Ekologia Fotowoltaika w walce z marnowaniem żywności 18 listopada 2021 Ekologia Fotowoltaika w walce z marnowaniem żywności 18 listopada 2021 Przeczytaj także Ekologia Woda za grosze do własnej butelki. Znana sieć sklepów testuje nowe rozwiązanie Letni spacer po mieście potrafi być prawdziwą udręką, zwłaszcza jeśli akurat nie mamy przy sobie wody. Jedna z popularnych sieci sklepów postanowiła wyjść takim sytuacjom naprzeciw i w wybranych placówkach testuje tzw. refillomaty. W maszynach można napełnić przyniesioną przez klienta pustą butelkę wodą w wybranym wariancie. Koszt? Zaledwie 15 gr za 0,5 litra. Ekologia Zwycięstwa lewicy we Francji i Wielkiej Brytanii. Co oznaczają dla energetyki i klimatu? W ostatnich tygodniach odbyły się wybory parlamentarne w jednych z dwóch najważniejszych europejskich krajów. Zarówno we Francji, jak i w Wielkiej Brytanii wyborcy wybrali ugrupowania z lewej strony sceny politycznej. Jak lewicowe rządy w zachodniej Europie wpłyną na politykę energetyczną i klimatyczną tych krajów? Klein Ileleji, rolnik z Purdue University opracował technologię szybkiego i higienicznego suszenia żywności. Zaprojektował suszarkę zasilaną energią słoneczną. Projekt ma na celu pomóc krajom trzeciego świata zwalczać marnotrawstwo żywności. Reklama Dehytray to żywnościowy game changer Fot: Klein Ilelej i jego wynalazek/ źródło: purdue.edu – Dehymeleon jest wciąż w fazie rozwoju. Gotowy produkt będzie jak mikrofalówka – tak o swoim wynalazku mówi Ileleji – użytkownik może po prostu nacisnąć przycisk – powiedzmy „kukurydza” – a maszyna automatycznie ustawi się na odpowiedni program – dodaje. Dehytray to innowacyjna taca do suszenia żywności. Wyposażona jest w osłonę ochronną i zasilana jest energią słoneczną. Z kolei Dehymeleon to rozszerzona wersja suszarki, która może pomieścić 10 tac Dehytray i przechowywać dodatkową energię słoneczną do wykorzystania jako generator prądu w nocy. Wynalazca wraz z żoną założył firmę JUA Technologies International, a ich produkt już jest dostępny na rynku. Dodatkowo otrzymali 50 000 dolarów dotacji federalnych i stanowych na dalszy rozwój swojej technologii. “Od pola do stołu”. Czy nowa strategia UE podniesie jakość żywności i zwiększy dobrostan zwierząt? Światowy problem marnotrawstwa żywności Ponad jedna trzecia żywności na całym świecie tracona jest tuż po zbiorach. Wynika to z oddziaływania zanieczyszczeń pochodzących z nieprawidłowej metody przechowywania. Większość krajów świata w dalszym ciągu praktykuje suszenie żywności na poboczu drogi. Rolnicy i sprzedawcy żywności wykorzystują upał do suszenia wielu produktów, od zbóż, takich jak kukurydza i pszenica, po owoce morza i owoce w bambusowych koszach. Niestety przyczynia się to do powstawania pleśni oraz osadzania się zanieczyszczeń powietrza. Fot: Owoce w bambusowych koszach, źródło: sites.asee.org – Przeprowadzaliśmy ankietę dotyczącą wyzwań rolników, a jednym z największych wyzwań była aflatoksyna w ich ziarnach, której główną przyczyną było niewłaściwie wysuszone ziarno – podaje Klein Ilelej, wynalazca innowacyjnej suszarki – Wiedziałem, że suszenie jest dużym wyzwaniem, ponieważ urodziłem się i wychowałem w Nigerii. Ale wychowałem się w mieście. W Ghanie po raz pierwszy doświadczyłem tego bezpośrednio – dodaje. źródło: scity.in, pinterest.com, sites.asee.org, smithsonianmag.com Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.