Ekologia UE marnuje więcej żywności niż importuje 26 września 2022 Ekologia UE marnuje więcej żywności niż importuje 26 września 2022 Przeczytaj także Ekologia Naukowcy wskrzesili biblijne drzewo. Ma ono posiadać lecznicze właściwości Międzynarodowemu zespołowi naukowców udało się wyhodować drzewo ze znalezionego podczas wykopalisk nasiona, które liczy sobie tysiąc lat. Według nich, jest to wymarły gatunek rośliny, którego lecznicze właściwości były znane już za czasów biblijnych. Ekologia Niematerialny pomysł na prezent. Szybko i ekologicznie Święta zbliżają się wielkimi krokami. Część z nas zostawiła zakup prezentów na ostatnią chwilę. Warto w tym wyjątkowym czasie pomyśleć też o środowisku. Może więc, zamiast kolejnego, mniej lub bardziej, trafionego prezentu pod choinkę wesprzyjmy któreś ze stowarzyszeń lub fundacji ekologicznych? Poniżej przedstawiamy wybrane podmioty, które warto wesprzeć w działaniach na rzecz środowiska. Każdego roku kraje Unii Europejskiej wyrzucają 153 mln ton żywności. Tymczasem sprowadzanych jest około 138 mln ton produktów rolnych spoza granic. To oznacza, że UE marnuje więcej żywności niż importuje, co przekłada się na 6% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Reklama Spis treści ToggleUE marnuje więcej żywności niż importuje Jakie są główne źródła marnowania żywności w UE?Ile jedzenia marnują Polacy? Jak osiągnąć unijny cel ograniczenia marnotrawstwa żywności? Marnowanie a globalny kryzys żywnościowy UE marnuje więcej żywności niż importuje Jak wynika z najnowszego raportu Feedback EU “No Time to Waste”, UE marnuje więcej żywności niż importuje. Każdego roku kraje Unii importują około 138 mln ton żywności spoza granic, o łącznej wartości 150 mld euro. Prawie ta sama ilość jedzenia ląduje potem na śmietniku. Najnowsze dane wskazują, że rocznie w UE marnuje się 153,5 mln ton żywności, co przyczynia się do 6% globalnych emisji gazów cieplarnianych. Co więcej, UE jest największym światowym emitentem pod względem wyrzucania jedzenia. Od pola do stołu. Przeczytaj o nowej strategii UE w sprawie podnoszenia jakości żywności i dobrostanu zwierząt. Organizacje ekologiczne wywierają coraz większą presję na UE, biorąc pod uwagę, że w 2015 roku wszystkie kraje członkowskie w ramach Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ zobowiązały się do zmniejszenia marnotrawienia żywności o połowę do 2030 roku. W czasach wysokich cen żywności i kryzysu kosztów utrzymania skandalem jest to, że UE potencjalnie wyrzuca więcej żywności niż importuje. UE ma teraz ogromną szansę na wyznaczenie prawnie wiążących celów w zakresie zmniejszenia o połowę marnotrawienia żywności od pola do stołu do 2030 roku, aby przeciwdziałać zmianom klimatu i poprawić bezpieczeństwo żywnościowe – komentuje wyniki raportu dyrektor wykonawczy Feedback EU. Jakie są główne źródła marnowania żywności w UE? Ponad połowa żywności marnuje się na etapie produkcji pierwotnej – aż 89,9 mln ton. Kolejną, największą przyczyną marnotrawienia jest gospodarowanie jedzenia w lodówkach. Gospodarstwa domowe wyrzucają średnio 32,5 mln ton jedzenia każdego roku. Na trzecim miejscu znajduje się przeróbka żywności, która odpowiada za 15,4 mln zmarnowanych produktów. Poza tymi czynnikami, dużo jedzenia marnuje się w usługach gastronomicznych (10,5 mln ton) i w sklepach (5,3 mln ton). Kluczowym problemem, jak wskazuje raport, jest fakt, że większość źródeł wyrzucania żywności prawdopodobnie nie będzie objęte przez obecnie funkcjonujący pomiar marnotrawienia. Ile jedzenia marnują Polacy? Polacy wyrzucają statystycznie 5 mln ton jedzenia – podaje federacja Polskich Banków Żywności. Najwięcej żywności marnują gospodarstwa domowe – 1,8 mln ton rocznie. To konsumenci odpowiadają za największe straty mięsa (99%) i owoców oraz warzyw (77%). Najwięcej Polacy marnują produktów zbożowych, czyli m. in. pieczywa, kasz, ryżu oraz makaronów. Przeczytaj o polskim startupie, który znalazł sposób na niemarnowania chleba. Na etapie produkcji i przetwórstwa wyrzuca się 30% produktów. Sklepy oraz branża handlowa odpowiadają za ok. 7%, a sektory gastronomiczne za ok. 1% strat żywnościowych. Jako przyczyny strat w tych obszarach wskazywane są m.in. regulacje prawne, nadprodukcja, lokalizacja na półkach sklepowych oraz masowa utylizacja. Jak wynika z innego badania, eksperci wskazują, że szansę osiągnięcia przez Polskę unijnego celu ograniczenia marnowania żywności o połowę do 2030 roku wynoszą zaledwie 23,4%. Jak osiągnąć unijny cel ograniczenia marnotrawstwa żywności? Według Feedback UE, Komisja Europejska musi wdrożyć konkretne regulacje, które nie będą opierać się, jak do tej pory, na dobrowolnych umowach. Szczególnie w sektorach, które nie są nią objęte, czyli przede wszystkim rolnictwo, produkcja oraz przetwórstwo. Istotne jest również usprawnienie systemów mierzenia postępu w ograniczaniu marnotrawienia żywności. Marnowanie a globalny kryzys żywnościowy Na całym świecie marnuje się około ⅓ produkowanego jedzenie, czyli blisko 1,3 mld ton, co przekłada się na straty ekonomiczne i dodatkowe emisje gazów cieplarnianych uwalniane do atmosfery. Tymczasem aż 10% całej ludności doświadczyło głodu w 2020 roku. Skuteczne działania na rzecz ograniczania marnotrawstwa żywności o 25% do połowy stulecia pomogłoby zmniejszyć liczbę głodujących o 12%. Czy wiedziałeś, że brak zapylaczy oznacza brak ⅓ żywności? Źródła: eeb.org, bankizywnosci.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.