Ekoświęta Świąteczne pierniczki – skusisz się? #11 11 grudnia 2020 Ekoświęta Świąteczne pierniczki – skusisz się? #11 11 grudnia 2020 Przeczytaj także Eko styl życia Roślina uprawiana przy świecach. Rośnie tak szybko, że można ją… usłyszeć Na północy Anglii hodowcy od wielu pokoleń wchodzą do pozbawionych okien szop, oświetlanych tylko blaskiem świec. Spędzają w tych miejscach długie godziny, zbierając najcenniejszy plon tej ziemi – rabarbar. Wyjątkowy sposób uprawy tej rośliny praktykowany jest do dzisiaj, a brak światła słonecznego zmusza ją do wzrostu tak szybkiego, że można go… usłyszeć. Eko styl życia Wesele zero waste, czyli jak się pobrać i nie zaszkodzić planecie Ślub to wyjątkowy moment, który chcemy zapamiętać na całe życie. Po uroczystości zwykle przychodzi pora na huczną imprezę. Wesele nie jest tanim przedsięwzięciem, ale oprócz kosztów finansowych może nieść za sobą również koszty środowiskowe. Co zrobić, aby ten wyjątkowy dzień zorganizować w sposób jak najbardziej ekologiczny? O jakich świętach marzymy? Rodzinnych, pachnących choinką, z puszystym śniegiem… Z pewnością większość doda jeszcze – i smacznych! Jednymi z takich pysznych elementów świąt są pierniczki. W ramach naszych przygotowań do Ekoświąt podpowiemy, jak je przygotować. Reklama Pamiętaj, że pierniczki są najlepsze dopiero po jakimś czasie od zrobienia. Warto więc zrobić je już dziś, by na święta były doskonałe do chrupania. Takie własnoręcznie zrobione ciasteczka mogą też być wspaniałym prezentem. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 4 łyżeczki przyprawy do pierników 1/3 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka masła Składniki na lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 3-4 łyżki wody Przygotowanie Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Przygotowujemy ciasto dokładnie mieszając ze sobą mąkę, miód, cukier, sodę, przyprawy. Następnie dodajemy masło i jajko. Ugniatamy. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Ciasto powinno mieć gładką konsystencję. Następnie rozwałkowujemy je do grubości ok. 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o dowolnych kształtach i układamy je na blasze do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier. Wsypujemy do miseczki cukier puder i dolewamy wody. Mieszamy na gładką masę. Pierniczki studzimy i lukrujemy. Smacznego! Co mogą zrobić miasta, by święta były bardziej ekologiczne? Jeśli nie masz foremek do pierniczków możesz je zrobić z… puszki aluminiowej. Prostym patentem dzieli się na swoim blogu Julia Wizowska. W kolejnym odcinku naszego cyklu Ekoświęta podpowiemy też jak zrobić naturalne barwniki do ciastek. Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.