Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Fotowoltaika w walce z marnowaniem żywności

Fotowoltaika w walce z marnowaniem żywności

Klein Ileleji, rolnik z Purdue University opracował technologię szybkiego i higienicznego suszenia żywności. Zaprojektował suszarkę zasilaną energią słoneczną. Projekt ma na celu pomóc krajom trzeciego świata zwalczać marnotrawstwo żywności.

Reklama

Dehytray to żywnościowy game changer

pXzOrKySTVUPcNoZF0NbqOKgyzALGUBKhLh AoGwxHvLlkm ryr429w2EN3SGCVKudosEc6uFojNEx99x LMmxRCF90IxGmo9FFYNo

Fot: Klein Ilelej i jego wynalazek/ źródło: purdue.edu

– Dehymeleon jest wciąż w fazie rozwoju. Gotowy produkt będzie jak mikrofalówka – tak o swoim wynalazku mówi Ileleji – użytkownik może po prostu nacisnąć przycisk – powiedzmy „kukurydza” – a maszyna automatycznie ustawi się na odpowiedni program – dodaje.

Dehytray to innowacyjna taca do suszenia żywności. Wyposażona jest w osłonę ochronną i zasilana jest energią słoneczną. Z kolei Dehymeleon to rozszerzona wersja suszarki, która może pomieścić 10 tac Dehytray i przechowywać dodatkową energię słoneczną do wykorzystania jako generator prądu w nocy.

Wynalazca wraz z żoną założył firmę JUA Technologies International, a ich produkt już jest dostępny na rynku. Dodatkowo otrzymali 50 000 dolarów dotacji federalnych i stanowych na dalszy rozwój swojej technologii.

Światowy problem marnotrawstwa żywności

Ponad jedna trzecia żywności na całym świecie tracona jest tuż po zbiorach. Wynika to z oddziaływania zanieczyszczeń pochodzących z nieprawidłowej metody przechowywania.

Większość krajów świata w dalszym ciągu praktykuje suszenie żywności na poboczu drogi. Rolnicy i sprzedawcy żywności wykorzystują upał do suszenia wielu produktów, od zbóż, takich jak kukurydza i pszenica, po owoce morza i owoce w bambusowych koszach.

Niestety przyczynia się to do powstawania pleśni oraz osadzania się zanieczyszczeń powietrza.

Fot: Owoce w bambusowych koszach, źródło: sites.asee.org

– Przeprowadzaliśmy ankietę dotyczącą wyzwań rolników, a jednym z największych wyzwań była aflatoksyna w ich ziarnach, której główną przyczyną było niewłaściwie wysuszone ziarno podaje Klein Ilelej, wynalazca innowacyjnej suszarki – Wiedziałem, że suszenie jest dużym wyzwaniem, ponieważ urodziłem się i wychowałem w Nigerii. Ale wychowałem się w mieście. W Ghanie po raz pierwszy doświadczyłem tego bezpośrednio dodaje.

źródło: scity.in, pinterest.com, sites.asee.org, smithsonianmag.com

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.