Wiadomości OZE Produkcja Prosecco ogromnym obciążeniem dla gleby we włoskich winnicach 05 lutego 2019 Wiadomości OZE Produkcja Prosecco ogromnym obciążeniem dla gleby we włoskich winnicach 05 lutego 2019 Przeczytaj także Energia jądrowa Koniec 40-letniego zakazu? Dania rozważa powrót do atomu Po czterech dekadach zakazu wykorzystywania energetyki jądrowej w skandynawskim kraju, toczą się polityczne dyskusje by dokonać ponownego przełomu w polityce energetycznej. Rząd Dani w zeszłym tygodniu ogłosił, że rozpocznie analizę wykorzystania SMR-ów, jako uzupełnienia dla imponującej w tym kraju produkcji OZE. Energia jądrowa Najwięksi gracze chcą potrojenia mocy atomu – wśród nich spółka Orlenu Amazon, Google, Meta i inne duże firmy energetyczne podpisały zobowiązanie do potrojenia globalnej mocy elektrowni jądrowych do 2050 roku. Deklaracja została ogłoszona podczas konferencji CERAWeek 2025 w Hudson, a jednym z sygnatariuszy jest Orlen Synthos Green Energy (OSGE). Przełom dla polskich SMR-ów? Zgodnie z badaniami przeprowadzonym w północnowschodnich Włoszech intensywna uprawa winorośli powoduje przyspieszoną erozję gleby. Poziom dewastacji gruntów sprawia, że gospodarka przestaje eksploatować środowisko w sposób naturalny, jak wskazuje Jesus Rodrigo Comino, pracownik Instytutu Geomorfologii i Gleboznawstwa w hiszpańskiej Maladze. We włoskich winnicach produkuje się około 90 milionów butelek wina rocznie. Szybki wzrost zapotrzebowania sprawił, ze lokalni naukowcy z uniwersytetu w Padwie postanowili zbadać, jaki wpływ ma to na zachowanie i jakość gleby. Reklama Badacze przeanalizowali dane z dziesięciu lat dotyczące: opadów deszczu, wykorzystania gleby, topografii terenu itd. Okazało się, że uprawa winogron na Prosecco jest odpowiedzialna za ¾ erozji gleby w tym okresie. Po porównaniu tempa produkcji wina z tempem „znikania” ziemi wyznaczyli, że jedna butelka powoduje erozję około 4,4 kilograma gleby. Należy pamiętać, że erozja sama w sobie nie jest procesem negatywnym. Powoduje m. in. powstawanie nowej gleby i jest procesem naturalnym w przyrodzie. Problemem jest jednak tempo zachodzenia tego zjawiska w winnicach. Naukowcy w opublikowanych dokumentach przedstawiają także porady dla hodowców, jak ograniczyć tempo erozji gleby. Sugeruje się na przykład, aby sadzić trawę pomiędzy szpalerami winorośli czy żywopłoty na ich granicach, wzdłuż rzek i strumieni. – Tylko wykorzystanie naturalnych rozwiązań pozwoli nam zredukować ten problem – podsumowuje Comino. źródło: Science News Fot.: Canva Artykuł stanowi utwór w rozumieniu Ustawy 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wszelkie prawa autorskie przysługują swiatoze.pl. Dalsze rozpowszechnianie utworu możliwe tylko za zgodą redakcji.