Nowa ekologiczna instalacja w czeskim Brnie

Coraz głośniejsza debata na temat zmian klimatycznych na Ziemi zachęciła biuro projektowe KOGAA z czeskiego Brna do stworzenia ciekawego testowego projektu instalacji miejskiej. We współpracy z Instytutem Badawczym NEXT powstała City Cell Prototype (CCP) – instalacja przeznaczona do testowania nowych technologii mających pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi.

Pawilon oddano do użytku w tym roku. Znajduje się on na placu Malinowskiego w Brnie – drugim największym mieście w Czechach. Instalacja ta oferuje schronienie dla przechodniów, a także edukację ekologiczną. Jednocześnie pełni rolę m.in. miejsca dla roślin oraz systemu recyclingu wody deszczowej.

 

CCP skonstruowane jest głównie z drewna KVH – specjalnie przygotowanego materiału, który nie wymaga dodatkowych pokryć, by być opornym na warunki atmosferyczne.

Drewniana struktura znajduje się na niewielkim podeście. Wewnątrz stoi drzewo otoczone „biofiltrem”, jak nazywają go projektanci. Aby instalacja była atrakcyjna dla ludzi, zainstalowano w niej niskie, wygodne siedziska. Całą elewacja pawilonu jest możliwie transparentna dzięki zastosowaniu drewnianych paneli z pionowymi odstępami w deskowaniu.

Oprócz centralnie znajdującego się drzewa na obu końcach pawilonu umieszczono liczne donice. Wbudowane są one w zwieńczające budynek ściany i skierowane na zewnątrz.

Pomimo minimalistycznego designu CCP zawiera wiele systemów mających gwarantować samowystarczalność energetyczną. Nachylony dach wykonany jest z przezroczystego materiału, który przepuszcza światło słoneczne, a także wspomaga system zbierania wody deszczowej, kierowanej do umieszczonego w centrum filtra biologicznego. Oczyszczona woda, dzięki zaawansowanym fitoprocesom, jest magazynowana i wykorzystywana do podlewania roślin na terenie pawilonu.

Na dachu znajdują się także ogniwa fotowoltaiczne, zapewniające energię elektryczną systemowi pomp do podlewania roślin oraz LED-owemu oświetleniu wnętrza instalacji.

„Dzięki pionowemu ogrodowi system umożliwia bioretencję wody i powolne jej parowanie, co tworzy w otoczeniu chłodniejszy mikroklimat” – tłumaczą architekci. „Jego kształt zapewnia cień, a wbudowane systemy – zbieranie wody. Kształt obiektu wpisuje go w istniejącą przestrzeń, zapraszając do środka poprzez dwie otwarte strony”.

Po przejściu fazy testów CCP ma być wykorzystywane do tworzenia stałych elementów większych projektów, jak twierdzą twórcy obiektu.

2 comments
  1. Tyle swiata w jednej altance . Znam miejsca , gdzie takich altanek juz nikt nie chce za darmo . Gdyby ktos chcial dolozyc tylko tych pare donic wielosezonowych , termo-chlodzonych , to pijac z nich np. Piwo Beer .lub Beer-Piwo , mozna by s-pienic ekologa praktykujacego konteplacje zasadnosci wielu w jednym ! – utrzymujacy sie w pionie na scenie Absurdu – PROF.DR./…/ RES specialist SSG/PV ; SEP-E ; Ecolog : JANUSZ NUSIK POWALSKI

Dodaj komentarz

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy maksymalnie jedną wiadomość w tygodniu, nie spamujemy!

Czytaj więcej: