Wiadomości OZE Czy nasze nawyki żywieniowe mogą wpływać na środowisko? 23 sierpnia 2019 Wiadomości OZE Czy nasze nawyki żywieniowe mogą wpływać na środowisko? 23 sierpnia 2019 Przeczytaj także Budownictwo Badacze PW sprawdzą samowystarczalność budynku swojej uczelni Nowy projekt naukowców z Politechniki Warszawskiej to badanie efektywności energetycznej budynków “na żywym organizmie”. Obiekt, który będzie służył jako modelowa budowla, nie powstał bowiem specjalnie na potrzeby projektu. Zespół z PW zbada potencjał samowystarczalności energetycznej budynku, który na co dzień służy setkom studentów i wykładowców – chodzi o siedzibę Wydziału Inżynierii Materiałowej PW. Ekologia Wygląda jak drapieżnik, ale zjada… trawę. Poznajcie dżeladę brunatną Podczas wędrówki po Parku Narodowym Simien w Etiopii można spotkać nietypowego naczelnego podobnego do pawiana. Spłoszony obecnością człowieka samiec może w spektakularny sposób zawinąć górną wargę na nos, odsłaniając imponujące kły i gołe dziąsła. To doprawdy przerażający widok, ale ciekawski turysta nie ma się czego obawiać – dżelady brunatne tylko udają drapieżników, bo w rzeczywistości od mięsa wolą trawę. Nadmierna emisja CO2, zwiększająca się średnia temperatura roczna, topniejący w zastraszającym tempie lód na Antarktydzie – wszyscy mamy świadomość ogromnego stopnia degradacji naszej planety. Co jednak możemy zrobić, by zminimalizować szkodliwe oddziaływanie ludzkości na środowisko? Okazuje się, że wpłynąć na to mogą proste czynności i niewielkie codzienne wybory. Reklama – Okazuje się, że produkcja mięsa jest odpowiedzialna za 18% światowej emisji gazów cieplarnianych. Do tego ogromne zwiększenie emisji dwutlenku węgla, spowodowane tym, że wycinamy lasy na rzecz pól uprawnych. Ponadto ogromne ilości wody zużywane do produkcji mięsa. To wszystko przyczynia się do tego, że musimy zastanowić się, czy na następny obiad wybierzemy kotleta czy obiad wegetariański. Ale czy musimy być stuprocentowo wegetarianami? Wystarczy, że odrobinę zmienimy nasze nawyki, a świat stanie się ciut lepszy. Pamiętajcie o tym przy następnych wyborach – komentuje Joanna Maraszek, redaktorka portalu Świat OZE. Warto zainteresować się również kwestią śladu węglowego, czyli generowanymi przez każdego z nas gazami cieplarnianymi. Ich ilość wyraża się za pomocą jednostki, jaką jest tona ekwiwalentu dwutlenku węgla (tCO2e). Z przeprowadzonych badań wynika, że średnia światowa produkcji gazów cieplarnianych wynosi 5 tCO2e na osobę rocznie, z czego najwięcej produkują Luksemburczycy i Amerykanie (średnio 30 tCO2e), a najmniej mieszkańcy Afryki – około 1 tCO2e na głowę. Statystyczny Polak produkuje rocznie 8,7 tCO2e. Na ilość produkowanego przez nas śladu węglowego mają wpływ takie decyzje, jak wybór środka transportu czy codzienna dieta. Jeśli bowiem przemieszczamy się samochodem zamiast korzystać z komunikacji miejskiej lub ekologicznych środków transportu: roweru czy hulajnogi, to zwiększamy nasz ślad węglowy. Podobnie jest ze spożywaną żywnością – decyzja o zredukowaniu ilości spożywanego mięsa (zwłaszcza wołowiny) na rzecz dań pochodzenia roślinnego pomoże w zmniejszeniu ilości gazów cieplarnianych produkowanych przez sektor związany z hodowlą zwierząt. Dobre nawyki żywieniowe w połączeniu z racjonalną aktywnością fizyczną nie tylko przyczynią się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia, ale także wpłyną pozytywnie na kondycję naszej planety. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.