Świat Sojusz wielkich producentów żywności w USA – czy ograniczy marnowanie jedzenia? 15 grudnia 2020 Świat Sojusz wielkich producentów żywności w USA – czy ograniczy marnowanie jedzenia? 15 grudnia 2020 Przeczytaj także Ochrona środowiska Co robi szara plama na Bałtyku? Wczoraj, tj. we wtorek 12 marca, niemiecka policja wodna wykryła ogromną, tajemniczą plamę na Bałtyku. Na ten moment nie wiadomo, co jest przyczyną powstania zanieczyszczenia. Śledztwo w tej sprawie trwa. Świat Woda na ścianach i spanie pod parasolem. Tak wygląda 100% wilgotności powietrza w Hong Kongu Mieszkańcy Hong Kongu we wtorek 5 marca nie mieli przyjemnej pobudki. Część z nich obudziła… kapiąca na łóżko woda. Powodem nie były jednak przeciekające dachy czy usterki w kanalizacji u sąsiada z piętra wyżej, a wyjątkowo wysoka względna wilgotność powietrza, która w pewnym momencie doszła do 100%. Unilever, Starbucks oraz Dairy Farmers of America postanowili stworzyć sojusz bazujący na ekologii i wykorzystywaniu potencjału energii odnawialnej. Farm Powered Strategic Alliance (FPSA) zakłada redukcję ilości marnowanego jedzenia, zwiększenie procesu recyklingu i osiągnięcie celów dekarbonizacji. Reklama Ograniczyć marnowanie Główni liderzy branży spożywczej i gastronomicznej w USA połączyli siły z Vanguard Renewables, który pełni istotną funkcję na amerykańskim rynku biogazu i biomasy. FPSA, który jest wynikiem tej współpracy, zakłada po pierwsze ograniczenie marnotrawstwa żywności już na poziomie produkcji i transportu. Po drugie podniesie się skala ilości przetwarzanych odpadów, które dzięki procesowi beztlenowej fermentacji będą uczestniczyć w procesie wytwarzania energii odnawialnej. Dodatkowo zakłada się przejście na odnawialny gaz ziemny wytwarzany w gospodarstwach rolnych. John Hanselman, prezes i dyrektor generalny Vanguard Renewables mówił o tym, dlaczego sojusz firm jest tak istotny w wymiarze globalnym: – To bezprecedensowe zobowiązanie liderów przemysłu spożywczego jest też wezwaniem do działania dla innych, którzy mogą w radykalny sposób wpłynąć na zmiany klimatyczne i ograniczyć swój wpływ na nie. W ten sposób możemy kształtować zrównoważoną przyszłość kraju i całej planety – mówił. Jak twierdzi Hanselman, inicjatywa FPSA rozszerzy się wkrótce o innych producentów żywności i sprzedawców detalicznych. Ponadto, prezes Vanguard Renewables dostrzega potencjał w zmniejszeniu emisji w łańcuchu dostaw żywności. Firma posiada ponad 20 obiektów fermentacji anaerobowej, co pozwala na recykling odpadów. W tym procesie mikroorganizmy przekształcają cukry, tłuszcze i inne związki w energię odnawialną oraz niskoemisyjne nawozy. Dwie strategie eko transformacji „Od pola do stołu”. Komisja Europejska wyznacza kierunek Skala zjawiska Problem marnowania żywności w Stanach Zjednoczonych jest widoczny na ogromną skalę. Według statystyk w USA wyrzuca się aż 40% wyprodukowanej żywności, a na świecie od 1,3 mld ton jedzenia wzwyż, czyli aż jedną trzecią produkowanej żywności. Chcąc walczyć z tą zawstydzającą statystyką, należy dojść do źródła problemu, czyli redukcji ilości wytwarzanych produktów, która jest priorytetem w walce z marnowaniem oraz wdrożeniu procesu przetwarzania odpadów. Ogromnym problemem jest to, że wiele wyprodukowanej, czy wyhodowanej żywności nie trafi do klientów, a co gorsza do sklepów, bo nie spełnia standardów jakości, czy estetyki narzuconej przez sieci sprzedaży detalicznej. Recykling odpadów z żywności może wspomóc gospodarkę obiegu zamkniętego – spalając odpady lub poddając je procesowi fermentacji, można produkować własną energię odnawialną i zasilić nią hodowle, farmy, czy zakłady. Beztlenowe komory fermentacyjne są coraz częściej wybierane w zakładach. Uzyskuje się z nich niskoemisyjny nawóz, który zamyka obieg, gdy dostarczy się go z powrotem na farmę. Producenci zaangażowani – FPSA dąży do rozwiązania problemu marnotrawienia żywności i zmniejszenia emisji dwutlenku węgla – powiedział Michael Kobori, dyrektor ds. Zrównoważonego rozwoju w Starbucks i dodał: – Zrobiliśmy wielkie postępy na tej drodze, dzięki programowi Starbucks Foodshare i chcemy kontynuować te działania. Z kolei Ale Eboli, szef działu łańcucha dostaw w Unilever North America zauważa, jak ważnym krokiem jest opracowanie wspólnego sojuszu na rzecz klimatu: – Unilever przyspiesza swoje działania w walce ze zmianami klimatycznymi. Zależy nam na regeneracji przyrody i ochronie cennych zasobów. Cieszymy się, że dołączyliśmy do FPSA. Dzięki temu zmniejszymy ilość marnowanej żywności, przejdziemy na niskoemisyjną gospodarkę i będziemy wytwarzać energię odnawialną. Chcemy zachęcić innych do przejścia na taki model – mówił. Czy sojusz skutecznie ograniczy skalę marnowania jedzenia? Okaże się dopiero za jakiś czas. źródło: renewableenergyworld.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.