Ekologia Rośliny kontra mikroplastik. Okra i kozieradka oczyszczają wodę nawet w 90% 03 czerwca 2025 Ekologia Rośliny kontra mikroplastik. Okra i kozieradka oczyszczają wodę nawet w 90% 03 czerwca 2025 Przeczytaj także Ekologia Więcej PSZOK-ów, mniej pieniędzy dla gmin. Nowelizacja ustawy bez zgody samorządów Rząd przygotował nowelizację ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, która wprowadza nowe obowiązki, rozbudowę PSZOK-ów, liczne ulgi dla… Ekologia Zwierzęta jako sprzymierzeńcy w walce z odpadami. Jak zmieniają nasze nawyki? Coraz więcej miast szuka nowych sposobów na ograniczenie odpadów w przestrzeni publicznej. Obok klasycznych rozwiązań pojawia się kierunek, który jeszcze kilka lat temu brzmiał jak futurystyczna ciekawostka: wykorzystanie inteligencji dzikich zwierząt. Pilotaże ze Szwecji, Francji i Holandii pokazują, że ptaki i psy potrafią uczyć się nowych zachowań i realnie zmniejszać zanieczyszczenie, zwłaszcza tam, gdzie tradycyjne metody zawodzą. Dziś o takich projektach mówi się nie tylko jako o ciekawostkach, lecz jako o realnych rozwiązaniach, które wymagają rzetelnej oceny. Naukowcy z Tarleton State University odkryli bezpieczny i skuteczny sposób na walkę ze szkodliwym dla środowiska mikroplastikiem. Mowa o okrze i kozieradce, których właściwości usuwają nawet 90% polimerów z wód morskich, słodkich i gruntowych. Reklama Mikroplastik zagrożeniem dla środowiska wodnego Mikroplastik to nierozpuszczalne w wodzie cząsteczki polimerów, nie większe niż 5 mm. Powstają na skutek rozpadu tekstyliów i tworzyw sztucznych, takich jak poliester, nylon i polar. Mikroplastik zagraża wodnym ekosystemom – działa jak magnes dla innych zanieczyszczeń chemicznych i biologicznych. Badania z 2023 roku wykazały, że w zbiornikach wodnych na całym świecie unosi się 171 bilionów cząsteczek mikroplastiku. Nurdle pod lupą: mikroplastik w Bałtyku i oceanach – skala, zagrożenia, rozwiązania Cząsteczki polimerów nie są obojętne dla zdrowia ludzi i zwierząt. Udowodniono, że mikroplastik ulega bioakumulacji, czyli odkłada się i magazynuje w organizmie. Może potencjalnie wywoływać stany zapalne, toksyczność i choroby przewlekłe. Według badań WWF z 2019 roku przeciętny człowiek spożywa tygodniowo około 5 gramów mikroplastiku, czyli wartość jednej karty kredytowej. Natomiast badanie PLOS Water opublikowane w styczniu wykazało, że cząsteczki polimerów znajdujące się w wodzie pitnej we Francji są mniejsze, niż 20 mikrometrów, co uniemożliwia obecnej technologii wykrywanie ich. Oba raporty wzbudzają niepokój naukowców i wskazują pilną potrzebę przeciwdziałania zanieczyszczeniom wód. Naturalne filtry zamiast chemii Metody skutecznego usuwania mikroplastiku nie są jeszcze w pełni opracowane. Wiele z nich jest nieskutecznych lub stanowi ryzyko powstania kolejnych zanieczyszczenia. Dr Rajani Srinivasan i inni naukowcy z Tarleton State University szukają rozwiązań na bazie roślin, które pozwoliłyby na usuwanie cząsteczek polimerów bez negatywnego wpływu na środowisko wodne. Z badania opublikowanego w czasopiśmie ADC Omega wynika, że polimery z ekstraktów z okry, kozieradki i tamaryndowca przylegają do mikroplastiku i tworzą zbite grudki, które następnie toną. Umożliwia to łatwe oddzielenie ich od wody oraz usunięcie cząsteczek mikroplastiku. Wszystko to dzięki lepkim polimerom roślinnym. Naukowcy namoczyli strąki okra i zmiksowali nasiona kozieradki w oddzielnych pojemnikach z wodą. Po wysuszeniu wykazano, że w proszku znajdują się polisacharydy, które są naturalnymi polimerami. Polimery roślinne przyszłością w walce z mikroplastikiem? Ze wstępnych testów przeprowadzonych w czystej wodzie z mikroplastikiem wynika, że jeden gram każdego z tych proszków na jeden litr wody najskuteczniej zatrzymuje mikroplastik. Suszone ekstrakty z okry i kozieradki usuwają nawet 67% i 93% plastiku w ciągu godziny. Mieszanka równych części proszku z okry i kozieradki osiąga maksymalną skuteczność usuwania 70% mikroplastiku już w ciągu 30 minut. Ponadto oba roślinne polimery wykazały większą skuteczność, niż poliakrylamid, stosowany powszechnie w oczyszczalniach ścieków. Badanie powtórzono na próbkach ze zbiorników wodnych w Teksasie. Okra najlepiej sprawdziła się w wodzie morskiej, wykazując 80% skuteczności. Kozieradka natomiast osiągnęła najwyższy wynik (80-90%) w wodzie gruntowej. Najskuteczniejsza okazała się mieszanka okry i kozieradki w 1:1 w wodzie słodkiej, dając 77% skuteczności. Choć badania są jeszcze na wczesnym etapie, okra i kozieradka pokazują ogromny potencjał jako naturalna i bezpieczna alternatywa dla przemysłowych metod filtracji wody. Czy przyszłość oczyszczania zbiorników wodnych będzie zielona? Zobacz też: Zielona transformacja to zysk. Nowy raport OECD obala mit „kosztownej ekologii” Źródła: Sustainable Brands, Sci.News Fot. Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.