Eko styl życia Nestlé wprowadza nową przekąskę. Zamiast cukru używa odpadów owocowych 21 marca 2021 Eko styl życia Nestlé wprowadza nową przekąskę. Zamiast cukru używa odpadów owocowych 21 marca 2021 Przeczytaj także Eko styl życia Kąpiele leśne – dobre dla ciała i ducha W szybkim, zabieganym i zdominowanym przez technologię świecie łatwo się zatracić – wciąż jesteśmy bombardowani bodźcami i informacjami. Mamy poczucie, że stale musimy być na bieżąco. A gdyby tak spauzować? Zostawić za sobą miejski zgiełk, zwolnić, zatrzymać się, odetchnąć głęboko świeżym powietrzem i wsłuchać się w naturę? W tym celu stosuje się kąpiele leśne, czyli japońską praktykę shinrin-yok. Eko styl życia Gdzie wylać zużyty olej kuchenny? Możesz się zaskoczyć… W Polsce zazwyczaj zużyty olej wylewa się do zlewu lub toalety. Nie jest to jednak dobry pomysł, ponieważ może uszkodzić rury. Jak w takim razie zutylizować olej spożywczy? Nestlé planuje wprowadzić na rynek nowy baton o nazwie Incoa. Jednak zamiast cukru, firma wykorzysta miazgę z owoców kakaowca. Do tej pory uchodziła ona za produkt uboczny produkcji kakao. Reklama Miazga z kakao zamiast cukru Nestlé pozyskuje surowiec z plantacji kakao w Brazylii. Zamierza również nawiązać współpracę z rolnikami w Afryce Zachodniej. Alexander von Maillot, dyrektor ds. cukiernictwa w Nestlé, zapewnia, że miazgę kakaową można również wykorzystać jako słodzik przy pieczeniu ciast. – Sprzedaż samych ziaren kakao nie wyciągnie nas z biedy – powiedział Lamine Keita, rolnik z Wybrzeża Kości Słoniowej. – Bylibyśmy bardzo wdzięczni, gdybyśmy mogli sprzedawać również miąższ, który teraz nadaje się tylko do wyrzucenia. Baton Incoa najpierw trafi do supermarketów we Francji i Holandii. Wkrótce znajdziemy go również na pozostałych rynkach europejskich. Słodki smak gorzkich łez. Jak produkcja czekolady wpływa na środowisko? Less waste i sprawiedliwy handel Działania Nestlé wpisują się w idee less waste i założenia sprawiedliwego handlu. Zmniejszają również marnotrawstwo żywności. Do tej pory rolnicy sprzedawali tylko ziarna kakaowca. Obecnie mogą sprzedać także miazgę, tym samym zwiększając swoje dochody o 20-40%. – To wielkie wydarzenie dla naszej firmy, a także dla każdego klienta, który dba o zdrowie i środowisko – powiedział w rozmowie z Reutersem Alexander von Maillot. Wzrasta zainteresowanie upcyklingiem Nestlé nie jest pierwszą marką, która wykorzystuje miazgę kakaowca. Na taki krok zdecydowały się już m.in. Lindt & Spruengli, Ritter Sport i Felchlin. Nietypowy dodatek znalazł się już w makaronikach i truflach. Zero waste dla początkujących #1: Zero waste – co to takiego? Jak widać, upcykling zyskuje popularność również w branży spożywczej. Stowarzyszenie Upcycled Food podkreśla, że wykorzystanie miazgi kakaowej na szeroką skalę może zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o 20 mln ton rocznie. Organizacja definiuje upcykling spożywczy jako ponowne wykorzystanie żywności, którą wcześniej traktowano jako odpad. Źródło: Reuters Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.