Poradniki 5 produktów, którymi można zastąpić mięso06 września 2020Przeczytaj także Poradniki Co to jest gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ)? Założenia gospodarki o obiegu zamkniętym dotyczą każdego z nas, ponieważ mają związek z naszymi codziennymi wyborami i sposobem postępowania. Segregacja i odpowiedzialne zarządzanie odpadami pomagają walczyć z marnowaniem, nadkonsumpcją i zaśmiecaniem środowiska. Ekologia Zakład przetwarzania elektrośmieci ma powstać niedaleko Wrocławia. Mieszkańcy są zaniepokojeni Od kilku lat trwa batalia między inwestorem a Wrocławianinami. Kością niezgody jest plan wybudowania dużej placówki specjalizującej się w przetwarzaniu elektrośmieci. Mieszkańcy boją się, że może być niebezpieczna dla środowiska. Firma uspokaja, że zostaną zachowane zasady bezpieczeństwa. Hodowla zwierząt na masową skalę pochłania ogromne ilości wody i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Z tego powodu coraz więcej osób postanawia je ograniczyć. Nie namawiamy do przejścia na wegetarianizm, jednak zachęcamy do spożywania mniejszych ilości mięsa. Poznaj 5 propozycji, które są znakomitym źródłem białka i urozmaicą twoją dietę!Spis treści TofuTempehCiecierzycaFasolaSeitan, czyli “mięso Buddy”TofuMarynowane, wędzone, chrupiące, zapiekane w ziołach, jako dodatek do sałatek – pomysłów na przyrządzenie tofu jest mnóstwo. Ten otrzymywany z mleka sojowego twaróg w 100 gramach zawiera ponad 8 gramów białka, a także wapnia i fosforu. W jego składzie znajdziemy również izoflawony, czyli związki chemiczne naśladujące działanie naturalnych hormonów – estrogenów. Zapobiegają one rozwojowi niektórych nowotworów, w tym raka piersi. TempehSfermentowane nasiona soi są prawdziwym skarbem tradycyjnej indonezyjskiej kuchni, a także niezbędnym składnikiem diety wegańskiej i fleksitariańskiej. Tempeh zawiera aż 20% lekkostrawnego białka oraz wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto jest bogaty w kwasy Omega-3, kwas foliowy, żelazo, magnez i cynk.CiecierzycaTen przysmak cieszy się popularnością w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Jej regularne spożywanie przyczynia się do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy i cholesterolu we krwi. Ciecierzyca dostarcza także antyoksydantów, działających przeciwnowotworowo i poprawiających stan cery. FasolaW 100 gramach ugotowanych ziaren znajdziemy ok. 21 gramów białka, a także witaminy z grupy B, A i C, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk i selen. Dzięki zawartości błonnika przyczynia się do obniżenia cholesterolu, a lekkostrawna skrobia i inhibitory proteazy hamują rozrost tkanek nowotworowych. Seitan, czyli “mięso Buddy”Ten pozyskiwany z mąki pszennej gluten został spopularyzowany na Zachodzie przez japońskiego dietetyka George’a Ohsawę. Ma neutralny smak, dzięki czemu można go samodzielnie kształtować, m. in. poprzez marynowanie w ulubionych przyprawach. Seitan to doskonałe źródło witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a więc za nasz dobrostan psychiczny. Jest także absolutnym liderem jeśli chodzi o zawartość białka – w 100 gramach znajdziemy go aż 75 gramów!Źródło: medonet.pl