Sondaż Pyszne.pl: Konsumenci chcą schudnąć i jeść mniej cukru

Z „Noworocznego Sondażu Pyszne.pl” wynika, że Polacy mają na 2020 rok bardzo dużo prozdrowotnych postanowień. Wśród nich rezygnacja z cukru i chęć spróbowania roślinnych zamienników mięsa. 

„Noworoczny Sondaż Pyszne.pl” pokazuje, że w tym roku mamy wiele postanowień, które pomogą zadbać nie tylko zdrowie, ale i planetę. 54 proc. Polaków chce się w 2020 roku zdrowiej odżywiać, 30 proc. deklaruje, że zrezygnuje z cukru. Co ankietowani zamierzają jeść w tym roku? 

Fotowoltaika od Columbus Energy

● Ryby (wybrało je aż 54% respondentów), które są bogate w składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, magnez, żelazo i witaminy A, D, E i K. 

● Sałatki (wskazało je 54% ankietowanych) – ale nie te zrobione wyłącznie z sałaty. Eksperymentując ze składnikami, Polacy chętnie wybiorą kasze, nasiona i kiełki.

● Dania warzywne, co deklaruje ponad 50%! Chrupiące warzywa z hummusem (16% chce jeść go więcej), idealny przepis na zdrową przekąskę podczas przerw między zajęciami. Buraki, jarmuż, kalarepa i rzepa będą rządzić w 2020 roku. 

● Na deser w miejsce kalorycznych ciast: sok warzywny lub owocowy – idealna opcja dla 49% respondentów.

Testowanie różnych diet jest jednym z powodów, dla których wiele osób chce wzbogacić swoje menu o produkty bezglutenowe (10%), substytuty mięsa (15%) i produkty bezmleczne (7%).

Z danych IQS wynika, że 43 procent Polaków deklaruje, że chce ograniczyć spożycie mięsa z powodów zdrowotnych i ekologicznych. By na deklaracjach się nie skończyło, producenci prześcigają się w coraz to nowych pomysłach na roślinne zamienniki mięsa – sojowe parówki, roślinne burgery czy pulpety stały się oczywistością w menu wielu restauracji. Wśród Polaków zwiększa się świadomość dotycząca szkodliwości spożycia mięsa, a także negatywnego wpływu przemysłu hodowlanego na środowisko.