Eko styl życia Weganizm w Polsce. Sprzedaż mięsa roślinnego wzrosła dwukrotnie 21 lutego 2021 Eko styl życia Weganizm w Polsce. Sprzedaż mięsa roślinnego wzrosła dwukrotnie 21 lutego 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Jak zadbać o kota w upał? Pomóż mruczkom przetrwać letni ukrop Intensywne upały dokuczają nie tylko nam, ludziom, ale też naszym czworonożnym przyjaciołom. W związku z ekstremalnie wysokimi temperaturami koty mogą czuć się gorzej, być niemrawe, a w najgorszym wypadku doznać udaru cieplnego. Co zrobić, aby ulżyć mruczkom w taką pogodę? Eko styl życia Jak zadbać o psa w upał? Spraw ulgę swojemu pupilowi w gorące dni Letnie upały już na dobre rozgościły się w Polsce, a długoterminowe prognozy wskazują na to, że nie odpuszczą przez najbliższe tygodnie. Tak ekstremalne warunki mogą jednak negatywnie wpływać nie tylko na nas, ale również na naszych czworonożnych przyjaciół. Co zrobić, aby nasz pies przetrwał wysokie temperatury? Jak rozpoznać objawy przegrzania? W jaki sposób na nie reagować? “Rzeczpospolita” opublikowała raport GfK Polonia, z którego wynika, że sprzedaż roślinnych imitacji mięsa podwoiła się. Co trzecie gospodarstwo domowe w Polsce korzysta z roślinnych alternatyw dla produktów odzwierzęcych. Reklama Co Polacy sądzą o żywności roślinnej? W 2018 roku ok. 60% Polaków deklarowało, że zamierza zmniejszyć spożycie mięsa. Pobudki były różne – od dobrostanu zwierząt po chęć przejścia na zdrowszą dietę. Prawdopodobnie się udało, skoro w najnowszych badaniach GfK Polonia coraz więcej osób deklaruje regularne spożywanie roślinnych alternatyw. Czy UE zakaże nazywania produktów roślinnych – sera, mleka, czy jogurtu – wegańskimi? Na nowe decyzje żywieniowe wpływ miała również pandemia. Przygotowując posiłki w domu, zaczęliśmy zwracać uwagę na ich skład. Znaleźliśmy także czas na zapoznanie się z regułami zdrowej diety. Według danych zgromadzonych przez firmę Mintel ok. 25% Polaków deklaruje, że od początku pandemii spożywa więcej owoców, warzyw, nasion i zbóż. Z tego samego badania wynika, że Polacy pozytywnie postrzegają żywność i napoje roślinne. 73% z nas twierdzi, że składniki pochodzenia roślinnego mogą mieć właściwości zdrowotne. Natomiast 54% uznaje, że produkcja żywności roślinnej jest lepsza dla środowiska niż wytwarzanie mięsa i nabiału. Prawie 10% polskich gospodarstw kupuje mięso roślinne Prawie 30% polskich gospodarstw kupuje nabiał roślinny, z kolei co dziesiąta z rodzin sięga po “mięso” na bazie roślin. Do listopada 2020 roku w ujęciu rocznym, sprzedaż roślinnych zamienników nabiału wzrosła wartościowo o 44%, a ilościowo o 50%. W przypadku alternatyw mięsa wartościowo jest to 138%, a ilościowo 107%. – W stosunku do tego okresu roku 2019, liczba nabywców roślinnego mięsa wzrosła więc ponad dwukrotnie – skomentował w rozmowie z “Rz” Grzegorz Mech, menedżer w Panelu Gospodarstw Domowych GfK Polonia. Kto i co kupuje najczęściej? Zgodnie z danymi raportu “Rozwój Kultury Kulinarnej w Polsce 2010-2020”, przygotowanego na zlecenie Pyszne.pl, wegetarianizm i weganizm są jednymi z najsilniejszych trendów wpływających na zwyczaje żywieniowe u Polaków w ostatniej dekadzie. Dieta roślinna cieszy się szczególną popularnością wśród osób w wieku 18-24 lat. 5 sławnych wegetarian literatury W zakupach roślinnych alternatyw dla mięsa znaczenie zyskuje nowa grupa. Są to osoby w wieku do 29 lat, bezdzietne, których dochody są wyższe niż średnie. Zamieszkują one wsie i obrzeża aglomeracji. Wśród najczęściej kupowanych zamienników produktów odzwierzęcych są mleka roślinne, pasty kanapkowe i dania gotowe. Źródło: PAP, grupaeurocash.pl, wirtualnemedia.pl, infovege.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.