Produkcja żywności bez gleby? 17 tys. ton jedzenia ze szklarni z łupkami kokosowymi

Jednym z wyzwań współczesnego świata jest odpowiedzialna produkcja żywności. Z nią wiąże się rozważne podejście do żywności modyfikowanej genetycznie i ograniczenie stosowania pestycydów szkodliwych dla ludzi i zwierząt. Osobną kwestią pozostają tereny pod uprawy, których coraz częściej brakuje. Okazuje się, że jest na to sposób – przedsiębiorstwo rolne korzystające z łupin kokosowych i odsolonej wody morskiej.

Przegląd wydarzeń tygodnia: OZE i ekologia – 28.10. – 3.11.

Ostatni tydzień października skupiony był wokół zwierząt – m.in. transportu 10 tygrysów zatrzymanych na granicy polsko-białoruskiej i słoniach w Zimbabwe, które umarły z powodu suszy. Bardziej pozytywne wiadomości wiążą się z prezentacją nowych, ekologicznych technologii, wsparcia dla elektromobilności oraz inicjatyw zachęcających do troski o środowisko.

Rozwój fotowoltaiki napędza popyt na miedź

Rynek fotowoltaiczny w Polsce przeżywa prawdziwy rozkwit. W całym 2019 r. w Polsce powstanie nawet 1 GW nowych instalacji PV, a łączna moc polskiej fotowoltaiki wyniesie 1,5 GW. Eksperci Europejskiego Instytutu Miedzi szacują, że fotowoltaiczny boom będzie wiązał się także ze znacznym wzrostem popytu na miedź. W ciągu najbliższych 20 lat zapotrzebowanie osiągnie nawet 87 tys. ton.

Przegląd wydarzeń tygodnia: OZE i ekologia – 21.10.- 27.10.

Czas na podsumowanie IV tygodnia października. Co nowego wydarzyło się w branży OZE? Weszły zmiany w sposobie składania wniosków do programu “Mój Prąd” – od 21 października można wysyłać wnioski drogą elektroniczną. Do konsultacji społecznych trafił także program “Czyste Powietrze”. Słyszeliście już o planach na budowę pierwszej polskiej elektrowni atomowej? Na jej realizację pokusiła się prywatna firma. I uwaga, uwaga: po 100 latach puszczyk uralski wrócił do stolicy województwa śląskiego!