Instalacja fotowoltaiczna z magazynem energii

Poznaj orientacyjne koszty

5 sposobów na bycie zero waste w… kuchni

Zero waste w... kuchni

5 sposobów na bycie zero waste w… kuchni

Życie w zgodzie z podejściem zero waste może wydawać się trudne. Zwłaszcza wtedy, gdy nie znajdujemy ekologicznych alternatyw dla przedmiotów codziennego użytku. ŚwiatOZE przychodzi z pomocą! Przedstawiamy pięć kuchennych zamienników, które pomogą w zmianie nawyków. To początek naszego cyklu, w którym będziemy podpowiadać, jak żyć bardziej eko.

Reklama

Patelnia teflonowa

To chyba jeden z najczęściej wybieranych rodzajów patelni. Sięgamy po patelnie teflonowe, bo wyglądają estetycznie, a nieprzywierająca powłoka umożliwia smażenie na niewielkiej ilości tłuszczu. Jednak substancja, z której są tworzone – kwas perfluorooktanowy (PFOA) – wpływa negatywnie na wątrobę, nerki oraz systemy rozrodczy i immunologiczny człowieka. Według Agencji Ochrony Środowiska, bezpieczniejszym odpowiednikiem będzie patelnia żeliwna. Żeliwo to materiał odporny na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu podczas smażenia i duszenia potraw nie wydziela toksycznych substancji. 

Gąbki

Każda gąbka powinna być wymieniana średnio co dwa tygodnie. Rocznie to ponad 25 gąbek, które trafiają na śmietnik! Można temu zapobiec, zastępując je bambusową szczotką do naczyń lub ścierką z recyklingowanej bawełny. Są nie tylko przyjazne dla środowiska, ale także dla portfela – mogą być wykorzystywane wielokrotnie nawet przez kilka lat. 

Folia aluminiowa

Mamy zwyczaj pakować wszystko w folię aluminiową – kanapki do szkoły, owoce, świeżo upieczone mięso. Tymczasem folia aluminiowa zawiera w sobie glin, czyli jeden z mniej przyswajalnych pierwiastków. Według WHO, jego maksymalna dzienna dawka wynosi 40 mg, jednak używając folii aluminiowej i gotując w aluminiowych garnkach narażamy się na jej zwiększenie. Duże stężenie aluminium może przyczynić się do chorób kości, niewydolności nerek oraz problemów z koncentracją i pamięcią. Folię aluminiową warto zastąpić woskowijkami – wykonanymi z tkaniny bawełnianej i przeznaczonymi do wielokrotnego przechowywania żywności. 

Ręczniki papierowe

Papierowe ręczniki zostały wynalezione prawie sto lat temu… przez przypadek. Manipulując danymi, producent stworzył kampanię marketingową polegającą na przekonywaniu o szkodliwości używanych do tej pory bawełnianych ścierek i szmatek. W rzeczywistości odpowiednio prane mogą służyć przez wiele lat, a ich proces produkcji nie wymaga tak dużych nakładów wody i surowców jak ręczniki papierowe. 

Plastikowe pojemniki

Plastikowe pojemniki, których używaliśmy do tej pory, mogą służyć jako pudełka na przedmioty niespożywcze, np. kosmetyki lub przybory do pisania. Żywność natomiast możemy przechowywać w zbiornikach wykonanych z materiałów bardziej przyjaznych środowisku i zdrowiu. Popularnością cieszą się słoiki, naczynia i pojemniki wykonane ze szkła lub bambusu. 

Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.