Ekologia Uprawa warzyw i owoców w…bańkach mydlanych? 05 stycznia 2025 Ekologia Uprawa warzyw i owoców w…bańkach mydlanych? 05 stycznia 2025 Przeczytaj także Ekologia Rewolucyjny projekt warszawskiego uniwersytetu. Nowy budynek z mniejszym śladem węglowym W Warszawie powstaje nowoczesny uniwersytet – niskoemisyjny i ekologiczny. Jego wnętrze opiera się na otwartej strukturze, która ma umożliwić szybką przebudowę i dostosowanie budynku do zmieniających się potrzeb. Ekologia Torebki z herbatą emitują mikroplastik podczas zaparzania! Najnowsze badanie wykazało, że tradycyjne torebki z herbatą wydzielają nawet miliardy cząstek mikroplastiku podczas parzenia. Nie pozostaje to bez wpływu na ludzkie zdrowie… Naukowcy z Katedry Warzywnictwa Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali cieplarnię bąbelkową. Na czym polega ta innowacyjna szklarnia? Reklama Ciąg dalszy badań sprzed prawie 100 lat Aby uzyskać optymalne warunki w tradycyjnej szklarni lub tunelu foliowym, należy zastosować odpowiednie grzanie i wietrzenie, co powoduje duże straty energii i znaczną emisję CO2. – W całorocznej uprawie szklarniowej roślin koszty ogrzewania mogą stanowić 30-50 %wszystkich kosztów ponoszonych na produkcję. Specjaliści z Wydziału Rolnictwa, Ogrodnictwa i Biotechnologii wdrożyli rozwiązanie pozwalające je ograniczyć za pomocą – mydlanej piany – podaje Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Co ciekawe, badania nad wdrożeniem podobnego rozwiązania trwały już od lat 30. XX wieku. Pilotażowy europejski projekt skonstruowano w Norwegii, ale dopiero w Poznaniu powstała technologia, która pozwala na wykonanie cieplarni na skalę przemysłową. Zobacz też: Naukowcy z UJ stworzyli nowy nawóz. Szansa na przełom w rolnictwie? Jak to działa? Wspomniana technologia składa się z systemu sterowania z zapleczem urządzeń emitujących i buforujących ciepło oraz komputera klimatycznego wraz z niezbędnym oprogramowaniem, który umożliwia sterowanie online. Nowy system zmniejsza ryzyko wymiany zużytego sprzętu i umożliwia bardziej swobodną i efektywną produkcję piany. – Podwójne przegrody wypełnione pianą są dobrym izolatorem termicznym – mówi prof. Włodzimierz Krzesiński z Katedry Warzywnictwa, realizator projektu. – Powietrze zamknięte w bąbelkach piany nie może swobodnie krążyć w przegrodzie, przez co minimalizowane jest przenoszenie ciepła na drodze konwekcji. Ścianki bąbelków są bardzo cienkie, co również utrudnia przewodzenie ciepła, dzięki czemu piana dobrze izoluje przed stratami ciepła. – Wykorzystanie piany do izolacji termicznej przegród umożliwia nawet 10-krotne zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło, przez co o 95 %zmniejsza się również emisja gazów cieplarnianych – dodaje. W przypadku tej technologii nie ma mowy o emisji dwutlenku węgla – gaz ten jest wykorzystywany przez rośliny, co sprawia, że można uzyskać wzrost plonu rzędu 30-40%. Czytaj też: Uprawa roślin bez światła? To może być prawda Źródło: naukawpolsce.pl, tvn24.pl Fot.: Canva (udra/Getty Images, riccardo bianchi2/Getty Images) Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.