Wiadomości OZE Drastyczny spadek zbiorów włoskich oliwek 18 kwietnia 2019 Wiadomości OZE Drastyczny spadek zbiorów włoskich oliwek 18 kwietnia 2019 Przeczytaj także Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Jak podają rolnicy, tak źle nie było od 25 lat. Poprzez nagłe zmiany pogody, opady deszczu, silny wiatr, czy susze odnotowano 57% spadek na zbiorach oliwek. Prognozy podają, że Włochom wystarczy oliwek jedynie do końca kwietnia. Później będą zmuszeni je importować m.in. z Hiszpanii czy Grecji. Reklama W związku ze zmianami klimatu i występującymi anomaliami pogodowymi widoczny jest spadek produkcji oliwek. Odczuł to włoski przemysł oliwny, odnotowując 57% mniejsze zbiory w porównaniu z zeszłymi latami. Silne opady deszczu, wiatr, przymrozki i susze przyczyniły się do zniszczenia drzewek oliwkowych. Opisane zmiany pogodowe potwierdzają przewidywania klimatologów, którzy określają je jako efekt globalnego ocieplenia. – Z obserwacji bardzo wyraźnie wynika, że ekstremalne warunki pogodowe są główną przyczyną mniejszej produkcji żywności – powiedział prof. Riccardo Valentini, szef Euro-śródziemnomorskiego Centrum Zmian Klimatu. Jak podkreśla profesor Valentini, we Włoszech temperatury poniżej zera nie są powszechne i gwałtowne zmiany pogody, jakie występują mogą zaszkodzić rozwojowi roślin. Dodał także, że opisane zmiany są zawarte w modelach zmian klimatu. Jego opinie potwierdzają także badania przeprowadzone przez dział ONZ ds. zmian klimatycznych, które przewidziały podobne wzorce pogodowe. Niepokojący jest fakt, że najgorsze ma dopiero nadejść. Drzewa oliwkowe są wrażliwe na zmiany temperatury, bo mają one zły wpływ na ich rozwój. Uszkodzone drzewa nigdy w pełni się nie zregenerują i będą bardziej podatne na choroby, a także na inwazje szkodników. Temperatura w okolicach Morza Śródziemnomorskiego wzrosła o około 1,4 stopnia Celsjusza w ciągu ostatniego stulecia, a opady zmniejszyły się o 2,5%. Dla Włoszech zmiany pogody kosztowały miliard dolarów poniesionych strat na produkcji oliwy z oliwek. Obecnie włoscy urzędnicy szukają rozwiązania. Jak się okazuje, nie tylko Włochy stoją przed tym problemem. Ostatnio Komisja Europejska przewidziała spadek zbiorów oliwek także w Portugalii o 20% i w Grecji o 42%. Nie wiadomo jednak, czy politycy znajdą dobre rozwiązanie na pogłębiający się problem ocieplenia klimatu. Jak mówią rolnicy, tak źle nie było od 25 lat. Możliwe, że Włosi będą zmuszeni sprowadzać oliwki z zagranicy, by móc wyprodukować oliwę. Prognozy przewidują, że Włochom oliwek wystarczy jedynie do kwietnia, by potem importować je z Hiszpanii, Grecji, Turcji czy Tunezji. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.