Eko styl życia Kantar: Polacy chcą jeść więcej owoców 03 czerwca 2021 Eko styl życia Kantar: Polacy chcą jeść więcej owoców 03 czerwca 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Charytatywne drzewko – w jakim mieście możesz wypożyczyć choinkę i wesprzeć szczytny cel? Wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia powraca pytanie – jaką choinkę wybrać? Żywą, sztuczną, w doniczce, a może.. wypożyczoną? Eko styl życia Świąteczne dekoracje z recyklingu Wielkimi krokami zbliżają się święta, a to oznacza, że trzeba wyposażyć się w dekoracje świąteczne. Jak to zrobić w ekologiczny sposób? Podpowiadamy! Jak wynika z badań Kantar, ponad jedna trzecia badanych chciałaby spożywać częściej świeże warzywa i owoce. Pamiętajmy, że późna wiosna i lato to czas kiedy najłatwiej nam zmienić sposób odżywiania na bogatszy w sezonowe owoce i warzywa. Reklama Skarby z warzywniaka – Pytaliśmy, czy Polacy chcą zmienić sposób odżywiania. Owoce i warzywa znalazły się na czele listy produktów, których chcą jeść więcej. 38 proc. badanych chciałoby spożywać więcej owoców, natomiast 37 proc. – warzyw. Dla 16 proc. dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9 proc. skłania się ku przetworom – mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public. Mniejszy odsetek wymienia potrzebę zwiększenia produktów zawierających złożone węglowodany oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału (6 proc.), natomiast 5 proc. potrzebuje więcej mięsa oraz przetworów mięsnych.Dwóch na pięciu Polaków (40 proc.) deklaruje, że nie chce zmieniać swoich nawyków żywieniowych. Coraz więcej konsumentów zainteresowanych żywnością ekologiczną – Przed nami czas coraz lepszej dostępność świeżych produktów. Czerwiec to moment, kiedy to zaprosimy na plantacje i damy możliwość pokazania dzieciom jak uprawiane są owoce jagodowe. Wszyscy będą mogli spróbowania jak samodzielnie zbiera się owoce – mówi Andrzej Krupiński, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, plantator i producent. Czas na odporność – Wiosna i lato to czas na budowanie swojej odporności. Dlaczego? To pora roku gdy mamy najwięcej świeżych, kolorowych warzyw i owoców. To właśnie one dostarczają silnych antyoksydantów i stymulują nasz układ odpornościowy do walki z infekcjami. W tym czasie do woli sięgaj po owoce jagodowe, truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny, jagodę kamczacką. Rotuj je w zależności od sezonu, by w pełni wykorzystać ich potencjał – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, „Z kaloriami na pieńku”. Jak wzmocnić naszą odporność? 7 skutecznych sposobów Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. przekonuje, że polskie owoce jagodowe nie mają sobie równych pod względem wartości odżywczych. Stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych i przede wszystkim związków aktywnych, takich jak polifenole. Substancje zawarte w tych owocach, mają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie. – Spożywając owoce jagodowe regularnie, działamy dietoprofilaktycznie. W najlepszy sposób inwestujemy w zdrowie własne i najbliższych – mówi Bylinowska. Źródło: PolskieSuperowoce.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.