Poradniki 5 produktów, którymi można zastąpić mięso 06 września 2020 Poradniki 5 produktów, którymi można zastąpić mięso 06 września 2020 Przeczytaj także Ekologia Samosterylizujące się tekstylia. Szansa na efektywniejszą dezynfekcję w transporcie? Prof. Jacek Nycz z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach przeprowadził nowatorskie badania z zakresu fotodynamicznej chemioterapii antybiotykowej. Jego projekt skupia się na poszukiwaniu analogów błękitu metylowego, czyli naturalnego środka bakteriobójczego. Takie rozwiązanie miałoby odpowiadać na problem lekoodporności mikrobiomów, a tym samym umożliwiać łatwiejszą dezynfekcję odzieży medycznej, opakowań na żywność, a nawet środków transportu publicznego. Ekologia Ekologia a usługi kurierskie – jak zwiększyć sprawność bez greenwashingu? Każdy z nas przynajmniej od czasu do czasu korzysta z usług firm kurierskich. Te prześcigają się we wdrażaniu nowych ekologicznych rozwiązań, z elektryfikacją floty samochodów dostawczych na czele. Okazuje się jednak, że istnieją też prostsze sposoby na zmniejszenie śladu węglowego usług dostawczych. Hodowla zwierząt na masową skalę pochłania ogromne ilości wody i przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych. Z tego powodu coraz więcej osób postanawia je ograniczyć. Nie namawiamy do przejścia na wegetarianizm, jednak zachęcamy do spożywania mniejszych ilości mięsa. Poznaj 5 propozycji, które są znakomitym źródłem białka i urozmaicą twoją dietę! Reklama Spis treści ToggleTofuTempehCiecierzycaFasolaSeitan, czyli “mięso Buddy” Tofu Marynowane, wędzone, chrupiące, zapiekane w ziołach, jako dodatek do sałatek – pomysłów na przyrządzenie tofu jest mnóstwo. Ten otrzymywany z mleka sojowego twaróg w 100 gramach zawiera ponad 8 gramów białka, a także wapnia i fosforu. W jego składzie znajdziemy również izoflawony, czyli związki chemiczne naśladujące działanie naturalnych hormonów – estrogenów. Zapobiegają one rozwojowi niektórych nowotworów, w tym raka piersi. Tempeh Sfermentowane nasiona soi są prawdziwym skarbem tradycyjnej indonezyjskiej kuchni, a także niezbędnym składnikiem diety wegańskiej i fleksitariańskiej. Tempeh zawiera aż 20% lekkostrawnego białka oraz wszystkie aminokwasy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Ponadto jest bogaty w kwasy Omega-3, kwas foliowy, żelazo, magnez i cynk. Ciecierzyca Ten przysmak cieszy się popularnością w basenie Morza Śródziemnego i na Bliskim Wschodzie. Jej regularne spożywanie przyczynia się do utrzymania prawidłowego stężenia glukozy i cholesterolu we krwi. Ciecierzyca dostarcza także antyoksydantów, działających przeciwnowotworowo i poprawiających stan cery. Fasola W 100 gramach ugotowanych ziaren znajdziemy ok. 21 gramów białka, a także witaminy z grupy B, A i C, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk i selen. Dzięki zawartości błonnika przyczynia się do obniżenia cholesterolu, a lekkostrawna skrobia i inhibitory proteazy hamują rozrost tkanek nowotworowych. Seitan, czyli “mięso Buddy” Ten pozyskiwany z mąki pszennej gluten został spopularyzowany na Zachodzie przez japońskiego dietetyka George’a Ohsawę. Ma neutralny smak, dzięki czemu można go samodzielnie kształtować, m. in. poprzez marynowanie w ulubionych przyprawach. Seitan to doskonałe źródło witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a więc za nasz dobrostan psychiczny. Jest także absolutnym liderem jeśli chodzi o zawartość białka – w 100 gramach znajdziemy go aż 75 gramów! Źródło: medonet.pl Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.