Polska Sondaż Pyszne.pl: Konsumenci chcą schudnąć i jeść mniej cukru 16 stycznia 2020 Polska Sondaż Pyszne.pl: Konsumenci chcą schudnąć i jeść mniej cukru 16 stycznia 2020 Przeczytaj także Polska Jak zachować bezpieczeństwo nad Bałtykiem? Pogoda sprzyja wyjazdom nad morze, a Bałtyk w tym roku cieszy się wyjątkową popularnością. Aby wakacje zakończyły się jedynie pozytywnymi wspomnieniami, należy zachować ostrożność, zwłaszcza podczas kąpieli w morzu. Jak zadbać o swoje bezpieczeństwo? Polska Prominentny działacz związkowy z zarzutami o narażenie Skarbu Państwa na stratę ponad miliona złotych W sprawie prominentnego działacza związku leśników, zajmującego kierowniczą funkcję w strukturach Lasów Państwowych, wpłynęło zawiadomienie do prokuratury. Miał on narazić Skarb Państwa na stratę ponad miliona złotych. To kolejne zawiadomienie do prokuratury w ostatnim czasie. Z „Noworocznego Sondażu Pyszne.pl” wynika, że Polacy mają na 2020 rok bardzo dużo prozdrowotnych postanowień. Wśród nich rezygnacja z cukru i chęć spróbowania roślinnych zamienników mięsa. Reklama „Noworoczny Sondaż Pyszne.pl” pokazuje, że w tym roku mamy wiele postanowień, które pomogą zadbać nie tylko zdrowie, ale i planetę. 54 proc. Polaków chce się w 2020 roku zdrowiej odżywiać, 30 proc. deklaruje, że zrezygnuje z cukru. Co ankietowani zamierzają jeść w tym roku? ● Ryby (wybrało je aż 54% respondentów), które są bogate w składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, magnez, żelazo i witaminy A, D, E i K. ● Sałatki (wskazało je 54% ankietowanych) – ale nie te zrobione wyłącznie z sałaty. Eksperymentując ze składnikami, Polacy chętnie wybiorą kasze, nasiona i kiełki. ● Dania warzywne, co deklaruje ponad 50%! Chrupiące warzywa z hummusem (16% chce jeść go więcej), idealny przepis na zdrową przekąskę podczas przerw między zajęciami. Buraki, jarmuż, kalarepa i rzepa będą rządzić w 2020 roku. ● Na deser w miejsce kalorycznych ciast: sok warzywny lub owocowy – idealna opcja dla 49% respondentów. Testowanie różnych diet jest jednym z powodów, dla których wiele osób chce wzbogacić swoje menu o produkty bezglutenowe (10%), substytuty mięsa (15%) i produkty bezmleczne (7%). Z danych IQS wynika, że 43 procent Polaków deklaruje, że chce ograniczyć spożycie mięsa z powodów zdrowotnych i ekologicznych. By na deklaracjach się nie skończyło, producenci prześcigają się w coraz to nowych pomysłach na roślinne zamienniki mięsa – sojowe parówki, roślinne burgery czy pulpety stały się oczywistością w menu wielu restauracji. Wśród Polaków zwiększa się świadomość dotycząca szkodliwości spożycia mięsa, a także negatywnego wpływu przemysłu hodowlanego na środowisko. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.