Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Inwestycje w roślinne mięso są najbardziej opłacalne dla klimatu

Inwestycje w roślinne mięso są najbardziej opłacalne dla klimatu

Według raportu Boston Consulting Group, roślinne mięso ma największy wpływ na redukcję emisji gazów cieplarnianych spośród wszystkich zielonych inwestycji. W ostatnich latach rynek wegańskich substytutów białka wzrósł pięciokrotnie. To sprawia, że zmiana diety na bezmięsną może mieć kluczowy wpływ na łagodzenie zmian klimatu. 

Reklama

Inwestycje w roślinne mięso mają kluczowy wpływ na redukcję emisji 

Po przeanalizowaniu wszystkich zielonych inwestycji, Boston Consulting Group stwierdził, że rozwój produkcji alternatyw dla produktów pochodzenia zwierzęcego wpłynął na największą redukcję emisji. Autorzy analizy skupili się na tym, jaką ilość gazów cieplarnianych może zaoszczędzić każdy bilion dolarów zainwestowany w poszczególne sektory ekologicznego rozwoju. 

Każdy bilion przeznaczony na rozwój produkcji i poprawę jakości białka pochodzenia roślinnego przekłada się na 4.4 gigatony zaoszczędzonych emisji. To około trzykrotnie więcej niż inwestycje w ekologiczny cement czy produkcję stali, jedenaście razy więcej od poprawy emisyjności lekkiego transportu czy dekarbonizacji sektora energetycznego. 

2u87pQhWi9JesBDq0dZrEVB4HvyZOEoj1JzARRV3XrwjAmpPB4NaamlXWVlSE0TbofxwiUl0qX118STfaPnT6 7

Jeżeli roślinne proteiny zastąpiłyby te pochodzenia zwierzęcego w 100%, pozwoliłoby to ograniczyć emisje gazów cieplarnianych o 6.1 Gt w ciągu najbliższych 8 lat, czyli aż 11% prognozowanych globalnych emisji w 2030 roku. 

Inwestycje w roślinne substytuty wzrosły pięć razy w ciągu dwóch lat 

Jak podaje BCG, inwestycje w wegańskie proteiny wyniosły w 2021 roku 5 mld dolarów, co oznacza pięciokrotny wzrost zainteresowania bezmięsnym alternatywami od 2019 roku. Aktualnie roślinne alternatywy stanowią 2% sprzedanych produktów pochodzenia zwierzęcego. Prognozy wskazują, że w 2035 roku ta liczba może wzrosnąć przynajmniej do 11%. 

Tymczasem alternatywne białka otrzymały do tej pory tylko ułamek inwestycji wdrożonych w innych sektorach, podkreślają autorzy badań. 

Budownictwo otrzymało 4,4 razy więcej kapitału łagodzącego zmiany klimatu niż produkcja żywności, mimo że emisje z budynków są o 57% niższe niż te związane z produkcją żywności czytamy w raporcie BCG

Hodowla zwierząt odpowiada za 15% globalnych emisji 

Eksperci powtarzają, że produkcja żywności to kluczowy obszar dla ograniczania emisji gazów cieplarnianych. Około 25% globalnych emisji gazów cieplarnianych pochodzi z produkcji żywności, użytkowania gruntów i rolnictwa. Za największą część tych emisji odpowiada hodowla zwierząt – to aż 15% wszystkich emisji CO2. 

[Substytuty protein pochodzenia zwierzęcego – przyp. red.] są potencjalnie istotnym rozwiązaniem klimatycznympodsumował dr Jonathan Foley z Project Drawdon dla The Guardian. –  Ale nie powinny być postrzegane jako samodzielne rozwiązanie i może być łączone z wieloma innymi działaniami, w tym z ograniczaniem marnowania żywności […]. 

Roślinne substytuty mogą doprowadzić do ochłodzenia planety 

Według autorów badań, każda widoczna, roślinna zmiana w ludzkiej diecie będzie miała natychmiastowy wpływ na ochłodzenie planety. To związane jest z faktem, że hodowla zwierząt wiąże się z dużymi ilościami emisji metanu. Ten gaz szklarniowy ma znacznie większy potencjał wpływu na efekt cieplarniany niż dwutlenek węgla. W efekcie ograniczanie metanu nie tylko zapobiega ociepleniu, ale także prowadzi do efektu ochłodzenia planety. 

Źródło: Boston Consulting Group, The Guardian

Fot. główne: Canva

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.