Świat Rekordowe poziomy dwutlenku węgla w kwietniu 06 czerwca 2018 Świat Rekordowe poziomy dwutlenku węgla w kwietniu 06 czerwca 2018 Przeczytaj także Świat Rosja nałożyła na Google karę 2,5 decyliona dolarów za bany na YouTube Rosyjskie państwowe kanały telewizyjne zażądały od Google wypłacenia 2 undecylionów rubli, co odpowiada kwocie 2,5 decyliona dol. w ramach rekompensaty za zablokowanie ich kont na YouTube. Profile te popierały inwazję na Ukrainę. Smog W których miastach Polski najgorzej się oddycha? GIOŚ publikuje roczny raport oceny jakości powietrza za 2023 rok Główny Inspektorat Ochrony Środowiska opublikował zbiorczy raport krajowy oceny jakości powietrza za rok 2023. W których miastach w Polsce sytuacja przedstawia się najgorzej? Rok temu zanotowano rekordowy poziom dwutlenku węgla w atmosferze. Wyniósł on wtedy 410 ppm, po raz pierwszy od, jak się szacuje, milionów lat. W kwietniu tego roku padł kolejny rekord – średniomiesięczna wartość tego parametru przekraczała 410 ppm – wyniosła dokładnie 410,31 ppm. Reklama „Spalamy paliwa kopalne, a dwutlenek węgla gromadzi się w powietrzu. To jest naprawdę bardzo prosty mechanizm”, mówi geochemik, Ralph Keeling. Krzywa opracowywana przez Keelinga opisuje poziom CO2 w atmosferze mierzony od 1958 roku w obserwatorium klimatycznym na Mauna Loa. Na początku pomiarów odnotowano 315 ppm, teraz – 60 lat później, wskaźnik ten jest niemalże o 100 ppm większy. Jak zauważa „The Washington Post”, po raz ostatni taki poziom dwutlenku węgla w atmosferze zanotowano około trzech milionów lat temu w średnim Pliocenie, podczas okresu ocieplenia. „Ale wtedy poziom ten utrzymywał się stale, a teraz szybko rośnie”, wskazują cytowani w gazecie naukowcy. Przed początkiem rewolucji przemysłowej przez tysiące lat poziom atmosferycznego CO2 zmieniał się, ale nigdy nie została przekroczona wartość 300 ppm. Taki stan rzeczy trwa od około 800 tysięcy lat. W roku 1880 poziom dwutlenku węgla w atmosferze wynosił około 280 ppm. Obecnie jest o 46% wyższy. Klimatolog, Katharine Hayhoe komentuje ten rekord: „To tak, jakbyśmy odkryli, że to co codziennie jemy sprawia, że mamy gorączkę i różne inne niepokojące objawy, a mimo to nie redukowalibyśmy tego w naszej diecie, a nawet jedli tego coraz więcej”. źródło: Washington Post Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.