Według szkockiej destylarni Arbikie znacznie bardziej przyjazny dla środowiska jest mocny alkohol wytwarzany z grochu. I to właśnie jego użyli do produkcji „climate-positive” trunku.
Moda na zielone również w przemyśle alkoholowym
Niedawno pisaliśmy o tym, jakimi zasadami będzie kierować się w przyszłości branża piwowarska. Uczyniła ona zdecydowany krok w stronę bardziej ekologicznych metod wytwórczych (użycie mniejszej ilości wody do produkcji i ekologicznych słodów).
Teraz czas na branże gorzelniczą. W miasteczku Arbroath powstał gin i wódka, którą to sami twórcy nazywają „climate-positive”. Nadar (w języku gaelickim słowo to oznacza groch) Gin i Nadar Vodka wprowadzono na rynek z zapewnieniem, że przy jej powstawaniu udało się osiągnąć zeroemisyjność. Na swojej stronie internetowej producent przekonuje wręcz, że produkcja jego alkoholu przynosi oszczędność 1,53 kg CO2.
Ekologiczny groch
W branży gorzelniczej tradycyjnie wykorzystuje się zboża. Ich wzrost wymaga nawożenia sztucznego, w przeciwieństwie do grochu. Wytwarza on bowiem duże ilości azotu i sam dla siebie staje się nawozem. Ponadto wydzielany przez tę roślinę azot pobierają mikroorganizmy z powietrza. Dzięki temu do atmosfery uwalniana jest dużo mniejsza ilość gazów cieplarnianych.
Co ma wspólnego pasza i wódka
Ponadto groch jako źródło białka jest użyteczny w wielu innych dziedzinach. Dlatego odpady produkcyjne można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z najciekawszych i najużyteczniejszych zastosowań jest wytwarzanie paszy dla zwierząt.
Dyrektor firmy Iain Stirling mocno wierzy, że zrównoważona produkcja, również mocnych alkoholi to przyszłość. Ufa, że niedługo wszyscy producenci zaczną korzystać z bardziej ekologicznych rozwiązań, które pomogą w walce z postępującymi zmianami klimatycznymi.
Źródło: smoglab.pl
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.