Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

Uprawa warzyw i owoców w…bańkach mydlanych?

Uprawa warzyw i owoców w…bańkach mydlanych?

Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali cieplarnię bąbelkową. Na czym polega ta innowacyjna szklarnia? 

Reklama

Ciąg dalszy badań sprzed prawie 100 lat

Aby uzyskać optymalne warunki w tradycyjnej szklarni lub tunelu foliowym, należy zastosować odpowiednie grzanie i wietrzenie, co powoduje duże straty energii i znaczną emisję CO2. 

– W całorocznej uprawie szklarniowej roślin koszty ogrzewania mogą stanowić 30-50 %wszystkich kosztów ponoszonych na produkcję. Specjaliści z Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii wdrożyli rozwiązanie pozwalające je ograniczyć za pomocą – mydlanej piany – podaje Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Co ciekawe, badania nad wdrożeniem podobnego rozwiązania trwały już od lat 30. XX wieku. Pilotażowy europejski projekt skonstruowano w Norwegii, ale dopiero w Poznaniu powstała technologia, która pozwala na wykonanie cieplarni na skalę przemysłową. 

Zobacz też: Naukowcy z UJ stworzyli nowy nawóz. Szansa na przełom w rolnictwie?

Jak to działa?

Wspomniana technologia składa się z systemu sterowania z zapleczem urządzeń emitujących i buforujących ciepło oraz komputera klimatycznego wraz z niezbędnym oprogramowaniem, który umożliwia sterowanie online. Nowy system zmniejsza ryzyko wymiany zużytego sprzętu i umożliwia bardziej swobodną i efektywną produkcję piany.

– Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym – mówi prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa, realizator projektu. – Powietrze zamknięte w bąbelkach piany nie może swobodnie krążyć w przegrodzie, przez co minimalizowane jest przenoszenie ciepła na drodze konwekcji. Ścianki bąbelków są bardzo cienkie, co również utrudnia przewodzenie ciepła, dzięki czemu piana dobrze izoluje przed stratami ciepła.

– Wykorzystanie piany do izolacji termicznej przegród umożliwia nawet 10-krotne zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło, przez co o 95 %zmniejsza się również emisja gazów cieplarnianych – dodaje.

W przypadku tej technologii nie ma mowy o emisji dwutlenku węgla – gaz ten jest wykorzystywany przez rośliny, co sprawia, że można uzyskać wzrost plonu rzędu 30-40%. 

Czytaj też: Uprawa roślin bez światła? To może być prawda

Źródło: naukawpolsce.pl, tvn24.pl

Fot.: Canva (udra/Getty Images, riccardo bianchi2/Getty Images)

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.