Ekologia Jak bezpiecznie przechowywać żywność? Sposób na chłodzenie bez lodówki 21 grudnia 2025 Ekologia Jak bezpiecznie przechowywać żywność? Sposób na chłodzenie bez lodówki 21 grudnia 2025 Przeczytaj także Ekologia Gminy bez środków na odpady. Rosną koszty, brakuje płatników, mieszkańcy nie chcą podwyżek Systemy gospodarki odpadami w Polsce od kilku lat zmagają się z rosnącymi kosztami – od inflacji i wzrostu cen pracy, po drożejącą energię i usługi, a także nowe obowiązki wynikające z przepisów. Jednocześnie w wielu regionach przybywa odpadów, a poziomy recyklingu, które gminy muszą osiągnąć, są coraz bardziej wymagające. Oznacza to konieczność inwestowania w sortownie, kompostownie i instalacje przetwarzania, a dla mieszkańców możliwe podwyżki. Ekologia Więcej PSZOK-ów, mniej pieniędzy dla gmin. Nowelizacja ustawy bez zgody samorządów Rząd przygotował nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, która wprowadza nowe obowiązki, rozbudowę PSZOK-ów, liczne ulgi dla… Podczas świąt Bożego Narodzenia często odchodzimy od codziennej rutyny żywieniowej. W okresie świątecznym, gdy spędza się przy stole dużo czasu, często przygotowuje się więcej dań, tak by ich serwowanie było szybkie i wygodne, a jednocześnie nikomu nic nie zabrakło. Wymaga to jednak przemyślanego działania pod względem prawidłowego przechowywania potraw. Wiele z nich wymaga chłodzenia, a nasza lodówka może być już zapełniona. Reklama Kiedy lodówka nie jest dostępna Pełna lodówka kilka razy w roku nie oznacza, że potrzebujemy większej. Jeśli na co dzień obecne urządzenie ma wystarczającą pojemność, nie ma potrzeby jego wymiany. Większa lodówka pobiera więcej energii, generując wyższe rachunki i zwiększając ślad węglowy, a przy tym może okazać się nieopłacalna. Dlatego przy okazji Świąt warto przypomnieć sobie, że lodówki są stosunkowo nowym sprzętem AGD w codziennym życiu. Pojawiły się w Stanach Zjednoczonych na początku XX wieku i upowszechniły się dopiero po II wojnie światowej. W Polsce zaczęły stawać się popularne dopiero w latach 70., co oznacza, że starsze pokolenia mogą dobrze pamiętać czasy, kiedy stosowano alternatywne metody spowalniające proces psucia się żywności. Warto o nich pamiętać, kiedy lodówka jest już pełna. Tradycyjna zima wróci do Polski? Długoterminowa prognoza pogody na sezon 2025/2026 Naturalne metody chłodzenia i izolacji termicznej Brak lodówki nie musi oznaczać marnowania żywności czy ryzyka dla zdrowia po spożyciu. Kluczowa jest wiedza, jak należy przechowywać żywność wymagającą chłodzenia w innych warunkach. Ważne jest by wiedzieć, które produkty są najbardziej wrażliwe na temperaturę i w zależności od ich potrzeb, spowolnić proces ich psucia przy użyciu domowych metod. Produkty należy podzielić na: względnie bezpieczne poza lodówką przez krótki czas (jaja, masło, sery dojrzewające), wymagające szczególnej ostrożności (mięso, ryby, mleko, dania gotowe), bezwzględnie niewskazane do przechowywania bez chłodzenia. Do praktycznych rozwiązań niewymagających energii elektrycznej należy: przechowywanie jedzenia w najchłodniejszych miejscach domu (piwnica, spiżarnia, klatka schodowa, parapet lub balkon zimą), wykorzystanie pojemników termoizolacyjnych, które dobrze utrzymują chłód i chronią przed ciepłem z zewnątrz (torby termoizolacyjne, lodówki turystyczne, skrzynki styropianowe), możliwe jest także chłodzenie pasywne, czyli wykorzystanie wkładów żelowych, opakowań z lodem czy mokrych ściereczek. Umieszczenie lodu w lodówce turystycznej by pasywnie schładzać umieszczone w nim produkty jest dobrym sposobem na osiągnięcie niskiej temperatury wewnątrz. By uniknąć ewentualnych szkód należy pamiętać, że umieszczony lód może się topić i jeśli nie będzie szczelnie zamknięty, inaczej woda może spłynąć na produkty i je uszkodzić. Niezależnie od metody, jedzenie przechowuj w zacienionym miejscu z odpowiednią cyrkulacją powietrza. Regularnie sprawdzaj stan produktów przechowywanych bez lodówki i pamiętaj, że wilgoć przyspiesza ich psucie. Najlepiej poza lodówką przechowują się konserwy (mięsne, rybne, warzywne), mięso suszone, twarde sery i produkty liofilizowane. To właśnie te produkty warto wybrać w pierwszej kolejności do przechowywania poza lodówką. Zasady bezpieczeństwa żywności Zachowanie odpowiedniej temperatury przy przechowywaniu żywności jest kluczowe dla bezpieczeństwa. Produkty znajdujące się w przedziale od 4°C do 60°C trafiają w tzw. „strefę zagrożenia”, gdzie bakterie rozwijają się najszybciej. Łatwo psujące się produkty nie powinny pozostawać poza lodówką dłużej niż 2 godziny, a w temperaturze powyżej 32°C – maksymalnie 1 godzinę. Święta to czas obfitości, ale również dobry moment, by przypomnieć sobie, że bezpieczeństwo żywności nie zależy wyłącznie od nowoczesnych urządzeń. Czasem wystarczy ostrożność, odpowiednie planowanie zakupów i sprawdzone domowe metody, by zachować świeżość potraw bez ryzyka. Tego typu wiedza może nam się przydać nie tylko podczas Świąt, ale także kiedy brak lodówki wynika z awarii prądu, długiej podróży lub biwaku w naturze. Zobacz też: Żywność eko: ochrona środowiska czy marketing? Co naprawdę kryje etykieta „bio” Źródło: GUS, GIS, Gov, Novefood, Ciekawostki historyczne, Zdrowa Zupa Fot. Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.