Miejska szklarnia… na dachu

Lufa Farms to przedsiębiorstwo powstałe w Montrealu, które zajmuje się hodowlą roślin na dachach miast. Jego misją jest ekologiczna uprawa warzyw tam, gdzie mieszkają ludzie. 

Trudne początki

Historia Lufa Farms sięga roku 2009. Inżynier Mohamed Hage szukał idealnego sposobu na zrównoważoną uprawę roślin jak najbliżej ludzi, co pozwoliłoby zredukować do minimum koszty dostawy i magazynowania. Razem z trzema przyjaciółmi opracował konstrukcję nietypowej szklarni, która miałaby się znajdować… na dachu. Projekt został jednak odrzucony kilkanaście razy, zanim jeden z właścicieli budynków postanowił dać mu szansę. W ten sposób w 2011 roku swoją działalność rozpoczęła pierwsza na świecie szklarnia na dachu, zlokalizowana w Ahuntsic, północnej dzielnicy Montrealu. Dzięki rosnącemu zainteresowaniu montrealczyków, w kolejnych latach Lufa Farms otworzyła swoje oddziały w dzielnicach Laval i Anjou.

Fotowoltaika od Columbus Energy

Największa szklarnia na dachu

W kwietniu przedsiębiorstwo ukończyło budowę szklarni w dzielnicy Ville Saint-Laurent. Jej powierzchnia wynosi ok. 15 tys. m2, co czyni ją największą konstrukcją tego typu na świecie. Tygodniowo produkuje ona ok. 11 tys. kilogramów warzyw, dzięki czemu jest w stanie dostarczyć żywność do 2% rodzin z prowincji Quebec.  

Wartości Lufa Farms

Przedsiębiorstwo prowadzi swoje uprawy w sposób zrównoważony i przyjazny dla środowiska. Lokalizacja farm na dachu umożliwia podlewanie roślin deszczówką, co pozwala zaoszczędzić ok. 50% wody w porównaniu z uprawami sztucznie nawadnianymi. Lufa Farms nie używa syntetycznych pestycydów, lecz tworzy ekosystemy, które w naturalny sposób radzą sobie ze szkodnikami. Z tego powodu do szklarni wprowadzane są biedronki, żywiące się szkodliwymi dla roślin mszycami. 

Oszczędność energii gwarantowana

Według Mohameda Hage zaletą upraw zlokalizowanych na dachu jest także oszczędność energii. Szklarnie korzystają z ciepła oddawanego przez budynek, a jednocześnie chronią przed nadmierną i zbyt szybką jego utratą. Lufa Farms korzysta ponadto z zasłon energetycznych, które włączane są tylko w chłodne noce i nie dopuszczają do oddawania ciepła przez konstrukcję. Klienci otrzymują warzywa w wiklinowych koszach, które po odebraniu towaru są zwracane przedsiębiorstwu. Natomiast krótkie trasy dostawy – w obrębie jednego miasta – pozwalają zredukować koszty finansowe i ślad węglowy transportu żywności.

Źródło i zdjęcie: montreal.lufa.com