Naukowcy z włoskiego Komitetu Badań Naukowych i uniwersytetów w Trieście, Genui oraz Aberystwyth (Walia) porównali badania powierzchni lodowca przeprowadzone w 2004 i 2015 roku. Ich prognozy są pesymistyczne: lodowiec może zniknąć za 25-30 lat.
O lodowcu Marmolada w Dolomitach na północy Włoch mówi się, że topnieje w oczach. Jak podaje naukawpolsce.pap.pl, w ciągu dekady zmniejszył się o jedną trzecią. To jedno z najpopularniejszych i najbardziej spektakularnych miejsc w Dolomitach. Czy faktycznie może „zniknąć” za kilkadziesiąt lat?
Topnienie lodowca Marmolada w Dolomitach
Zespół naukowców z Komitetu Badań Naukowych, uniwersytetów w Trieście, Genui oraz Aberystwyth porównali wyniki badań z 2004 i 2015 roku dotyczące powierzchni lodowca. Z wyliczeń wynika, że przy obecnym tempie topnienia Marmolada może zniknąć za 25-30 lat.
– Lodowiec zatem przestanie istnieć. A jeśli, co wskazują prognozy klimatyczne, temperatura w najbliższych dekadach jeszcze bardziej wzrośnie, te przewidywania mogą okazać się niedoszacowane i sprawdzą się wcześniej – stwierdził Renato Colucci z Komitetu Badań Naukowych.
Na miejscu lodowca pozostaną warstwy lodu i śniegu, zasilane przez lawiny i osłaniane przez wysokie fragmenty skalne. Znaczenie ma nie tylko ocieplenie klimatu (chociaż jest to główny czynnik), ale także fragmentaryczna budowa lodowca.
Fot: Wikipedia
Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.