Glony – najszybciej rosnące i zrównoważone źródło pożywienia na świecie

W Indiach potencjał glonów jako zdrowego i niezwykle funkcjonalnego pożywienia był znany od tysięcy lat. Jednak od około 1987 roku, te makroalgi pomagają zarówno wspierać tutejszą gospodarkę, jak i służą do walki z ociepleniem klimatu.

Glony pokrywają obecnie znaczną część wybrzeża Indii. Mają wysoki potencjał w żywieniu ludzi i zwierząt morskich – są pełne składników odżywczych, witamin i mikroelementów. Tuż pod powierzchnią tafli wody obserwujemy, jak dzięki nim zmienia się ekosystem, a lokalne wioski zyskują na tym wspaniałym darze natury.

Cudowne makroalgi

Wodorosty odgrywają szczególną rolę w krajach Azji Wschodniej i należą do jednego z najbardziej odżywczego źródła żywności. W tutejszej, indyjskiej kulturze były niegdyś używane w medycynie ludowej. W osadach takich jak wyspa Pamban i Zatoka Mannar, które są terenami o bogatej różnorodności biologicznej, ciągle kultywuje się tę tradycję. Indie kierują się jednak coraz bardziej w stronę uprawy wodorostów, które zachwycają smakiem nie tylko wschodnie rejony globu, ale i cały Zachód. Produkcja glonów zwiększa się każdego roku o 8%.

Naukowcy z Indii od dawna proponują uprawę wodorostów jako formę zrównoważonego rolnictwa. Znaczna część wybrzeża Indii jest idealna do uprawy tych roślin o niezwykle bogatych właściwościach. Regiony Gujarat i Tamil Nadu mają najwyższy poziom bioróżnorodności wodorostów w kraju – odnotowuje się tu około 282 gatunków na terenie 1000 km linii brzegowej. W sumie wzdłuż wybrzeża Indii rośnie aż 841 gatunków wodorostów, choć uprawianych jest tylko kilka z nich.

Klucz do zdrowia i biznesu

Korzyści płynące z uprawy glonów mogą być znaczące i przełomowe dla indyjskiej, agrarnej gospodarki. 60% ziemi jest tu wykorzystywane do celów rolniczych. Jednak blisko połowa ziem uprawnych może ulec degradacji. Wodorosty mogą być rozwiązaniem tego problemu. Zbiór wodorostów stał się ważnym źródłem dochodu dla społeczności przybrzeżnych.

Wodorosty mają wrodzoną zdolność zwalczania skutków niedożywienia. Są doskonałym źródłem jodu, witamin i białek mówi Dinabandhu Sahoo, botanik z Uniwersytetu w Delhi.

Roślinna rewolucja się zbliża – rząd Indii ogłosił tego lata, że wesprze kwotą 87 mln $ inicjatywy uprawy wodorostów w ciągu najbliższych pięciu lat.

źródło: bbc.com

Ale nie tylko wartość odżywcza czyni wodorosty wyjątkowymi. Pozyskują energię poprzez fotosyntezę, podobnie jak inne rośliny (chociaż wodorosty to w rzeczywistości makroalgi). Wodorosty pochłaniają dwutlenek węgla, zamieniając węgiel w cukry, a następnie na energię i uwalniają tlen do wody.

Wcześniej sądzono, że większość węgla zmagazynowanego w wodorostach zostanie uwolniona, gdy glony ulegną rozkładowi w oceanie. Jednak odkrycie dużych ilości martwych wodorostów na dnie oceanu pokazało, że kiedy obumierają, większość z nich ląduje na dnie morskim, a węgiel zostaje tam niejako uwięziony.

W rezultacie uprawa wodorostów została zidentyfikowana jako pochłaniacz dwutlenku węgla, który może pomóc w łagodzeniu zmian klimatycznych.

Według badań przeprowadzonych przez ekologa i specjalistę od makroalg Dorte Krause-Jensen i innych współpracowników z Uniwersytetu w Aarhus w Danii wodorosty stanowią też jedną z podstaw pożywienia morskich istot (wraz z fitoplanktonem) i zapewniają siedlisko i schronienie dla wielu morskich istot.

Przyszłość

Według najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, sektor handlu wodorostami generuje ponad 6 miliardów $ rocznie. Z walorów tych makroalg korzystają też wielkie koncerny, wykorzystując ich naturalne i elastyczne właściwości w wielu produktach.

Wraz z rosnącym zainteresowaniem tymi magicznymi roślinami, należy pamiętać o należytym szacunku do alg, które pełnią tak ważne funkcje w życiu całego globu.

źródło: bbc.com