Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Schabowy z czerstwego chleba? Kolejny pomysł polskiego startupu 

Schabowy z czerstwego chleba? Kolejny pomysł polskiego startupu 

Piwo, kosmetyki, a nawet druk 3D – to wszystko może powstać z czerstwego chleba. O tym przekonuje krakowski startup REBREAD, którego właściciele znają branżę piekarniczą od podszewki. W ostatnim czasie wymyślili sposób na wykorzystanie suchego pieczywa do produkcji alternatywnego białka. 

Reklama

Eksperymenty z chlebem powszednim 

Katarzyna Młynarczyk i Bartłomiej Rak, jako właściciele rzemieślniczej piekarni Handelek w Krakowie dostrzegli w czasie pandemii jak dużym problemem jest marnujący się, niesprzedany, czerstwy chleb. Zdając sobie sprawę, że ten problem nie dotyka tylko ich, ale występuje na całym świecie, postanowili temu zaradzić i znaleźć rozwiązanie.

Wspólnie zaczęli szukać inspiracji i tak natrafili na austriacką piekarnię, która z chleba wytwarza… alkohol. W ten sposób krakowscy przedsiębiorcy wpadli na pomysł stworzenia startupu REBREAD, który poniesie całą ideę.

Naszym głównym celem jest uratowanie jak największej ilości niesprzedanego chleba. Chcemy stworzyć nowe rozwiązania, by czerstwy chleb zmienił się z odpadu w surowiec, który można ponownie wykorzystaćwyjaśnia Bartłomiej Rak.

Wkrótce okazało się, że czerstwe pieczywo można przerobić nie tylko na destylaty i piwo, kwas chlebowy, czy napój probiotyczny, ale także kosmetyki, naczynia i opakowania, nowe produkty piekarnicze, nowe artykuły spożywcze jak pasty, przyprawy, a nawet nawozy czy biodegradowalny filament do druku 3D!

Dowiedz się więcej o startupie REBREAD:

Możliwości jest dużo, a nowe technologie i receptury mogą pomóc w innych branżach. Między innymi w branży zamienników mięsa. W ostatnim czasie z laboratorium REBREAD wyszła informacja, że czerstwy chleb może posłużyć do produkcji niezwierzęcego białka. 

Oncom, czyli upcycled food 

Oncom to jeden z tradycyjnych, podstawowych produktów spożywczych stworzonych i wykorzystywanych w Indonezji. Powstaje w procesie fermentacji przy udziale jadalnych pleśni. Sam produkt w strukturze przypomina biszkopt, który nadaje się do spożycia zarówno po obróbce termicznej, jak i na surowo.

Oncom powstał z potrzeby odzyskiwania surowców i zagospodarowania produktów ubocznych, bogatych w węglowodany, które powstają po wykorzystaniu różnych produktów roślinnych. W Indonezji do produkcji oncomu najczęściej odzyskuje się miąższ kokosowy po wytłoczeniu mleka kokosowego, a także włókniste pozostałości z orzechów po wyprodukowaniu z nich oleju. To świetny przykład produktu z grupy upcycled food. 

Wykorzystanie jadalnych pleśni do stworzenia oncomu zainspirowało REBREAD. Po przeprowadzonych badaniach w laboratorium i testach udało się uzyskać pełnowartościowe białko z czerstwego chleba.

Białko z czerstwego chleba

Podobnie jak tofu, oncom z chleba może być z powodzeniem wykorzystywany, jako alternatywa dla białka zwierzęcego, co ma niebagatelne znaczenie w obliczu światowej nadprodukcji mięsa.
Ponadto oncom jest bogaty w składniki odżywcze, ma niską zawartość tłuszczu, a dodatkowo obniża poziom cholesterolu. Posiada antyutleniacze i ma właściwości przeciwnowotworowe. 

Najważniejsze dla nas są rozwiązania, które umożliwiają przerabianie czerstwego chleba na kolejne produkty spożywcze, zgodnie ze standardem upcycled food – dbając o wysokie walory prozdrowotne, ekologiczne procesy produkcyjne i maksymalne wykorzystanie surowcatłumaczy Ewa Jarosz, główna Project Manager REBREAD

W obecnej sytuacji geopolitycznej i problemach z transportem, dostępnością i kosztami żywności, ale także znaczeniem produkcji żywności i jej wpływu na środowisko, oncom z chleba okazuje się bardzo atrakcyjnym produktem.

Wykorzystując nadwyżki pieczywa, które wciąż w dużej mierze trafiają do śmieci, można uzyskać wartościowy dodatek do dań. Niewykorzystany chleb jest lokalnym i tanim surowcem, a dzięki temu produkcja oncomu może być prosta, opłacalna i możliwa w każdym miejscu na świecie. 

Jak zrobić schabowego ze starego chleba?

Do stworzenia oncomu REBREAD wykorzystał dwa rodzaje niesprzedanego pieczywa. Chleb pszenny i żytni. W obu przypadkach uzyskali pełnowartościowy, dobrej jakości produkt.

Na obecnym etapie smażą, gotują, testują. Na surowo w smaku oncom przypomina pieczarkę albo ser brie. Smażony w chlebowej panierce jest zupełnie jak kotlet schabowy, a to dopiero początek. Przy odrobinie kreatywności i kulinarnych wariacji mogą powstać z jego udziałem pomysłowe, smaczne dania, ale przede wszystkim będące rozwiązaniem na zagospodarowanie ogromnych ilości marnowanego chleba. 


Trzeba mieć nadzieję, że oncom zyska na popularności i zacznie pojawiać się w kartach menu tam, gdzie zwraca się uwagę na odpowiedzialne gospodarowanie surowcami w duchu  #zerowaste. 

Naszym celem jest rozwiązanie problemu marnowania chleba na całym świecie, dlatego chętnie udostępnimy naszą recepturę wszystkim, którzy szukają sposobu na zagospodarowanie swoich nadwyżek chleba i zdecydowaliby się przerabiać go na oncom deklaruje współzałożyciel REBREAD Bartłomiej Rak

Marnowanie chleba to poważny problem 

Raporty Banków Żywności informują, że w samej Polsce co roku marnują się 2 miliony ton pieczywa. Podobnie jest w innych krajach, gdzie chleb stanowi podstawę wyżywienia, a więc praktycznie w całej Europie. 

Obecnie światowa gospodarka jest tylko w 8,8% gospodarką cyrkularną. Oznacza to, że tylko tyle procent ze 100 miliardów ton paliw kopalnych, metali, biomasy i minerałów jest co roku wykorzystywanych ponownie. Aż 40% odpadów trafia na wysypiska śmieci, choć mogłaby z powrotem wrócić do obiegu.

Gospodarka cyrkularna jest koniecznością w każdej branży, dlatego poszukiwanie nowych rozwiązań i technologii, które wzmocnią system obiegu zamkniętego, jest na wagę złota.


Źródło i fot. główna: mat. prasowy REBREAD

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.