Eko styl życia Kantar: Polacy chcą jeść więcej owoców 03 czerwca 2021 Eko styl życia Kantar: Polacy chcą jeść więcej owoców 03 czerwca 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Roślina uprawiana przy świecach. Rośnie tak szybko, że można ją… usłyszeć Na północy Anglii hodowcy od wielu pokoleń wchodzą do pozbawionych okien szop, oświetlanych tylko blaskiem świec. Spędzają w tych miejscach długie godziny, zbierając najcenniejszy plon tej ziemi – rabarbar. Wyjątkowy sposób uprawy tej rośliny praktykowany jest do dzisiaj, a brak światła słonecznego zmusza ją do wzrostu tak szybkiego, że można go… usłyszeć. Eko styl życia Wesele zero waste, czyli jak się pobrać i nie zaszkodzić planecie Ślub to wyjątkowy moment, który chcemy zapamiętać na całe życie. Po uroczystości zwykle przychodzi pora na huczną imprezę. Wesele nie jest tanim przedsięwzięciem, ale oprócz kosztów finansowych może nieść za sobą również koszty środowiskowe. Co zrobić, aby ten wyjątkowy dzień zorganizować w sposób jak najbardziej ekologiczny? Jak wynika z badań Kantar, ponad jedna trzecia badanych chciałaby spożywać częściej świeże warzywa i owoce. Pamiętajmy, że późna wiosna i lato to czas kiedy najłatwiej nam zmienić sposób odżywiania na bogatszy w sezonowe owoce i warzywa. Reklama Skarby z warzywniaka – Pytaliśmy, czy Polacy chcą zmienić sposób odżywiania. Owoce i warzywa znalazły się na czele listy produktów, których chcą jeść więcej. 38 proc. badanych chciałoby spożywać więcej owoców, natomiast 37 proc. – warzyw. Dla 16 proc. dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9 proc. skłania się ku przetworom – mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public. Mniejszy odsetek wymienia potrzebę zwiększenia produktów zawierających złożone węglowodany oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału (6 proc.), natomiast 5 proc. potrzebuje więcej mięsa oraz przetworów mięsnych.Dwóch na pięciu Polaków (40 proc.) deklaruje, że nie chce zmieniać swoich nawyków żywieniowych. Coraz więcej konsumentów zainteresowanych żywnością ekologiczną – Przed nami czas coraz lepszej dostępność świeżych produktów. Czerwiec to moment, kiedy to zaprosimy na plantacje i damy możliwość pokazania dzieciom jak uprawiane są owoce jagodowe. Wszyscy będą mogli spróbowania jak samodzielnie zbiera się owoce – mówi Andrzej Krupiński, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, plantator i producent. Czas na odporność – Wiosna i lato to czas na budowanie swojej odporności. Dlaczego? To pora roku gdy mamy najwięcej świeżych, kolorowych warzyw i owoców. To właśnie one dostarczają silnych antyoksydantów i stymulują nasz układ odpornościowy do walki z infekcjami. W tym czasie do woli sięgaj po owoce jagodowe, truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny, jagodę kamczacką. Rotuj je w zależności od sezonu, by w pełni wykorzystać ich potencjał – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, „Z kaloriami na pieńku”. Jak wzmocnić naszą odporność? 7 skutecznych sposobów Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. przekonuje, że polskie owoce jagodowe nie mają sobie równych pod względem wartości odżywczych. Stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych i przede wszystkim związków aktywnych, takich jak polifenole. Substancje zawarte w tych owocach, mają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie. – Spożywając owoce jagodowe regularnie, działamy dietoprofilaktycznie. W najlepszy sposób inwestujemy w zdrowie własne i najbliższych – mówi Bylinowska. Źródło: PolskieSuperowoce.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.