Eko styl życia Czy piwo może być ekologiczne? 28 września 2020 Eko styl życia Czy piwo może być ekologiczne? 28 września 2020 Przeczytaj także Eko styl życia Jak ochronić się przed kleszczami? Zbliża się majówka. To czas, który wiele z nas planuje spędzić na świeżym powietrzu, razem z najbliższymi. To dobry moment na urlop i wycieczki, pobyt w lesie, parku, na plaży lub działce. Wszędzie tam możemy spotkać kleszcze, dlatego warto już zawczasu pomyśleć o tym, jak się przed nimi zabezpieczyć. Eko styl życia Kontrole przydomowych oczyszczalni ścieków – czy szykuje się zmiana przepisów? Kilka dni temu w gminach ruszyły kontrole szamb i przydomowych oczyszczalni ścieków. Urzędnicy będą sprawdzać, czy właściciele nieruchomości zadbali o należyty wywóz nieczystości. Tymczasem do Ministerstwa Infrastruktury wpłynęła petycja o zaostrzenie związanych z tymi kontrolami przepisów. Zgodnie z danymi Głównego Urzędu Statystycznego, przeciętny Polak wypija ponad 100 litrów piwa rocznie. W związku z rosnącą konsumpcją wzrasta również produkcja piwa, a przed browarami stanęło ważne zadanie – zmniejszenie śladu węglowego produkcji. Reklama Kompania Piwowarska w służbie klimatu Już w listopadzie 2019 roku Kompania Piwowarska podpisała umowę z Innogy na zakup energii elektrycznej pochodzącej w 100% z OZE. Dzięki tej współpracy trzy jej największe browary (Tyskie Browary Książęce w Tychach, Browar Dojlidy w Białymstoku i Lech Browary Wielkopolski w Poznaniu) będą korzystać z energii wiatrowej farmy Nowy Staw. Za tym przykładem idą kolejne koncerny, a celem jest zupełna rezygnacja ze źródeł alternatywnych do 2030 roku. Już dziś myślimy strategicznie o przyszłości naszej, społeczności, w których funkcjonujemy, oraz naszej planety – mówi Igor Tikhonov, prezes Kompanii. Inne cele to przede wszystkim zmniejszenie zużycia wody w produkcji, wprowadzenie opakowań wielokrotnego użytku z materiałów, które można w pełni poddać recyklingowi. Przedsiębiorcy sektora piwnego zapowiadają też większą kontrolę dostawców. Współpracujemy z wieloma zewnętrznymi dostawcami, m.in. rolnikami czy firmami transportowymi. Jest dla nas bardzo ważne, żeby w przyszłości dostawcy zapewniali 100 proc. składników i surowców pochodzących ze zrównoważonych źródeł. Do tego dostosowujemy też naszą politykę zamówień i z takimi dostawcami nawiążemy współpracę – podkreśla Tikhonow. Carlsberg zredukuje ślad węglowy do zera Właśnie zakończył się Światowy Tydzień Działania na rzecz Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Jednym z jego partnerów była grupa Carlsberg Polska. W ramach przyjętego projektu Towards ZERO zobowiązała się do 2030 roku zredukować swój ślad węglowy do zera, ograniczyć o połowę zużycia wody i nie marnować jej. Często to biznes tworzy mody i trendy, a te związane z ekologicznością, ze zrozumieniem zmian klimatycznych, żeby działać na rzecz planety i ograniczać swoją konsumpcję, już się urzeczywistniają. My jako Grupa Carlsberg staramy się bardzo mocno i wierzę, że działając razem, uda nam się te cele osiągnąć – mówi Beata Ptaszyńska-Jedynak, dyrektor ds. komunikacji w Carlsberg Polska. Miejmy nadzieję, że straty poniesione w wyniku pandemii oraz zapowiadany podatek cukrowy nie powstrzyma rynku piwowarskiego przed planowanymi zmianami. Przykładem na to, że każdy browar, nawet z wieloletnią tradycją może przejść zieloną rewolucję jest znany bawarski browar Hofmühl. Ograniczył on swój ślad węglowy o 40%, produkuje piwo tylko w butelkach nadających się do recyklingu, a odpady produkcyjne przekazuje rolnikom, którzy wykorzystują je jako nawóz. Czekamy na taką rewolucję w Polsce! Źródło: portalspozywczy.pl, newseria.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.