Dwie strategie eko transformacji „Od pola do stołu”. Komisja Europejska wyznacza kierunek

Komisja Europejska od kilku miesięcy pracowała nad nową strategią dotyczącą walką z kryzysem klimatycznym. Transformacja „Od pola do stołu” ma mieć dwie strategie: na rzecz bioróżnorodności i w zakresie rolnictwa. Sytuacja światowej pandemii utwierdziła KE, że to dobry kierunek rozwoju. 

“Kryzys w związku z koronawirusem pokazał, jak wszyscy jesteśmy bezbronni i jak ważne jest przywrócenie równowagi między działalnością człowieka a przyrodą. Zmiana klimatu i utrata różnorodności biologicznej są wyraźnym i aktualnym zagrożeniem dla ludzkości. Będące w centrum Zielonego Ładu +Strategia na rzecz bioróżnorodności+ i +Od pola do stołu+ wskazują na nową i lepszą równowagę natury, systemów żywności i różnorodności biologicznej” – podkreślił koordynujący prace nad propozycjami wiceszef KE Frans Timmermans.

Najważniejszy cel: zdrowie

Zmiany prawa UE zmierzają do poprawy kondycji zdrowotnej społeczeństw. Jak widzi to KE? Obowiązkowe mają być szczegółowe etykiety na produktach żywnościowych, które pozwolą konsumentom podejmować świadome wybory. Klienci mają spożywać mniej soli, cukru i tłuszczów, planowany jest także zakaz dodawania cukru do produktów dla dzieci. Mamy być lepiej informowani o pochodzeniu żywności. Europa będzie kontynentem ekologicznych upraw – w planach jest przeznaczenie na to ¼ obszarów. 

3 mld drzew

W programie założono, że do 2030 r. co najmniej 30 proc. europejskich ziem i obszarów morskich będzie pod ochroną. Co najmniej 10 proc. pól miałoby stać się krajobrazami o dużej różnorodności – będą to obszary programu Natura 2000. Ma być też przywrócony swobodny przepływ co najmniej 25 tys. kilometrów rzek i ratowanie zagrożonych gatunków, m.in. pszczół i innych zapylaczy. Poprawie bioróżnorodności ma służyć też posadzenie co najmniej 3 miliardów drzew.

Ograniczenie pestycydów

KE chce też ograniczyć o 50 proc. stosowanie chemicznych pestycydów do 2030 r. Zwiększy się kontrola nad tradycyjnymi środkami upraw, wspierane zaś będą niechemiczne i zrównoważone sposoby upraw.  

Koniec chowem przemysłowym

Do końca dekady o połowę ma być też ograniczona sprzedaż środków przeciwdrobnoustrojowych dla zwierząt hodowlanych i akwakultury. Służyć ma to odchodzeniu od chowu przemysłowego zwierząt. Od 2022 r. obowiązywać mają nowe przepisy weterynaryjne; wprowadzone mają być też inne rozwiązania dotyczące ograniczania środków leczniczych czy paszy leczniczej. W programie transformacji jest pomoc dla rolników i rybaków, którzy już będą korzystać ze zrównoważonych metod produkcji żywności..

Źródło:PAP