Ekologia Opakowania z cebuli? Startup wprowadza innowacyjne opakowania 07 listopada 2024 Ekologia Opakowania z cebuli? Startup wprowadza innowacyjne opakowania 07 listopada 2024 Przeczytaj także Ekologia Fusy z kawy w systemach magazynowania energii. Polski projekt dostał 2,5 mln złotych W systemach magazynowania energii stosuje się głównie lit i grafit. Surowce te mają jednak swoje wady – ich pozyskiwanie jest kosztowne i zależne od polityki krajów bogatych w te zasoby. Jedną z alternatywnych metod jest produkcja baterii z… fusów po kawie Ekologia Hoduj własny papier toaletowy! Ekologiczna alternatywa prosto z ogródka Produkcja papieru toaletowego jest równoznaczna z wycinką miliona drzew i zanieczyszczeniem środowiska. Czy jest jakaś alternatywa? Okazuje się, że tak. Podobne właściwości ma tropikalna roślina, którą Kenijczycy uprawiają od lat. Czy ma szansę zyskać popularność w Europie? Startup stworzył ekologiczne materiały opakowaniowe wykonane ze skórek i obierków cebuli. Jak to działa? Reklama Szkockie opakowania z cebuli Startup HUID z siedzibą w Oban w Szkocji stworzył gamę ekologicznych materiałów opakowaniowych wykonanych ze skórek i obierków cebuli. Firmę założyła specjalista ds. materiałów i tekstyliów o obiegu zamkniętym, Renuka Ramanujam. Startup jest wspierany przez National Manufacturing Institute Scotland (NMIS), prowadzony przez University of Strathclyde i będący częścią High Value Manufacturing (HVM) Catapult, podczas gdy Advanced Materials Research Laboratory (AMRL) na University of Strathclyde przeprowadza testy materiałów na bazie cebuli. Słowo “huid” pochodzi z języka niderlandzkiego i oznacza “skórę”. Z kolei “ui”, również wywodzące się z tego języka, tłumaczy się jako “cebulę”. Na razie marka stworzyła dwa prototypy materiałów – Pyber oraz Cellofil. Pyber to materiał w formie karty, wykonany z biologicznie przetworzonych włókien łupin cebuli. Ma zastąpić papier. Z kolei Cellofil jest materiałem foliowym, mającym być alternatywą dla folii LDPE i PE. Produkcja opakowań firmy polega na ekstrakcji wysokiej jakości celulozy ze skórek cebuli i połączeniu jej w mieszankę biopolimerową, tworząc folię o wytrzymałości mechanicznej porównywalnej z konwencjonalnymi tworzywami sztucznymi. Skórki cebuli mają również właściwości antybakteryjne, co może pomóc przedłużyć okres przydatności do spożycia przechowywanej w danym opakowaniu żywności. Potencjalne opakowania z cebuli nadal są w fazie testów, więc do ich komercyjnego użytku jeszcze daleka droga. Zobacz też: Ekologiczne opakowania. Pyszne.pl wprowadza pudełka pokryte materiałem z alg morskich Dlaczego cebula? – Łuski cebuli są naturalną formą opakowania, chroniącą cebulę przed uszkodzeniem i stanowią obfite źródło odpadów – mówi założycielka HUID, Renuka Ramanujam. – Jednak po rozmowach z różnymi naukowcami zdałam sobie sprawę, że nikt nie wykorzystuje ich jako materiału i dostrzegłam lukę na rynku dla nowej odmiany ekologicznych opakowań. – Kreatywne wykorzystanie łusek cebuli przez HUID minimalizuje ilość odpadów i jest świetną odpowiedzią na obecne zapotrzebowanie rynku na zrównoważone opakowania – twierdzi Aineias Karkasinas, inżynier ds. zrównoważonego rozwoju w NMIS, który wspiera szkocki startup. Opakowania z cebuli mogłyby być rozwiązaniem nie tylko problemu jednorazowych opakowań produkowanych z plastiku i innych nieekologicznych materiałów, ale również psucia się i marnowania żywności. Czytaj też: Upcykling sposobem na ilość odpadów i zdrowie społeczeństwa? Źródło: huid.co.uk, mamstartup.pl, profil Renuki Ramanujam na LinkedIn Fot.: Canva (AHPhotoswpg/Getty Images) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.