Ekologia Opakowania z cebuli? Startup wprowadza innowacyjne opakowania 07 listopada 2024 Ekologia Opakowania z cebuli? Startup wprowadza innowacyjne opakowania 07 listopada 2024 Przeczytaj także Ekologia Naukowcy wskrzesili biblijne drzewo. Ma ono posiadać lecznicze właściwości Międzynarodowemu zespołowi naukowców udało się wyhodować drzewo ze znalezionego podczas wykopalisk nasiona, które liczy sobie tysiąc lat. Według nich, jest to wymarły gatunek rośliny, którego lecznicze właściwości były znane już za czasów biblijnych. Ekologia Niematerialny pomysł na prezent. Szybko i ekologicznie Święta zbliżają się wielkimi krokami. Część z nas zostawiła zakup prezentów na ostatnią chwilę. Warto w tym wyjątkowym czasie pomyśleć też o środowisku. Może więc, zamiast kolejnego, mniej lub bardziej, trafionego prezentu pod choinkę wesprzyjmy któreś ze stowarzyszeń lub fundacji ekologicznych? Poniżej przedstawiamy wybrane podmioty, które warto wesprzeć w działaniach na rzecz środowiska. Startup stworzył ekologiczne materiały opakowaniowe wykonane ze skórek i obierków cebuli. Jak to działa? Reklama Szkockie opakowania z cebuli Startup HUID z siedzibą w Oban w Szkocji stworzył gamę ekologicznych materiałów opakowaniowych wykonanych ze skórek i obierków cebuli. Firmę założyła specjalista ds. materiałów i tekstyliów o obiegu zamkniętym, Renuka Ramanujam. Startup jest wspierany przez National Manufacturing Institute Scotland (NMIS), prowadzony przez University of Strathclyde i będący częścią High Value Manufacturing (HVM) Catapult, podczas gdy Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) na University of Strathclyde przeprowadza testy materiałów na bazie cebuli. Słowo “huid” pochodzi z języka niderlandzkiego i oznacza “skórę”. Z kolei “ui”, również wywodzące się z tego języka, tłumaczy się jako “cebulę”. Na razie marka stworzyła dwa prototypy materiałów – Pyber oraz Cellofil. Pyber to materiał w formie karty, wykonany z biologicznie przetworzonych włókien łupin cebuli. Ma zastąpić papier. Z kolei Cellofil jest materiałem foliowym, mającym być alternatywą dla folii LDPE i PE. Produkcja opakowań firmy polega na ekstrakcji wysokiej jakości celulozy ze skórek cebuli i połączeniu jej w mieszankę biopolimerową, tworząc folię o wytrzymałości mechanicznej porównywalnej z konwencjonalnymi tworzywami sztucznymi. Skórki cebuli mają również właściwości antybakteryjne, co może pomóc przedłużyć okres przydatności do spożycia przechowywanej w danym opakowaniu żywności. Potencjalne opakowania z cebuli nadal są w fazie testów, więc do ich komercyjnego użytku jeszcze daleka droga. Zobacz też: Ekologiczne opakowania. Pyszne.pl wprowadza pudełka pokryte materiałem z alg morskich Dlaczego cebula? – Łuski cebuli są naturalną formą opakowania, chroniącą cebulę przed uszkodzeniem i stanowią obfite źródło odpadów – mówi założycielka HUID, Renuka Ramanujam. – Jednak po rozmowach z różnymi naukowcami zdałam sobie sprawę, że nikt nie wykorzystuje ich jako materiału i dostrzegłam lukę na rynku dla nowej odmiany ekologicznych opakowań. – Kreatywne wykorzystanie łusek cebuli przez HUID minimalizuje ilość odpadów i jest świetną odpowiedzią na obecne zapotrzebowanie rynku na zrównoważone opakowania – twierdzi Aineias Karkasinas, inżynier ds. zrównoważonego rozwoju w NMIS, który wspiera szkocki startup. Opakowania z cebuli mogłyby być rozwiązaniem nie tylko problemu jednorazowych opakowań produkowanych z plastiku i innych nieekologicznych materiałów, ale również psucia się i marnowania żywności. Czytaj też: Upcykling sposobem na ilość odpadów i zdrowie społeczeństwa? Źródło: huid.co.uk, mamstartup.pl, profil Renuki Ramanujam na LinkedIn Fot.: Canva (AHPhotoswpg/Getty Images) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.