Kantar: Polacy chcą jeść więcej owoców

Jak wynika z badań Kantar, ponad jedna trzecia badanych chciałaby spożywać częściej świeże warzywa i owoce. Pamiętajmy, że późna wiosna i lato to czas kiedy najłatwiej nam zmienić sposób odżywiania na bogatszy w sezonowe owoce i warzywa.

Skarby z warzywniaka

Pytaliśmy, czy Polacy chcą zmienić sposób odżywiania. Owoce i warzywa znalazły się na czele listy produktów, których chcą jeść więcej. 38 proc. badanych chciałoby spożywać więcej owoców, natomiast 37 proc. – warzyw. Dla 16 proc. dobrym pomysłem byłoby częstsze spożywanie soków owocowych i warzywnych, a 9 proc. skłania się ku przetworom – mówi Agata Zadrożna, ekspertka Kantar Public.

Mniejszy odsetek wymienia potrzebę zwiększenia produktów zawierających złożone węglowodany oraz roślinne zamienniki mięsa i nabiału (6 proc.), natomiast 5 proc. potrzebuje więcej mięsa oraz przetworów mięsnych.
Dwóch na pięciu Polaków (40 proc.) deklaruje, że nie chce zmieniać swoich nawyków żywieniowych.

Przed nami czas coraz lepszej dostępność świeżych produktów. Czerwiec to moment, kiedy to zaprosimy na plantacje i damy możliwość pokazania dzieciom jak uprawiane są owoce jagodowe. Wszyscy będą mogli spróbowania jak samodzielnie zbiera się owoce – mówi Andrzej Krupiński, prezes Stowarzyszenia Plantatorów Jagody Kamczackiej, plantator i producent.

Czas na odporność

Wiosna i lato to czas na budowanie swojej odporności. Dlaczego? To pora roku gdy mamy najwięcej świeżych, kolorowych warzyw i owoców. To właśnie one dostarczają silnych antyoksydantów i stymulują nasz układ odpornościowy do walki z infekcjami. W tym czasie do woli sięgaj po owoce jagodowe, truskawki, borówki, porzeczki, jeżyny, jagodę kamczacką. Rotuj je w zależności od sezonu, by w pełni wykorzystać ich potencjał mówi Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, „Z kaloriami na pieńku”.

Justyna Bylinowska, redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. przekonuje, że polskie owoce jagodowe nie mają sobie równych pod względem wartości odżywczych. Stanowią skoncentrowane źródło witamin, składników mineralnych i przede wszystkim związków aktywnych, takich jak polifenole. Substancje zawarte w tych owocach, mają udokumentowany naukowo, korzystny wpływ na zdrowie.

Spożywając owoce jagodowe regularnie, działamy dietoprofilaktycznie. W najlepszy sposób inwestujemy w zdrowie własne i najbliższych – mówi Bylinowska.

Źródło: PolskieSuperowoce.pl