Wiadomości OZE Solar Food – niewyczerpalne jedzenie przyszłości 03 września 2019 Wiadomości OZE Solar Food – niewyczerpalne jedzenie przyszłości 03 września 2019 Przeczytaj także Energetyka Czy to detronizacja litu w branży baterii? Naukowcy opracowali baterię sodową zdolną do naładowania w kilka sekund Od lat producenci akumulatorów bez powodzeń poszukiwali techniki umożliwiającej ekspresowe naładowanie baterii. Dziś wydaje się to bliższe niż kiedykolwiek wcześniej. … Ekologia Ekologia coraz częściej decyduje w lokalnej polityce. Przykład z Bystrej Mieszkańcy Bystrej, sielankowego zakątka Beskidu Żywieckiego, nie zgodzili się na zabudowę terenów zielonych. Swój bunt wyrazili podczas niedawnych wyborów samorządowych. Wójt Gminy Wilkowice, Janusz Zemanek, był jedynym startującym kandydatem, a mimo tego – nie otrzymał wymaganej połowy głosów. Ponad 60% głosujących było przeciw. Powód? Pomysł zabudowy terenów zielonych w Bystrej. Coraz częściej słyszy się o projektach, które z powodzeniem można by umieścić w książkach lub filmach science fiction. Do takich należy Solein – białkowy pokarm wyprodukowany przez fiński startup Solar Food. Idea powstania narodziła się w agencji kosmicznej NASA. Co jest w niej takiego wyjątkowego? Reklama Koncept produkcji nowatorskiego niewyczerpalnego białka powstał w NASA, a badania nad nim prowadziły Technical Research Centre of Finlanl oraz Lappeenranta University of Technology. Tematem zainteresowała się także Europejska Agencja Kosmiczna (ESA), a jej fiński odział –ESA Business Incubation Centre, zaprosił do współpracy startup Solar Food. Efektem jest Solein. Solein – pokarm białkowy produkowany przy użyciu energii elektrycznej Do produkcji Soleinu niepotrzebne są zaawansowane procesy technologiczne, dostęp światła czy agrokultura. Solar Foot porównuje produkcję do fermentacji piwa lub wina. Nowy rodzaj białka powstaje przez karmienie bakterii powietrzem z zawartością dwutlenku węgla i bąbelkami wodorowymi. Wodór wydziela się przy traktowaniu wody energią elektryczną. W konsekwencji bakterie namnażają się masowo. Po osuszeniu otrzymuje się gotowy produkt konsystencją i smakiem przypominający mąkę. To faktycznie sproszkowane białko, które można spożywać zamiast chleba, jogurtu czy innych produktów. Można także uformować konkretną strukturę, np. przypominającą mięso i potem wydrukować ją technologią druku 3D. Technologia jest ekologiczna, ponieważ wymaga niewielkich ilości wody (1550-krotnie mniejsze zapotrzebowanie niż przy produkcji wołowiny). Solein nie ulega wyczerpaniu. Można go produkować w ekstremalnych warunkach (stąd zainteresowanie NASA). Do wytworzenia 1 kg wystarczy kropla wody. Koszt produkcji – pięć euro! Solar Food obecnie pracuje nad tym, aby uzyskać pozwolenie w kategorii nowej żywności. Chce wejść na rynek w ciągu dwóch lat. Źródła: papaya.rocks, solarfoods.fi Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.