Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Pierwszy na świecie w 100% całkowicie ekologiczny McDonald. Fajny pomysł czy ekościema?

Pierwszy na świecie w 100% całkowicie ekologiczny McDonald. Fajny pomysł czy ekościema?

W piątek 10 grudnia 2021 roku McDonald’s otworzył pierwszą w Wielkiej Brytanii restaurację Net Zero Carbon. Market Drayton, czyli pierwszy na świecie w 100% całkowicie ekologiczny McDonald, będzie wzorem dla przyszłych restauracji na całym świecie. Na czym to polega?

Reklama

Pierwszy na świecie w 100% całkowicie ekologiczny McDonald’s

To pierwszy w branży McDonald’s lokal z zerową emisją netto zarówno w procesie budowy, jak i w codziennej eksploatacji. Dzięki najnowszym innowacjom w zrównoważonym projektowaniu budynków restauracja została celowo skomponowana tak, aby zachować znajomy wygląd i atmosferę McDonald’s. Istnieją jednak różnice, które widać na poniższym filmie:

Zobacz, jak wygląda pierwsza restauracja tego typu:

Co wprowadzono w tym McDonaldzie?

Już sam pas Drive-Thru wykonany jest z opon pochodzących z recyklingu. Krawężniki wykonano natomiast ze 182 plastikowych butelek pochodzących także z recyklingu. Redukują emisję dwutlenku węgla – o 25 kg na krawężnik w porównaniu z krawężnikami betonowymi. Wykorzystując ponad 1000 z nich w Market Drayton, McDonald’s zużył ponad 200 000 plastikowych butelek ze składowisk śmieci.

Prąd dostarcza energia odnawialna z dwóch turbin wiatrowych i paneli słonecznych o powierzchni 92 m2. OZE wytwarzają 60 000 kWh energii rocznie i zmniejszają ilość energii, jaką restauracja pobiera z sieci.

Obok budynku znajdują się punkty ładowania pojazdów elektrycznych.

Pierwszy na świecie w 100% całkowicie ekologiczny McDonald w samym budynku zawiera:

  • meble wykonane w 100% z materiałów nadających się do recyklingu,
  • grafika ścienna ze zużytych ziaren kawy,
  • ściany izolowane brytyjską owczą wełną, która w innym przypadku mogłaby trafić na wysypisko i która zastępuje szkodliwe dla środowiska materiały wytworzone przez człowieka,
  • okładziny budynków wykonane z przetworzonego sprzętu IT i AGD, takiego jak pralki, 
  • tabliczki ścienne wykonane ze zużytych ziaren kawy,
  • ogród bioróżnorodności i ścieżka przyrodnicza – zaprojektowany przez uczniów z Market Drayton Junior School ogród będzie zbierał deszczówkę z parkingu i zapewniał schronienie dla żab i innych stworzeń,
  • przymocowane skrobią ziemniaczaną z ziemniaków obrazy ścienne wykonane z kubków z polistyrenu z recyklingu.

Otwarcie Market Drayton jest jedną z wielu inicjatyw podejmowanych przez McDonald’s w ramach nowej strategii biznesowej i zrównoważonego rozwoju. Dzięki niej firma chce osiągnąć cel zerowej emisji netto w Wielkiej Brytanii i Irlandii do 2040 roku.

To nie ostatni ekologiczny McDonald’s

Jak twierdzi McDonald’s, firma w Zjednoczonym Królestwie kupuje wyłącznie 100% odnawialnej energii elektrycznej do użytku w swoich restauracjach. Prowadzi także recykling zużytego oleju kuchennego na biodiesel, który można wykorzystać potem do tankowania ciężarówek.

Wnioski z nowej restauracji w Market Drayton w Shropshire zostaną wykorzystane do stworzenia planu nowych budynków McDonald’s. Restauracja będzie służyła jako miejsce testowania kolejnych innowacji. McDonalds twierdzi, że chce zrewolucjonizować sposób projektowania nowych i istniejących restauracji. Wszystko po to, aby osiągnąć zero emisji gazów cieplarnianych netto dla wszystkich 1400 restauracji i biur w Zjednoczonym Królestwie do 2030 roku.

Pierwszy na świecie w 100% całkowicie ekologiczny McDonald to jednak także sprytny zabieg promocyjny. Informacje przekazywane przez McDonald’s są częścią strategii marketingowej firmy. W obliczaniu emisyjności tego lokalu nie wzięto pod uwagę emisji pochodzących z produkcji żywności (mięso, wycinka lasów etc.).

Chcesz wiedzieć więcej o proekologicznych działaniach firm? Zobacz artykuł:

źródło: mcdonalds.com

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.