Lodowiec Marmolada w Dolomitach zniknie za 25-30 lat

Naukowcy z włoskiego Komitetu Badań Naukowych i uniwersytetów w Trieście, Genui oraz Aberystwyth (Walia) porównali badania powierzchni lodowca przeprowadzone w 2004 i 2015 roku. Ich prognozy są pesymistyczne: lodowiec może zniknąć za 25-30 lat.

O lodowcu Marmolada w Dolomitach na północy Włoch mówi się, że topnieje w oczach. Jak podaje naukawpolsce.pap.pl, w ciągu dekady zmniejszył się o jedną trzecią. To jedno z najpopularniejszych i najbardziej spektakularnych miejsc w Dolomitach. Czy faktycznie może „zniknąć” za kilkadziesiąt lat?

Topnienie lodowca Marmolada w Dolomitach

Zespół naukowców z  Komitetu Badań Naukowych, uniwersytetów w Trieście, Genui oraz Aberystwyth porównali wyniki badań z 2004 i 2015 roku dotyczące powierzchni lodowca. Z wyliczeń wynika, że przy obecnym tempie topnienia Marmolada może zniknąć za 25-30 lat.

Lodowiec zatem przestanie istnieć. A jeśli, co wskazują prognozy klimatyczne, temperatura w najbliższych dekadach jeszcze bardziej wzrośnie, te przewidywania mogą okazać się niedoszacowane i sprawdzą się wcześniej – stwierdził Renato Colucci z Komitetu Badań Naukowych.

Na miejscu lodowca pozostaną warstwy lodu i śniegu, zasilane przez lawiny i osłaniane przez wysokie fragmenty skalne. Znaczenie ma nie tylko ocieplenie klimatu (chociaż jest to główny czynnik), ale także fragmentaryczna budowa lodowca. 

Fot: Wikipedia