Świat Mięso z powietrza? Nowe technologie zaskakują 12 grudnia 2019 Świat Mięso z powietrza? Nowe technologie zaskakują 12 grudnia 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE W planach coraz więcej spalarni śmieci. Potrzebujemy lepszej kontroli Na terenie Polski działa 9 spalarni odpadów komunalnych. W najbliższych latach planowana jest rozbudowa istniejących, a także budowa 30 nowych punktów przerabiających śmieci na ciepło. Branża odpadów to przede wszystkim duże pieniądze, a każdy nowy projekt wzbudza kontrowersje. Obywatele i ekolodzy obawiają się nadmiernej emisji pyłów, CO2 i metali ciężkich, natomiast samorządy i zainteresowane firmy zbijają argumenty przeciwników wizją taniej energii i szybkiego rozwiązania problemu śmieci w gminach. Raport Najwyższej Izby Kontroli rzuca nowe światło na jakość pracy organów ochrony środowiska, sprawujących pieczę nad spalarniami śmieci. Jest co poprawiać. Ochrona środowiska Trwa wielka podróż dookoła Bałtyku. Aktywiści właśnie przeszli polskie wybrzeże Ekspedycja Save The Baltic Sea to akcja, w ramach której aktywiści chcą obejść Bałtyk dookoła. Wędrówka zaczęła się 11 marca, a cała grupa właśnie zakończyła podróż wzdłuż polskiego wybrzeża. Ekspedycja spędziła dwadzieścia dni w naszym kraju, spotykając się z lokalnymi naukowcami, działaczami na rzecz środowiska i studentami, aby dowiedzieć się więcej o stanie i przyszłości polskich brzegów Bałtyku. Amerykanie sięgnęli po zapomnianą technologię NASA i założyli start-up Air Protein. Pracują w nim nad produkcją białka, które posłuży do tworzenia… mięsa. Reklama Białko do produkcji mięsa z powietrza? Dlaczego nie! Założyciele start-upu Air Protein pracują właśnie nad innowacyjnym sposobem wykorzystania zapomnianej technologii NASA. Jak to działa? Zawarty w powietrzu dwutlenek węgla przetwarza się w produkt, który odpowiada właściwościom odżywczym białka zwierzęcego. W latach 60. ubiegłego wieku, podczas jednego z eksperymentów zauważono, że mikroorganizmy biorą czynny udział w przetwarzaniu wydychanego przez astronautów powietrza w substancje odżywcze. Air Protein opracowało technologię, w której mikroorganizmy zmieszane z substancjami odżywczymi ulegają fermentacji – powstaje z nich substancja, która składa się w 80 proc. z białka. A stąd już niedaleko do stworzenia mięsa, którego skład kwasów tłuszczowych będzie odpowiadać tym w prawdziwym mięsie z kurczaka czy wołowiny. Badacze z Air Protein przeanalizowali, że w zawartej w wyniku fermentacji substancji znajduje się witamina B12. Do produkcji mięsa „z powietrza” nie trzeba też stosować antybiotyków jak w tradycyjnej hodowli. Kalifornijski start-up zwraca uwagę na zatrważające liczby – w tej chwili pod hodowlę i uprawy rolne wykorzystywane jest 80 proc. gruntów rolnych, a konsumpcja mięsa wciąż rośnie. Ekolodzy zwracają też uwagę na masową wycinkę lasów deszczowych pod hodowlę zwierząt. – Jednym z powodów, przez które płonie, jest produkcja żywności: wypas bydła, czy też uprawa roślin, w niektórych przypadkach po to, aby karmić nimi to bydło. Potrzebujemy gruntów ornych. Dlatego jednym z problemów, który rozwiązujemy w Air Protein, jest produkcja żywności, która zasadniczo nie wymaga gruntów ornych. [W konwencjonalnej produkcji] potrzeba farmy wielkości Teksasu, aby otrzymać taką samą ilość białka, jaką w procesie produkcyjnym Air Protein otrzymamy z terenu wielkości Disneylandu – mówi Lisa Dyson, prezeska Air Protein. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.