Wiadomości OZE Czy nasze nawyki żywieniowe mogą wpływać na środowisko? 23 sierpnia 2019 Wiadomości OZE Czy nasze nawyki żywieniowe mogą wpływać na środowisko? 23 sierpnia 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Nadmierna emisja CO2, zwiększająca się średnia temperatura roczna, topniejący w zastraszającym tempie lód na Antarktydzie – wszyscy mamy świadomość ogromnego stopnia degradacji naszej planety. Co jednak możemy zrobić, by zminimalizować szkodliwe oddziaływanie ludzkości na środowisko? Okazuje się, że wpłynąć na to mogą proste czynności i niewielkie codzienne wybory. Reklama – Okazuje się, że produkcja mięsa jest odpowiedzialna za 18% światowej emisji gazów cieplarnianych. Do tego ogromne zwiększenie emisji dwutlenku węgla, spowodowane tym, że wycinamy lasy na rzecz pól uprawnych. Ponadto ogromne ilości wody zużywane do produkcji mięsa. To wszystko przyczynia się do tego, że musimy zastanowić się, czy na następny obiad wybierzemy kotleta czy obiad wegetariański. Ale czy musimy być stuprocentowo wegetarianami? Wystarczy, że odrobinę zmienimy nasze nawyki, a świat stanie się ciut lepszy. Pamiętajcie o tym przy następnych wyborach – komentuje Joanna Maraszek, redaktorka portalu Świat OZE. Warto zainteresować się również kwestią śladu węglowego, czyli generowanymi przez każdego z nas gazami cieplarnianymi. Ich ilość wyraża się za pomocą jednostki, jaką jest tona ekwiwalentu dwutlenku węgla (tCO2e). Z przeprowadzonych badań wynika, że średnia światowa produkcji gazów cieplarnianych wynosi 5 tCO2e na osobę rocznie, z czego najwięcej produkują Luksemburczycy i Amerykanie (średnio 30 tCO2e), a najmniej mieszkańcy Afryki – około 1 tCO2e na głowę. Statystyczny Polak produkuje rocznie 8,7 tCO2e. Na ilość produkowanego przez nas śladu węglowego mają wpływ takie decyzje, jak wybór środka transportu czy codzienna dieta. Jeśli bowiem przemieszczamy się samochodem zamiast korzystać z komunikacji miejskiej lub ekologicznych środków transportu: roweru czy hulajnogi, to zwiększamy nasz ślad węglowy. Podobnie jest ze spożywaną żywnością – decyzja o zredukowaniu ilości spożywanego mięsa (zwłaszcza wołowiny) na rzecz dań pochodzenia roślinnego pomoże w zmniejszeniu ilości gazów cieplarnianych produkowanych przez sektor związany z hodowlą zwierząt. Dobre nawyki żywieniowe w połączeniu z racjonalną aktywnością fizyczną nie tylko przyczynią się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia, ale także wpłyną pozytywnie na kondycję naszej planety. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.