Eko styl życia Hodowla roślin na… korytarzu w bloku. Poznajcie projekt SmartFood 09 kwietnia 2024 Eko styl życia Hodowla roślin na… korytarzu w bloku. Poznajcie projekt SmartFood 09 kwietnia 2024 Przeczytaj także Eko styl życia Charytatywne drzewko – w jakim mieście możesz wypożyczyć choinkę i wesprzeć szczytny cel? Wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia powraca pytanie – jaką choinkę wybrać? Żywą, sztuczną, w doniczce, a może.. wypożyczoną? Eko styl życia Świąteczne dekoracje z recyklingu Wielkimi krokami zbliżają się święta, a to oznacza, że trzeba wyposażyć się w dekoracje świąteczne. Jak to zrobić w ekologiczny sposób? Podpowiadamy! Niejedna osoba chciałaby mieć własny ogródek, z którego w razie potrzeby można zerwać świeże zioła i warzywa, aby od razu dodać je do przygotowywanego właśnie dania. Niestety dla kogoś mieszkającego w bloku mieszkalnym to marzenie nie zawsze jest możliwe do spełnienia. Wkrótce jednak może się to zmienić. Projekt SmartFood oferuje bowiem uprawę roślin w kabinach hydroponicznych, umieszczonych na… korytarzach bloków. Reklama Hydroponika w bloku – nowatorski projekt na warszawskich Stegnach Hydroponika to sposób uprawy roślin niewymagający gleby. Zastępuje się ją obojętnym chemicznie ceramicznym granulatem, a woda dostarczana jest do korzeni przez częściowe zanurzenie w nich. Zestawy do hydroponiki można kupić w internecie i samodzielnie spróbować wyhodować w ten sposób zarówno ozdobne kwiaty, jak i zioła czy warzywa. Twórcy projektu SmartFood wpadli jednak na lepszy pomysł i postanowili umieścić kabiny do hydroponicznej uprawy roślin na korytarzach mieszkalnych bloków, tak aby każdy mieszkaniec budynku mógł cieszyć się świeżymi roślinami z własnej uprawy. Projekt wyszedł już z laboratorium i przeszedł w fazę testów bardziej praktycznych. W drugiej połowie stycznia mieszkańcy bloku przy ulicy Kaspijskiej 1 na warszawskim osiedlu Stegny przeszli specjalne szkolenie, a w korytarzach na każdym piętrze budynku umieszczono specjalne kabiny hydroponiczne. Od tego czasu osoby mieszkające w tym bloku codziennie mogą wyjść na korytarz i z przypisanego do ich lokalu urządzenia zebrać świeżą bazylię, lubczyk i sałatę, która następnie trafi na ich stoły. Testy przy Kaspijskiej 1 dobiegają już końca, ale w planach są kolejne – niedawno do udziału w projekcie mogły zgłaszać się wspólnoty i spółdzielnie mieszkaniowe w Łodzi. Rząd chce zmian. Miasta będą musiały adaptować się do zmian klimatu Miejskie uprawy roślin zasilane OZE Projekt SmartFood to konsorcjum polsko-norweskie, a za finansowanie inicjatywy odpowiada Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, Fundusze Norweskie i Komitet Badań Naukowych. Kabiny hydroponiczne w bloku przy Kaspijskiej 1 to zamknięty system, w którym raz użyta woda jest wykorzystywana jeszcze raz. Poza tym o rozwój roślin dbają specjalne lampy, które zmieniają intensywność światła, symulując nie tylko cykl dnia i nocy, ale również przepływające po niebie chmury, zasłaniające słońce. Urządzenia zasilane są instalacją fotowoltaiczną, umieszczoną na dachu budynku. Kabiny są sterowane i otwierane przez specjalną aplikację mobilną. Każdy mieszkaniec bloku otrzymał gotowe kiełkowniki i mógł posadzić w przypisanym do siebie urządzeniu lubczyk, rukolę, sałatę, pietruszkę, endywię czy truskawki. Jak czytamy na facebookowej stronie projektu, mieszkańcy byli bardzo zainteresowani uczestnictwem w testach nowego rozwiązania, a niektórzy już na początku eksperymentu oferowali sąsiadom zajmowanie się ich kabinami w przypadku dłuższego wyjazdu. Opieka nad uprawą hydroponiczną polega głównie na zbiorach oraz sprawdzaniu, czy w całym systemie nie brakuje wody i nawozów. Ekipa SmartFood planuje wykorzystać do nawadniania całej uprawy wody deszczowej, tak aby maksymalnie zmniejszyć potencjalny negatywny wpływ na środowisko. https://www.facebook.com/SmartFoodInYourCorridor/posts/pfbid02k3SauCKyjmXuUVuKqYLzP1VZBYCnPoTFdJ4KCQCVCBTBTFzZejNPKpBuNruDhWbYl Niedługo testy przy Kaspijskiej 1 zostaną podsumowane i przyjdzie pora na kolejne. Czy już wkrótce widok hydroponicznych upraw na korytarzach bloków mieszkalnych będzie codziennością? Taki obrót spraw byłby pozytywny nie tylko dla środowiska, ale też naszych portfeli – wizyty w warzywniaku nie musiałyby być już tak częste. – Czytaj także: 100 rezerwatów przyrody na 100-lecie Lasów Państwowych. Ambitny plan leśników Źródła: smartfood.city, tvn24.pl, lodz.tvp.pl, hydroponika.pl Fot. SmartFood Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.