Czy zmiany klimatu wpłyną na… keczup? Kalifornijskie uprawy pomidorów zagrożone Kalifornia doświadczyła najcieplejszego lipca w historii prowadzonych pomiarów. Pożary, susze i wyjątkowo długie okresy upałów... Zmiany klimatu
W recyklingu paneli PV mogą pomóc… mandarynki Wraz ze wzrostem mocy z fotowoltaiki coraz poważniejszym problemem będzie recykling zużytych paneli PV. Jednym z cennych... Fotowoltaika
PFAS w naszej diecie. Wieczne chemikalia są niemożliwe do uniknięcia Z przeprowadzonych w ostatnich latach badań wynika, że substancje PFAS, zwane również “wiecznymi chemikaliami” znajdują się... Eko styl życia
Dlaczego latem boli głowa? Jak się chronić przed falą upałów? Czy znasz to uczucie, gdy zamiast beztrosko spacerować po plaży, szukasz leku przeciwbólowego? A może obawiasz się upałów, bo z... Zmiany klimatu
Samorządy a sprawa suwerenności żywnościowej. Koalicja organizacji pozarządowych z ważnym apelem Instytut Spraw Publicznych, CoopTech Hub, Koalicja Klimatyczna, Koalicja Żywa Ziemia oraz PoCoToEko. To organizacje, które... Depesze
Ekologiczny sekret Skandynawów: liczą ślad węglowy zakupów, mniej marnują i rezygnują z jedzenia mięsa Zarówno Norwegia, jak i Szwecja znane są ze starań podejmowanych na rzecz zrównoważonego rozwoju. Kraje podejmują wiele... Ekologia
Wszystkiego niezmarnowanego W domach marnujemy ¼ całego niewykorzystanego jedzenia w kraju. Możemy i musimy ograniczyć tę ilość. Choć kilka milionów... Ekologia
Czy era glifosatu dobiega końca? Kolejny proces sądowy Bayera Glifosat, czyli kontrowersyjny składnik preparatu niszczącego chwasty uznany przez WHO jako potencjalnie rakotwórczy, po czasie... Świat