Wiadomości OZE Stop mielenia kurcząt żywcem! Szwajcaria wprowadza nowe prawo 26 listopada 2019 Wiadomości OZE Stop mielenia kurcząt żywcem! Szwajcaria wprowadza nowe prawo 26 listopada 2019 Przeczytaj także Wiadomości OZE Puszcza Białowieska – czyli jak polski rząd, chroniąc granicę, zabija bioróżnorodność W 2022 roku na granicy polsko-białoruskiej został postawiony płot, którego zadaniem miała być ochrona przed nielegalną migracją. 186-km zasieków ze stalowych przęseł zwieńczonych drutem, w samym środku pierwotnych lasów. Jak ingerencja człowieka wpłynęła na tamtejszą faunę i florę? Wiadomości OZE Czy ceny energii elektrycznej w Polsce wzrosną w 2025? Zapytaliśmy eksperta Zamrożenie cen energii elektrycznej w 2025 roku stoi pod znakiem zapytania. Jakie czynniki mogą mieć wpływ na wzrost rachunków za prąd oraz ponoszone przez użytkowników koszty? O te kwestie zapytaliśmy eksperta – Damiana Różyckiego, Prezesa Columbus Obrót. Ponieważ nie znoszą jaj, są uśmiercane. Co roku w Szwajcarii w męczarniach ginie około 3 miliony kogucików i to w zaledwie kilka dni od wyklucia. Żywe zwierzęta są mielone. Nowe prawo wstrzymuje ten proceder. Reklama Koguty w przemyśle jajczarskim nie mają wymiernej wartości. Powszechną praktyką jest ich zabijanie przez uduszenie dwutlenkiem węgla albo zmielenie żywcem. Dokonuje się tego zazwyczaj na drugi dzień po wykluciu, kiedy już można rozpoznać ich płeć. Nowe prawo całkowicie zakazuje mielenia małych kurcząt i dopuszcza jedynie metodę duszenia ich za pomocą dwutlenku węgla, która wydaje się być mniej drastyczna i zadaje mniej cierpienia zwierzętom. – Ciężko pracujemy nad znalezieniem alternatywnych opcji. Mamy nadzieję znaleźć najlepsze możliwe rozwiązanie, biorące pod uwagę wszystkie aspekty, włączając konsumentów, koszty produkcji, dostępność środków, dobrostan zwierząt, etykę, ekosystem itd. – tłumaczy reprezentujący szwajcarskich producentów jaj Daniel Würgler. W fazie testowej jest hodowla kogutów wyłącznie na mięso oraz metoda obecna już w Holandii i Niemczech, polegająca na wykryciu płci jeszcze przed wykluciem. Tę technologię udoskonala firma SELEGGT, która chce, aby hodowle mogły stosować ją za darmo. Jej powszechne użycie zapobiegłoby śmierci nawet 45 milionów piskląt rocznie. W Szwajcarii społeczeństwo sprzyja zmniejszaniu udziału życia zwierząt w przemyśle. Według statystyk aż 31% Szwajcarów ogranicza lub całkowicie zrezygnowało z jedzenia mięsa. Coraz bardziej realne wydaje się wprowadzenie całkowitego zakazu hodowli przemysłowej zwierząt. Aktywiści zebrali w tej sprawie już 100 tysięcy podpisów. – Szwajcaria importuje ponad milion ton rocznie pokarmu dla zwierząt, by wyprodukować oczekiwaną ilość produktów odzwierzęcych – zwraca uwagę Vera Weber z Fundacji Franza Webera. źródło: otwarteklatki.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.