Polska Sondaż Pyszne.pl: Konsumenci chcą schudnąć i jeść mniej cukru 16 stycznia 2020 Polska Sondaż Pyszne.pl: Konsumenci chcą schudnąć i jeść mniej cukru 16 stycznia 2020 Przeczytaj także Polska To pierwszy taki ciągnik w Polsce. Obrobi pole… bez kierowcy Na polach uprawnych w okolicach Głubczyc (woj. opolskie) zobaczyć można nietypowy pojazd, wyciągnięty żywcem z filmów science-fiction. Urządzenie to ciągnik na gąsienicach, który jednak… nie posiada kabiny dla kierowcy. Wyprodukowany przez holenderską firmę AgXeed pojazd całkowicie samodzielnie porusza się po polu. Energetyka Czy to detronizacja litu w branży baterii? Naukowcy opracowali baterię sodową zdolną do naładowania w kilka sekund Od lat producenci akumulatorów bez powodzeń poszukiwali techniki umożliwiającej ekspresowe naładowanie baterii. Dziś wydaje się to bliższe niż kiedykolwiek wcześniej. … Z „Noworocznego Sondażu Pyszne.pl” wynika, że Polacy mają na 2020 rok bardzo dużo prozdrowotnych postanowień. Wśród nich rezygnacja z cukru i chęć spróbowania roślinnych zamienników mięsa. Reklama „Noworoczny Sondaż Pyszne.pl” pokazuje, że w tym roku mamy wiele postanowień, które pomogą zadbać nie tylko zdrowie, ale i planetę. 54 proc. Polaków chce się w 2020 roku zdrowiej odżywiać, 30 proc. deklaruje, że zrezygnuje z cukru. Co ankietowani zamierzają jeść w tym roku? ● Ryby (wybrało je aż 54% respondentów), które są bogate w składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor, magnez, żelazo i witaminy A, D, E i K. ● Sałatki (wskazało je 54% ankietowanych) – ale nie te zrobione wyłącznie z sałaty. Eksperymentując ze składnikami, Polacy chętnie wybiorą kasze, nasiona i kiełki. ● Dania warzywne, co deklaruje ponad 50%! Chrupiące warzywa z hummusem (16% chce jeść go więcej), idealny przepis na zdrową przekąskę podczas przerw między zajęciami. Buraki, jarmuż, kalarepa i rzepa będą rządzić w 2020 roku. ● Na deser w miejsce kalorycznych ciast: sok warzywny lub owocowy – idealna opcja dla 49% respondentów. Testowanie różnych diet jest jednym z powodów, dla których wiele osób chce wzbogacić swoje menu o produkty bezglutenowe (10%), substytuty mięsa (15%) i produkty bezmleczne (7%). Z danych IQS wynika, że 43 procent Polaków deklaruje, że chce ograniczyć spożycie mięsa z powodów zdrowotnych i ekologicznych. By na deklaracjach się nie skończyło, producenci prześcigają się w coraz to nowych pomysłach na roślinne zamienniki mięsa – sojowe parówki, roślinne burgery czy pulpety stały się oczywistością w menu wielu restauracji. Wśród Polaków zwiększa się świadomość dotycząca szkodliwości spożycia mięsa, a także negatywnego wpływu przemysłu hodowlanego na środowisko. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.