Biogazownia Domowa biogazownia w twoim ogródku. Nowy trend w ekologii 03 marca 2025 Biogazownia Domowa biogazownia w twoim ogródku. Nowy trend w ekologii 03 marca 2025 Przeczytaj także Biogazownia Biogazownie w Polsce: fakty, mity i realny wpływ na środowisko i mieszkańców W 2025 roku sektor biogazowy notuje wyraźny wzrost inwestycji i liczby nowych projektów – zarówno ze strony inwestorów, jak i samorządów, które szukają sposobów na ograniczenie kosztów odpadów i zapewnienie lokalnych źródeł energii. W całej Europie biometan staje się paliwem strategicznym, a ponad 20 państw przyjmuje już własne strategie jego produkcji. Polska dysponuje jednym z największych zasobów biomasy w UE – co blokuje rozwój i napływ rekordowych inwestycji? Biogazownia Nowa biogazownia w Łężycach stoi przed wyzwaniami: konkurencja rośnie, gminy tną koszty Rozwój biogazowni w Polsce przyspiesza – coraz więcej samorządów i operatorów szuka sposobów na ograniczenie emisji, stabilizację kosztów zagospodarowania odpadów i uniezależnienie się od rosnących cen energii. Nowa instalacja w Łężycach ma wykorzystywać bioodpady jako wartościowy surowiec energetyczny. Jednocześnie inwestycja zderza się z wyzwaniami rynku, który mierzy się z ostrą konkurencją, zmieniającymi się decyzjami gmin i niepewnością co do przyszłej dostępności odpadów. Domowe biogazownie jak dotąd były popularne głównie w większych gospodarstwach rolnych. Od niedawna, dzięki ofercie jednego ze znanych sklepów, możliwy jest zakup takiego urządzenia do swojego ogrodu. Reklama Biogazownia – jak działa to urządzenie? Biogazownia to urządzenie, w którym zachodzi proces fermentacji metanowej, polegający na rozkładzie substratów organicznych przez bakterie beztlenowe. W wyniku tego procesu powstaje biogaz, który może być wykorzystany jako paliwo, zasilające urządzenia domowe. Przydomową biogazownię do swojej oferty wprowadził sklep Leroy Merlin. Dmuchany mechanizm ma działać po zasileniu odchodami zwierzęcymi lub resztkami jedzenia. Do środka można wrzucić m.in. warzywa, owoce, mięso, lub nabiał. Jak zapewnia producent – dzięki nowoczesnej technologii urządzenie jest bezzapachowe i łatwe w obsłudze. W słoneczny dzień biogazownia może wytworzyć energię, która pozwoli używać kuchenki nawet przez 2 godziny. Taka opcja przypomina tradycyjny kompost, z tym że w tym przypadku organiczny nawóz jest zamieniany na energię. Dzięki temu nie tylko pozbywamy się odpadów w sposób ekologiczny, ale też otrzymujemy paliwo, które może być wykorzystane do zasilania innych urządzeń. Według producenta biogazownia może być użytkowana nawet przez 15 lat, bez potrzeby konserwacji lub wymiany na nowe urządzenie. Jakie perspektywy i trudności czekają biometan i biogaz? Biogazownie rolnicze, czyli ekologiczny obornik Przydomowe biogazownie jak dotąd pojawiały się głównie w gospodarstwach rolnych. Zgodnie z ustawą o odnawialnych źródłach energii, w przypadku urządzenia o mocy do 100 kW nie jest wymagana zgoda na budowę. W gospodarstwach rolnych “produktem ubocznym” hodowli bydła jest obornik. Według badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu ma on funkcję zbliżoną do biogazowni. Obornik emituje do atmosfery metan i N2O – gazy silniejsze od CO2. Jeżeli wykorzystamy beztlenową komorę fermentacyjną, gaz ten zostanie przechwycony i stanie się bezemisyjnym źródłem energii. Zobacz też: Pierwsza biometanownia w Polsce. Przełom w produkcji zielonego paliwa Źródła: wikipedia, cire.org, Leroy Merlin Fot. Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.