Ekologia Fotowoltaika w walce z marnowaniem żywności 18 listopada 2021 Ekologia Fotowoltaika w walce z marnowaniem żywności 18 listopada 2021 Przeczytaj także Ekologia Czy w Polsce przestanie w końcu śmierdzieć? Ministerstwo ma na to pomysł Ministerstwo w porozumieniu z głównymi jednostkami naukowymi pracuje nad projektem tzw. ustawy antyodorowej; regulacja ma być gotowa w 2025 roku. Przepisy mają bazować na nowoczesnych rozwiązaniach technicznych i najlepszych dostępnych technikach pomiarowych. Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Klein Ileleji, rolnik z Purdue University opracował technologię szybkiego i higienicznego suszenia żywności. Zaprojektował suszarkę zasilaną energią słoneczną. Projekt ma na celu pomóc krajom trzeciego świata zwalczać marnotrawstwo żywności. Reklama Dehytray to żywnościowy game changer Fot: Klein Ilelej i jego wynalazek/ źródło: purdue.edu – Dehymeleon jest wciąż w fazie rozwoju. Gotowy produkt będzie jak mikrofalówka – tak o swoim wynalazku mówi Ileleji – użytkownik może po prostu nacisnąć przycisk – powiedzmy „kukurydza” – a maszyna automatycznie ustawi się na odpowiedni program – dodaje. Dehytray to innowacyjna taca do suszenia żywności. Wyposażona jest w osłonę ochronną i zasilana jest energią słoneczną. Z kolei Dehymeleon to rozszerzona wersja suszarki, która może pomieścić 10 tac Dehytray i przechowywać dodatkową energię słoneczną do wykorzystania jako generator prądu w nocy. Wynalazca wraz z żoną założył firmę JUA Technologies International, a ich produkt już jest dostępny na rynku. Dodatkowo otrzymali 50 000 dolarów dotacji federalnych i stanowych na dalszy rozwój swojej technologii. “Od pola do stołu”. Czy nowa strategia UE podniesie jakość żywności i zwiększy dobrostan zwierząt? Światowy problem marnotrawstwa żywności Ponad jedna trzecia żywności na całym świecie tracona jest tuż po zbiorach. Wynika to z oddziaływania zanieczyszczeń pochodzących z nieprawidłowej metody przechowywania. Większość krajów świata w dalszym ciągu praktykuje suszenie żywności na poboczu drogi. Rolnicy i sprzedawcy żywności wykorzystują upał do suszenia wielu produktów, od zbóż, takich jak kukurydza i pszenica, po owoce morza i owoce w bambusowych koszach. Niestety przyczynia się to do powstawania pleśni oraz osadzania się zanieczyszczeń powietrza. Fot: Owoce w bambusowych koszach, źródło: sites.asee.org – Przeprowadzaliśmy ankietę dotyczącą wyzwań rolników, a jednym z największych wyzwań była aflatoksyna w ich ziarnach, której główną przyczyną było niewłaściwie wysuszone ziarno – podaje Klein Ilelej, wynalazca innowacyjnej suszarki – Wiedziałem, że suszenie jest dużym wyzwaniem, ponieważ urodziłem się i wychowałem w Nigerii. Ale wychowałem się w mieście. W Ghanie po raz pierwszy doświadczyłem tego bezpośrednio – dodaje. źródło: scity.in, pinterest.com, sites.asee.org, smithsonianmag.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.