nim skontaktować przez pocztę elektroniczną czy Facebooka. Każdy może wybrać sobie, w jakim stopniu chce zaangażować się w wyzwanie. Może to być jeden dzień w miesiącu, jeden dzień w tygodniu, jeden tydzień lub cały miesiąc diety opartej na roślinach. Można wybrać dietę wegańską lub wegetariańską.

Zainspiruj się

Do podjęcia 30-dniowego wyzwania zachęca ProVeg, międzynarodowa organizacja pozarządową działającą na rzecz budowania świadomości żywieniowej. Organizatorzy chcą zainspirować ludzi na całym świecie do ograniczania konsumpcji produktów pochodzenia zwierzęcego. Veggie Challenge to też doskonała okazja do wymiany doświadczeń z innymi uczestnikami oraz dzielenia się przepisami.

W ProVeg Veggie Challenge do tej pory wzięło udział ok. 300 tys. osób z 82 krajów. Po sukcesie w Holandii, Belgii, Niemczech, RPA, USA i Wielkiej Brytanii przyszedł czas na edycję w Polsce i Hiszpanii. 

statytyki
źródło: www.veggiechallenge.pl

Pomyśl o środowisku

Przejście na dietę roślinną pozytywnie wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale i kondycję planety. Niestety produkcja mięsa na wielkopowierzchniowych fermach przemysłowych wpływa na emisję znacznych ilości gazów cieplarnianych. Do atmosfery trafia nie tylko dwutlenek węgla, ale też azot i metan z odchodów zwierzęcych. Co więcej, zużywane są ogromne ilości wody. Jednym z rozwiązań zaproponowanych w specjalnym raporcie Organizacji Narodów Zjednoczonych (ONZ), które mają łagodzić zmiany klimatu, jest wprowadzenie diety roślinnej i roślinnych alternatyw dla mięsa na masową skalę. Do zmiany diety zachęca też Unia Europejska. Pod koniec maja ogłosiła strategię „Farm to Fork”.

Źródło: informacja prasowa, Photo by Gaby Yerden on Unsplash

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.