Eko styl życia Ekologiczna wódka staje się faktem! Zasługa Szkotów 06 listopada 2020 Eko styl życia Ekologiczna wódka staje się faktem! Zasługa Szkotów 06 listopada 2020 Przeczytaj także Eko styl życia Fajerwerki w Polsce: gdzie wolno strzelać, a gdzie grozi mandat? W Polsce co roku dochodzi do ponad 500 interwencji służb związanych z niewłaściwym użyciem fajerwerków, dlatego coraz więcej miast zaostrza przepisy dotyczące pirotechniki. Chociaż ogólnokrajowe regulacje pozwalają odpalać fajerwerki na prywatnych posesjach, samorządy coraz częściej wprowadzają własne zakazy i ograniczenia, które mają uporządkować zasady korzystania z materiałów pirotechnicznych w przestrzeni publicznej. Eko styl życia Moda na filtrowanie krwi z mikroplastiku. Eksperci ostrzegają przed pseudomedycznymi zabiegami Wraz z rosnącą świadomością na temat mikroplastiku w ludzkim organiznie, pojawia się coraz więcej technologii jego “usuwania”. Luksusowe kliniki oferują zabiegi filtrujące krew za dziesiątki tysięcy złotych, promując je za pośrednictwem znanych celebrytów. Tymczasem naukowcy ostrzegają, że nie mamy dowodów na skuteczność takich terapii. Prawdziwe rozwiązanie problemu mikroplastiku zaczyna się od ograniczenia jego źródeł – poprzez recykling i redukcję produkcji plastiku. Według szkockiej destylarni Arbikie znacznie bardziej przyjazny dla środowiska jest mocny alkohol wytwarzany z grochu. I to właśnie jego użyli do produkcji „climate-positive” trunku. Reklama Moda na zielone również w przemyśle alkoholowym Niedawno pisaliśmy o tym, jakimi zasadami będzie kierować się w przyszłości branża piwowarska. Uczyniła ona zdecydowany krok w stronę bardziej ekologicznych metod wytwórczych (użycie mniejszej ilości wody do produkcji i ekologicznych słodów). Czy piwo może być ekologiczne? Teraz czas na branże gorzelniczą. W miasteczku Arbroath powstał gin i wódka, którą to sami twórcy nazywają „climate-positive”. Nadar (w języku gaelickim słowo to oznacza groch) Gin i Nadar Vodka wprowadzono na rynek z zapewnieniem, że przy jej powstawaniu udało się osiągnąć zeroemisyjność. Na swojej stronie internetowej producent przekonuje wręcz, że produkcja jego alkoholu przynosi oszczędność 1,53 kg CO2. Ekologiczny groch W branży gorzelniczej tradycyjnie wykorzystuje się zboża. Ich wzrost wymaga nawożenia sztucznego, w przeciwieństwie do grochu. Wytwarza on bowiem duże ilości azotu i sam dla siebie staje się nawozem. Ponadto wydzielany przez tę roślinę azot pobierają mikroorganizmy z powietrza. Dzięki temu do atmosfery uwalniana jest dużo mniejsza ilość gazów cieplarnianych. Co ma wspólnego pasza i wódka Ponadto groch jako źródło białka jest użyteczny w wielu innych dziedzinach. Dlatego odpady produkcyjne można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z najciekawszych i najużyteczniejszych zastosowań jest wytwarzanie paszy dla zwierząt. Dyrektor firmy Iain Stirling mocno wierzy, że zrównoważona produkcja, również mocnych alkoholi to przyszłość. Ufa, że niedługo wszyscy producenci zaczną korzystać z bardziej ekologicznych rozwiązań, które pomogą w walce z postępującymi zmianami klimatycznymi. Źródło: smoglab.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.